Kaliforniya, uzmanların endişelerini dile getirmesiyle insanlarda daha fazla kuş gribi vakası bildirdi

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

Resmi olarak kuş gribi A (H5) olarak bilinen kuş gribiyle ilgili endişeler, özellikle Kaliforniya'da artmaya devam ediyor.

Kaliforniya Halk Sağlığı Bakanlığı'na (CDPH) göre, 14 Ekim itibarıyla eyalette altı doğrulanmış ve beş olası insan kuş gribi vakası görüldü.

Bakanlık, etkilenen bireylerin hepsinin dokuz süt çiftliğinde enfekte sığırlarla doğrudan temas kurduğunu belirtti.

CDC, ENFEKSİYONLU HAYVANLARA MARUZ KALMADAN İLK İNSAN KUŞ GRİBİ VAKASININ TEŞHİS EDİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), beş olası vakayı doğrulamak için testler yürütüyor.

CDPH, tüm bireylerin göz kızarıklığı veya akıntısı (konjonktivit) dahil olmak üzere “hafif semptomlar” yaşadığını belirtti. Hiçbiri hastaneye kaldırılmadı.



14 Ekim itibarıyla Kaliforniya'da altı doğrulanmış ve beş olası kuş gribi vakası görüldü. (iStock)


Ajansa göre şu aşamada insandan insana bulaşma konusunda bir endişe yok.

CDPH açıklamasında, “Enfekte ineklere maruz kalma miktarı göz önüne alındığında, Kaliforniya'da virüsün yalnızca hayvandan insana yayıldığını gösteren kanıtlar devam ediyor” dedi.

“Kanıtlar virüsün yalnızca hayvandan insana yayıldığını göstermeye devam ediyor.”
“Ek olarak, CDC'nin Kaliforniya'daki üç kuş gribi vakasının genomik dizilimine dayanarak, virüsün insanlar arasında enfeksiyon kapma veya yayılma yeteneğinin arttığını ve antiviral ilaçlara karşı duyarlılığın azaldığını gösteren hiçbir kanıt yok.”

OLASI BİR SALGIN DURUMUNDA İNSANLAR İÇİN KUŞ GRİBİ TESTİ YAPILABİLİR Mİ? NE BİLİNMELİ?

CDC'ye göre, 15 Ekim itibarıyla ABD'de doğrulanmış toplam 20 kuş gribi vakası vardı.

Aynı kaynak, Colorado ve Kaliforniya'da en fazla vakanın görüldüğünü, diğerlerinin ise Michigan, Missouri ve Teksas'ta bildirildiğini belirtti.


çocuk aşı oluyor


Bir uzman, grip aşısı yaptırmanın aynı zamanda mevsimsel gribe sahip olan ve hayvanlara maruz kalma geçmişi nedeniyle birinin kuş gribi şüphesiyle karşılaşma olasılığını da azalttığını söyledi. (Getty Images aracılığıyla Jeff Kowalsky/AFP)


Bunların kabaca yarısı enfekte sığırlara, diğer yarısı da enfekte kümes hayvanlarına maruz kalmayla bağlantılıydı.

Shira Doron, MD, “Kaliforniya'da ve daha önce Colorado'da gördüğümüz yüksek sayılar, büyük ölçüde, daha büyük bir hastalık yükünü yansıtmaktan ziyade, bu eyaletlerdeki daha agresif izleme ve vaka bulma çabalarından kaynaklanmaktadır.” Haberler Digital'e Boston'daki Tufts Tıp Sağlık Sistemi'ndeki enfeksiyon kontrol şefi yetkilisi şunları söyledi:


Kuş gribi test ekipmanları


Bir uzman, “Mevsimsel grip vakaları yakında artacak ve özellikle hayvan işçilerinde normal grip ile kuş gribi arasında hızla ayrım yapmamız gerekecek” dedi. (iStock)


“Kaliforniya, sığır sürülerinde kuş gribini bulmaya yönelik daha kapsamlı programlardan birine sahip ve hasta inekler bulduklarında, maruz kalan sağlık çalışanlarını izliyorlar” diye devam etti.

“Hastalık çoğunlukla çok hafifti, bu nedenle yalnızca araştırıldığında tespit edilebilecek.”

İnsanlar endişelenmeli mi?


Doron'a göre, ineklerde kuş gribine neden olan türün, insandan insana yayılabilecek bir türe dönüşüp dönüşmeyeceği bilinmiyor.

Haberler Digital'e şunları söyledi: “Şu anda, insandan insana yayılmaya dair bir kanıt bulunmadığından, insanlar arasında bir salgına dönüşme potansiyeli yok, ancak bu değişebilir.”

“Açıkçası bilim adamları ve halk sağlığı yetkilileri endişelenmeli ve bu hastalığın çiftlik hayvanlarında yayılmasını sınırlamak için harekete geçmelidir.”

GELECEKTE KUŞ GRİBİ SALGINI MI? AB, 'BAĞIŞIKLIK SAVUNMASI EKSİKLİĞİ' NEDENİYLE İNSANLARA YAYILMA OLASILIĞI KONUSUNDA UYARIYOR

Çiftlik sahipleri ve tarım işçilerinin de endişelenmesi gerektiğini söyledi.

Doron, “Hayvanlarla, özellikle de inekler ve tavuklarla yakın çalışanları korumak için önlemler almalılar” tavsiyesinde bulundu.


H5N1 aşısı


Bir uzman, “Vaka sayısının az olması, insandan insana bulaşmanın kanıtlanmış olmaması ve çoğunlukla hafif enfeksiyon göz önüne alındığında, henüz daha geniş kapsamlı aşılamanın zamanı değil” dedi. (iStock)


Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nde Yapay Zeka ve Yaşam Bilimleri Direktörü PhD Sam Scarpino, insanlarda artan H5N1 vakalarının sayısının “kaygı verici” olduğunu söyledi.

Haberler Digital'e şunları söyledi: “İnsanlara ne kadar çok yayılırsa, yanlış varyantın bir insanda bulunup bir salgına yol açma ihtimali de o kadar artar.”

Ancak Scarpino, şu anda virüsün insanlarda daha bulaşıcı hale gelecek şekilde mutasyona uğradığına dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.

“Bu noktada bir çiftlik işçisinin H5N1 enfeksiyonundan ölmesinin hiçbir mazereti olamaz.”
“Büyük olasılıkla, artan sayıda enfekte süt çiftliğinin, artan sayıda insan enfeksiyonuna yol açan etkisini görüyoruz” dedi.

“Kaliforniya'da hem insan hem de süt sığırlarının gözetimi için aktif çabalar var, bu nedenle tespit diğer eyaletlere göre daha yüksek olabilir.”

Önlemeye yönelik ipuçları


Uzmanlar, insandan insana bulaşma riskinin düşük olduğunu söylese de bazı halk sağlığı önlemleri alınmasını öneriyor.

Doron, “Hayvanlarla, özellikle de çiftlik hayvanları ve yabani kuşlarla yakın temasta bulunan kişilerin önlem alması gerekiyor” tavsiyesinde bulundu.

CDC ve WEBMD MEVCUT KUŞ GRİBİ SALGININA İLİŞKİN GÜNCELLEME VERDİ

CDC ayrıca çiftlik işçilerinin eldiven, gözlük ve yüz siperliği gibi kişisel koruyucu ekipman kullanmasını ve çiftliklerin virüsün hayvanlar arasında yayılmasını önlemek için yönergelere uymasını tavsiye ediyor.

Scarpino, Haberler Digital'e şunları söyledi: “Büyük bir salgın tetiklenmese bile, tarım işçilerine yönelik risk açıkça daha yüksek ve onların korunmasını sağlamamız gerekiyor.”

“Bu noktada bir çiftlik işçisinin H5N1 enfeksiyonundan ölmesinin hiçbir mazereti olamaz.”


Bir tarlada otlayan inekler.


Sağlık departmanı, Kaliforniya'daki etkilenen bireylerin hepsinin dokuz süt çiftliğinde enfekte sığırlarla doğrudan temas kurduğunu belirtti. (AP Fotoğrafı/Vadim Ghirda, Dosya)


Uzmanlar, insanların mevsimsel grip aşısını yaptırmalarının da önemli olduğunu söylüyor.

Doron, “Kuş gribine karşı koruma sağlaması muhtemel olmasa da, insanların aynı anda hem mevsimsel hem de kuş gribinden enfekte olmasını önlemeye yardımcı olacak, bu da genetik karışıma ve pandemik bir türün ortaya çıkmasına neden olabilir” dedi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Ayrıca grip aşısı yaptırmanın, mevsimsel grip ve hayvanlara maruz kalma geçmişi nedeniyle birisinin kuş gribi şüphesiyle karşılaşma olasılığını da azalttığını da sözlerine ekledi.

Kuş gribi aşısı şu anda geliştirilme aşamasındadır.

Doron, “Vaka sayısının az olması, insandan insana bulaşmanın kanıtlanmış olmaması ve çoğunlukla hafif enfeksiyon göz önüne alındığında, henüz daha geniş kapsamlı aşılamanın zamanı değil” dedi.


Kuşun elinden yiyecek kapması


Enfeksiyonların kabaca yarısı enfekte sığırlara, diğer yarısı da enfekte kümes hayvanlarına maruz kalmayla bağlantılıydı. (iStock)


Ancak kuş gribi testlerinin ticari olarak mevcut olması önemlidir.

Doron, “Mevsimsel grip vakaları yakında artacak ve özellikle hayvan işçilerinde normal grip ile kuş gribi arasında hızla ayrım yapmamız gerekecek” dedi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

“Şu anda kuş gribini test etmek için örneklerin özel halk sağlığı laboratuvarlarına gitmesi gerekiyor ve sonuçların alınması günler alıyor. İnsanların düzgün bir şekilde izole edilmesini ve yayılmasını önleyebilmesini istiyorsak cevaplara daha hızlı ihtiyacımız olacak.”


Civcivlerde kuş gribi testi


CDC, çiftlik işçilerinin eldiven, gözlük ve yüz siperliği gibi kişisel koruyucu ekipman kullanmasını ve çiftliklerin virüsün hayvanlar arasında yayılmasını önlemek için yönergelere uymasını tavsiye ediyor. (iStock)


CDPH, Kaliforniya sakinlerinin maruziyetten sonraki 10 gün boyunca kuş gribi semptomlarını izlemelerini tavsiye ediyor.

Bunlar arasında göz kızarıklığı (konjonktivit), boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kusma, ishal, kas veya vücut ağrıları, yorgunluk, baş ağrıları, nefes almada zorluk ve ateş bulunur.

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health

Kuruluşun web sitesinde, “Kendilerini hasta hissetmeye başlarlarsa derhal kendilerini izole etmeli, yerel halk sağlığı departmanlarına haber vermeli ve zamanında test ve tedavi almak için halk sağlığı ve sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla birlikte çalışmalılar” tavsiyesinde bulunuyor.