Yakın Arkadaşımdan Uzaklaştığımı Hissediyorum, Bununla Nasıl Başa Çıkabilirim ?

Selen

New member
Uzaklaşmanın Gölgesinde: Bir Arkadaşlık Hikayesi

Bir süredir, içimdeki o huzursuzluğu bir türlü adlandıramadım. Belki de bu yüzden buradayım. Hepimiz bir dönem yakın hissettiğimiz arkadaşlarımızdan, bir şekilde uzaklaşmışızdır. Her şey normalmiş gibi görünebilir, ama bir gün fark edersiniz; bir boşluk var. İşte bu yazıyı yazma amacım, bir yandan içsel bir sorgulama yaparken, belki başkalarının da kendini bulabileceği bir yolculuğa çıkmak.

Daha önce bu tarz şeyleri çok düşünmemiştim. Ama son birkaç ayda, eski bir arkadaşım Sefa ile olan ilişkimin değişmeye başladığını fark ettim. Eskiden her hafta buluşur, saatlerce konuşur, gülüp eğlenirdik. Ancak bir süre sonra, o eski samimi sohbetler azalmaya başladı. Kendisini soğutmadığını, ama aramızdaki mesafenin arttığını fark ettim. Belki de, her ikimizin hayatı farklı yönlere evrilmişti. Ama bu kadar büyük bir değişim bu kadar kısa sürede nasıl oldu?

İlişkinin Evrimi: Zamanın Yavaşça Sıkıştıran Etkisi

Sefa ve ben, üniversitenin ilk yıllarında tanışmıştık. Zamanla, birbirimizin eksikliklerini tamamlayan bir dostluk kurmuştuk. O zamanlar her şey daha netti; bir sorun olduğunda birbirimizle çözüm arardık. Ama zaman geçtikçe, hayatlarımızın farklı yolları takip etmeye başladığını fark ettik. Sefa, oldukça stratejik bir insandı. İş hayatında çözüm odaklı yaklaşımıyla tanınırdı. Her şeyin bir çözümü olduğuna inanır, sorunların üstesinden gelmek için bir plan yaparak hareket ederdi. Benim ise daha fazla ilişki odaklı, empatik bir yaklaşımım vardı. İnsanları anlamak ve onların duygusal ihtiyaçlarına kulak vermek önemliydi benim için.

Bu farklılıklar, başlangıçta tamamlayıcıydı. Ancak zamanla, bu iki yaklaşım arasındaki uçurum büyümeye başladı. Sefa’nın bana sunduğu “pratik çözümler” bazen duygusal ihtiyaçlarımı göz ardı ediyordu. Benim ise sadece konuşarak hislerimi paylaşmam, ona çözüm bulma fırsatı vermezken, o daha çok sessiz kalıp sadece çözüm arayarak mesafeyi artırıyordu.

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı ve Kadınların Empatik Duygusal Bağları

Bu durumda, toplumsal cinsiyet rollerinin etkisini göz ardı edememek gerek. Erkeklerin genellikle stratejik ve çözüm odaklı yaklaşım sergileyen bir anlayışla yetiştirildiğini, kadınların ise daha fazla duygusal bağ kurma ve empatik olma eğiliminde olduğunu biliyoruz. Bu ikili fark, ilişkilerde önemli bir rol oynar. Fakat, bu toplumda erkeklerin duygusal anlamda daha açık olmaması gerektiği gibi yanlış bir algı da vardır. Bu, genellikle erkeklerin yakın arkadaşlıklarında derin bağlar kurmaktan kaçınmasına neden olabilir.

Kadınların duygusal zekaları, ilişkileri daha derin bir seviyeye taşırken, erkekler bu konuda daha temkinli olabiliyorlar. Yine de, her birey farklıdır ve bu genel eğilimlerin her zaman geçerli olmadığını unutmamak gerekir. Benim için Sefa, duygusal bir destek değil, daha çok bir sorun çözme arkadaşıydı. Bir gün, uzun süreli sessizlikler sonrasında, o bana yaklaşarak “Bu kadar duygusal olmamalısın, bir çözüm bulmalıyız.” dedi. O an hissettim ki, o sadece “çözüm” arayışı içinde bir insan olarak duruyordu. Ama ben, gerçekten birine duygusal olarak yakınlık kurmak istiyordum.

Zamanın Mesafesi: Toplumsal Yansımalar ve Değişen Arkadaşlık Dinamikleri

Arkadaşlıklar zaman içinde doğal olarak evrim geçirir. Üniversite yıllarında kurduğumuz arkadaşlıklar, belki de aynı yoğunlukta devam etmeyecek kadar zamanla değişir. Toplumda da, kişiler arasındaki bağlar genellikle hızla geçişken olur. İş hayatı, evlilik, aile sorumlulukları... Bütün bu faktörler, bir araya gelmemizi engeller. Bu, sadece fiziksel mesafe değil, aynı zamanda duygusal mesafenin de bir yansımasıdır.

Yine de, Sefa ile uzaklaştığımızı hissettiğimde, bazen geçmişte birbirimize duyduğumuz yakınlığı hatırladım. Bu düşünceler bana, toplumsal anlamda arkadaşlıkların evrimini daha derinlemesine incelemem gerektiğini gösterdi. Ne yazık ki, modern toplumda, insanlar arasında gerçek bir bağ kurma çabası giderek daha az. Teknolojik gelişmelerin getirdiği dijitalleşme, yüzeysel bağları artırırken, derinlemesine duygusal bağları zayıflatıyor.

Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Peki, böyle bir uzaklaşma durumu ile nasıl başa çıkabiliriz? Kendimize ve arkadaşımıza bu değişimi dürüstçe kabul etmek en başta önemlidir. Fark ettiğimiz mesafe, gerçek anlamda bir kayıp değil, evrilen bir arkadaşlığın doğal sonucu olabilir. Ancak, duygusal açıdan yaklaşarak, hislerimizi paylaşmak ve birbirimizi anlamaya çalışmak, çözüme giden yolun kapılarını aralayabilir.

Ayrıca, zaman zaman birbirimize dair beklentilerimizi sorgulamak ve geçmişe bakarak nasıl bir bağ kurduğumuzu hatırlamak da faydalıdır. Benim için Sefa, yalnızca bir arkadaş değil, hayatı birlikte paylaştığım bir yol arkadaşıydı. Ama belki de artık bu yolun ayrı yönlerine gitme zamanı gelmiştir.

Sonuçta Ne Öğrendim?

Hikayemin sonunda şunu söylemek gerekirse, insanlar değişir, zaman değişir. Ama arkadaşlıkların, bazen sessiz bir şekilde değişen doğasıyla, yine de farklı şekillerde var olmaya devam eder. Sefa ile olan mesafemiz, bana duygusal ihtiyaçları daha iyi anlamayı ve diğer insanların çözüm odaklı düşüncelerini daha fazla takdir etmeyi öğretti.

Siz de böyle bir değişim sürecindeyseniz, arkadaşlıklarınızda mesafe hissettiğinizde, sadece duygu ve düşüncelerinizi paylaşarak, karşı tarafı anlamaya çalışın. Zamanla, her şey daha netleşecektir.

Siz hiç benzer bir durum yaşadınız mı? Arkadaşlıklarınız zamanla nasıl değişti?