Yaşlılar arasında esrar kullanımı: Faydaları ve riskleri tartmak

poem

New member
Esrar tarihsel olarak genç gruplar arasında daha popüler olsa da giderek artan sayıda yaşlı yetişkin çeşitli nedenlerden dolayı uyuşturucuya yöneliyor; ancak potansiyel faydalar riske değer mi?

Michigan Üniversitesi Ulusal Sağlıklı Yaşlanma Anketi tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, 50 yaş ve üzeri kişilerin yaklaşık %21'inin, Psikoaktif bileşik THC'yi son yılda en az bir kez içeren esrar türü ve %12'si bunu aylık olarak kullanıyor.

Florida'daki Caron Tedavi Merkezleri Yaşlı Yetişkinler Programı, Yoksunluk Yönetimi ve Kronik Ağrı tıbbi direktörü Dr. Barbara Krantz, muayenehanesinde 50 yaş üstü bireylerin esrar kullanımında “önemli bir artış” görüldüğünü söyledi.

AMERİKAN KALP DERNEĞİ ÇALIŞMASINA GÖRE GÜNLÜK ESER İÇİCİLERİN KALP KRİZİ VE İNME RİSKLERİ DAHA YÜKSEKTİR

Haberler Digital'e “Caron'daki hasta popülasyonumuzda Yaşlı Yetişkin Programımızdaki hastaların neredeyse tamamı esrarı bir şekilde denediğini itiraf etti” dedi. “Yani bu çok yaygın.”



Michigan Üniversitesi Ulusal Sağlıklı Yaşlanma Anketi tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, 50 yaş ve üzeri kişilerin yaklaşık %21'inin geçen yıl esrar kullandığını ve %12'sinin bunu aylık olarak kullandığını söylediğini ortaya çıkardı. (iStock)

Yaşlılar neden esrara yöneliyor?


Esrar kullanan yaşlı yetişkinlerin başlıca nedenleri uykuyu iyileştirmek (%68), ağrıyı azaltmak (%63), zihinsel sağlık sorunlarını hafifletmek (%53) ve rahatlamak veya iyi hissetmek (%81) olarak belirlendi. Michigan anketine.

50 yaş üstü yetişkinlerin %12'si ayda bir esrar kullanıyor.
Krantz, “Yaşlıların çoğunun uyku, ağrı, kaygı veya depresyon gibi sorunları veya uğraştıkları tıbbi bir sorunu yönetmek için esrar ürünlerini kullandığını bildirdiğini görüyoruz” dedi.

Günümüzün yaşlı yetişkinleri aynı zamanda 60'lı ve 70'li yıllarda büyüyen nesildir, bunun da çoğunun esrarla daha erken yaşam deneyimine sahip olabileceği ve onu kullanmaya daha açık olabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Esrarın yaşlı yetişkinler için oluşturduğu 10 risk


Krantz, birçok yaşlı yetişkinin esrarın etkilerine aşina olduklarını varsaysa da, bu sahte rahatlık duygusunun tehlikeli olabileceği konusunda uyardı.

EBEVEYN KULLANIMI GENÇLERDE ARTIŞ ASTIM RİSKİYLE BAĞLANTILI OLARAK ÇALIŞILDI: SAĞLIK İÇİN 'ENDİŞELENDİRİCİ' ETKİLER

“Hatırladıkları esrar veya esrarın bugün mevcut olanlardan çok farklı olduğunu görüyoruz” dedi.

“Günümüzün esrarı daha güçlü ve vücutları onu daha az işleyebiliyor.”


Esrar satın almak


Kaliforniya, Oregon ve Colorado gibi bazı eyaletlerde eğlence amaçlı esrar kullanımı yasaldır. Bir hukuk uzmanı, “Bu, yaşlıların reçeteye ihtiyaç duymadıkları ve isterlerse esrarı dispanserden satın alabilecekleri anlamına geliyor” dedi. (iStock)


Krantz, yaşlı yetişkinler için esrar kullanımıyla ilişkili aşağıdaki 10 potansiyel tehlikeyi özetledi.

  • Kalp krizi, felç, hipertansiyon ve taşikardi artışı gibi kardiyovasküler olay riskinde artış
  • Toksisitelerini artırabilen veya etkinliğini azaltabilen diğer ilaçlarla etkileşim
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) kötüleşmesi
  • Yutma sonucu kazara zehirlenme
  • Düşmelere ve kırılmalara yol açabilecek denge sorunları
  • Sürüşü engelleyen ve kazalara neden olan gecikmiş tepki süreleri
  • Artan kafa karışıklığı veya bilişsel bozukluk
  • Psikoz
  • Artan kaygı, depresyon veya öfke
  • Anesteziye bağlı komplikasyonlar ve iyileşmedeki gecikmeler dahil olmak üzere cerrahiye bağlı riskler
Esrar kullanan yaşlı kadın


Bir esrar uzmanı, “Gördüğümüz yaşlıların çoğu, uyku, ağrı, kaygı veya depresyon gibi sorunları veya uğraştıkları tıbbi bir sorunu yönetmek için esrar ürünlerini kullandıklarını bildiriyor” dedi. (iStock)


Krantz, “Yaşlılar herhangi bir esrar veya esrar ürününü kullanmadan önce sağlık uzmanlarıyla ve eczacılarıyla konuşmalıdır, çünkü bu maddeleri kullanırken yaşlı yetişkinler için çok gerçek ve özel tehlikeler vardır” dedi.

Boca Raton, Florida'daki Cannectd Wellness'ta lisanslı bir klinik sosyal hizmet uzmanı ve bitki ilacı formülatörü olan Shari B. Kaplan, diğer ilaçlarla etkileşimlerin özellikle tehlikeli olabileceği konusunda uyardı.

TEK BAŞINA YAŞLANMA DAHA YAYGIN HALE GELDİĞİNDEN, İŞTE KENDİ BAŞINIZA NASIL GELİŞECEĞİNİZ

Haberler Digital'e “Esrarın belirli ilaçlarla birlikte dikkatle alınması gerekiyor” dedi.

“Kan incelticiler veya tansiyon ilaçları, tıbbi esrar doktoruyla yakın işbirliği içinde çalışarak dikkatli bir şekilde yönetmeniz gereken iki tür ilaçtır.”


Yaşlı adamın sırt ağrısı


Bir ankete göre yaşlı yetişkinlerin esrar kullanmasının yaygın nedenlerinden birinin ağrıyı azaltmak olduğu ortaya çıktı. (iStock)


Kaplan, yaşlı hastaların da uyumak için çok fazla esrar almaları durumunda risklerle karşılaşabilecekleri konusunda uyardı.

“Yaşlı bir hasta akşam uyumak için yüksek dozda THC alıyorsa, gece yarısı tuvalete gitmek için uyanırsa dengesine dikkat etmesi gerekir” dedi.

“Hastaları yatakta otururken acele etmemeleri ve destekle yavaşça ayağa kalkmaları konusunda eğitmek düşmeyi önlemek için önemlidir.”

Esrar kullanımının yasallığı


New York City'deki Morgan Legal Group'un müdürü Russel Morgan'a göre esrar kullanımına ilişkin yasalar eyaletten eyalete farklılık gösteriyor.

Kaliforniya, Oregon ve Colorado gibi bazı eyaletlerde eğlence amaçlı esrar kullanımı yasaldır.


İlaç kullanan kadın


Uzmanlar, diğer ilaçlarla etkileşimin özellikle tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. (iStock)


Morgan, Haberler Digital'e “Bu, yaşlıların reçeteye ihtiyaç duymadığı ve isterlerse esrarı dispanserden satın alabilecekleri anlamına geliyor” dedi.

“Alkol satın almaya benzer şekilde, yalnızca yaş kanıtı olarak kimlik göstermeleri gerekiyor.”

Diğer eyaletlerin çoğunda esrarın tıbbi amaçlarla kullanılmasına izin verilmektedir.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Morgan, “Kronik ağrı, artrit veya diğer uygun koşullar gibi rahatsızlıklardan muzdarip yaşlılar doktor tavsiyesi veya tıbbi esrar kartı alabilirler” dedi.

Avukat, Güney Carolina ve Nebraska gibi bir avuç eyalette esrar kullanımının hâlâ yasa dışı olduğunu belirtti.


bir kahve fincanına birkaç damla yağ eklenir


Bir doktor, “Belirli bir durum için tıbbi olarak fayda sağlayabilecek en iyi dağıtım şeklini, cihazı veya dozu aslında bilmiyoruz, çünkü şu anda dispanserinizde mevcut olan şey klinik bir denemeden geçmemiştir” dedi. (iStock)


“Federal düzeyde esrarın Çizelge I maddesi olarak sınıflandırıldığını ve yasa dışı kabul edildiğini belirtmek önemlidir” diye ekledi.

Krantz, tıbbi esrar kartının aslında reçete olmadığını, çünkü esrar ve kenevir ürünlerinin FDA onaylı olmadığını belirtti.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

“Belirli bir durum için tıbbi olarak fayda sağlayabilecek en iyi dağıtım yöntemini, cihazı veya dozu aslında bilmiyoruz, çünkü şu anda dispanserinizde mevcut olan şey klinik bir denemeden geçmemiştir” dedi.

Esrar almadan önce yaşlıların bilmesi gerekenler


Uzmanlar, yaşı ne olursa olsun, herhangi bir esrar kullanımı hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanın, tıpkı diğer takviyelerde olduğu gibi önemli olduğu konusunda hemfikirdir.

Georgia tıbbi esrar sağlayıcısı Botanical Sciences'ın kurucusu Dr. Robin Fowler, MD, yaşlıların özellikle esrar konusunda yeniyseler düşük dozla başlayıp yavaş yavaş artırmalarını öneriyor.


Doktor hasta ilacı


Uzmanlar, yaşı ne olursa olsun, herhangi bir esrar kullanımı hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanın, tıpkı diğer takviyelerde olduğu gibi önemli olduğu konusunda hemfikirdir. (iStock)


Haberler Digital'e şunları söyledi: “Birincil kannabinoidlerden birkaçı (THC, CBD ve diğerleri) arasındaki farkı anlamak, istenen etkileri rahatsızlık vermeden elde etmelerini sağlamak için önemlidir.”

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health

Uzman, “Eğitim önemlidir; doğru türü, dağıtım yöntemini ve dozajı bilmek, güvenli ve etkili kullanım için hayati öneme sahiptir” diye devam etti.

“Ürün kalitesini ve güvenliğini sağlamak için yaşlıların esrar ürünlerini lisanslı, saygın dispanserlerden temin etmesi de önemlidir.”



Melissa Rudy, Haberler Digital'in kıdemli sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.