Deneysel prostat kanseri testi hastalığı PSA'dan daha iyi tespit edebilir

poem

New member
Yeni bir prostat kanseri taraması aracı, uzun zamandır birinci basamak seçeneği olan PSA testine alternatif olarak ortaya çıkabilir.

Bir tür yapay zeka olan makine öğrenimi kullanan İsveç araştırmacıları, bir kontrol grubuyla birlikte prostat kanseri olan 2.000'den fazla erkekten idrar örneklerini analiz ettiler.

Basit, invaziv olmayan idrar testinin, prostat kanserinin biyobelirteçlerini yüksek derecede doğrulukla tespit edebildiğini ve ayrıca hastalığın derecesini (aşamasını) belirleyebildiğini belirlediler.

Sonuçlar Cancer Research dergisinde yayınlandı.

Prostat kanseri ilacı artık agresif hastalık şekli olan daha fazla hasta için mevcut

“Prostat kanseri, idrarda aday biyobelirteçlerin ifadesi analiz edilerek etkili bir şekilde tanımlanabilir.”

Yeni bir prostat kanseri taraması aracı, uzun zamandır birinci basamak seçeneği olan PSA testine alternatif olarak ortaya çıkabilir. (Istock)

“Bu yaklaşım, mevcut kan testlerinden PSA'ya dayalı daha iyi performans gösterir, ancak aynı zamanda invaziv olmayan, ağrısız ve nispeten ucuz olmanın avantajlarını korur.”

Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, araştırmacılar “farklı hastalarda aynı tipteki tümörler, tek bir tümör içindeki kanser hücreleri arasındaki farklar veya bir primer (orijinal) tümör ile ikincil bir tümör arasındaki farklılıklar” anlamına gelen “tümörlerin heterojenliği” ni şaşırttı.

Bir rahatsız edici davranışı paylaşan erkekler arasında prostat kanseri riski% 45 artmaktadır

Smelik, “Çalışmanın ana zorluklarından biri bunun üstesinden gelmek ve prostat kanserine özgü biyobelirteçleri tanımlamak, ancak her türlü hastada da ifade edilen biyobelirteçleri tanımlamaktı.” Dedi.

Virginia'daki UVA Health'de bir radyasyon onkoloğu ve Artera'daki baş tıbbi memur olan Dr. Timothy Showalter, çalışmaya katılmadı, ancak bulgular hakkında yorum yaptı.

Doktorda Adam

Çalışmada, basit, invaziv olmayan bir idrar testi, prostat kanserinin biyobelirteçlerini yüksek derecede doğrulukla tespit edebildiğini buldu. (Istock)

Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bu çalışma, tedavilerimiz en etkili olduğunda kanseri daha önce teşhis etmemize yardımcı olabilecek atılımların belirlenmesinde hasta verilerine uygulanan makine öğreniminin gücünü vurgulamaktadır.”

“Prostat kanseri taraması onlarca yıldır dönüştürücü bir ilerleme görmedi ve mevcut yaklaşımlar hala klinik olarak anlamlı kanserler için düşük özgüllüğe sahip olduğu bilinen PSA kan testine güveniyor.”

PSA hakkında ne bilmeli

Mevcut PSA testi, kandaki prostata özgü antijen seviyelerini izleyerek çalışır.

Prostat kanserini taramak veya hastalığın ilerlemesini izlemek için kullanılabilir, ancak bazı riskler ve sınırlamalar kaydedilmiştir.

“Prostat kanseri taraması onlarca yıldır dönüştürücü bir ilerleme görmedi.”
Matthew C. Abramowitz, MD, Miami, Miami, Florida'daki Sylvester Kapsamlı Kanser Merkezi'ndeki genitoüriner maligniteler alan hastalığı grubunun eş başkanı ve klinik kurşunu PSA testine alternatif ihtiyacını yineledi.

Haberler Digital'e verdiği demeçte, “PSA, prostatla ilgili sorunlar için inanılmaz derecede hassas bir araç olsa da, prostat kanserine özgü değil,” dedi.

Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın

Diyerek şöyle devam etti: “Bu çalışmada önerilen teknikler, idrardaki spesifik kanser belirteçlerini tanımlama ve PSA ile ilişkili bazı özgüllük endişelerini en aza indirme vaadini göstermektedir.”

PSA, sadelik, çabukluk ve makul maliyet avantajına sahip olsa da, anormal bulguların arkasındaki anlamın belirlenmesi genellikle MRI ve biyopsiler gibi daha fazla test gerektirdiğini belirtti.

PSA Testi

Mevcut PSA testi, kandaki prostata özgü antijen seviyelerini izleyerek çalışır, ancak bazı riskler ve sınırlamalar kaydedilmiştir. (Istock)

Yanlış pozitifler, vakaların yaklaşık% 6 ila% 7'sinde meydana gelen PSA testi ile de yaygındır.

NIH, “Yüksek PSA seviyesi nedeniyle biyopsi olan erkeklerin sadece% 25'inin prostat kanseri olduğu bulundu.”

Sınırlamalar ve gelecekteki araştırmalar

Çalışmanın bazı sınırlamaları vardı, esas olarak düşük örnek sayısı.

Abramowitz, “İdrar prostat kanseri tahmin modeli, küçük bir veri setinde gerçekleştirildi ve her ikisi de diğer yüksek riskli prostat kanseri popülasyonlarına uygulanabilirliğini sınırlayabilecek Avrupalı erkeklerin bir analizi gibi görünmektedir.”

Sağlık bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın

Yetkili, testin analizleri gerçekleştirmek için gerekli özel ekipman nedeniyle önemli bir maliyet artışı ile gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Araştırmacılar, bulguları doğrulamak ve potansiyel olarak diğer kanserleri dahil etmek için daha büyük çalışmalara duyulan ihtiyacı kabul ettiler.

Doktorda Adam

Bu çalışma, ilerlemeden veya metastaz yapmadan önce yüksek dereceli kanserleri tespit etme yeteneğimizi geliştiren daha spesifik tarama yöntemlerinin yolunu açabilir, sonuçta tedavi oranlarını iyileştirir ve tedaviyle ilişkili morbiditeyi azaltabilir. “ (Istock)

Smelik, “Bu çalışma özellikle prostat kanserine odaklanırken, bazı yöntemlerin gelecekteki çalışmalarımızda denemek istediğimiz diğer kanserlere de genelleştirilebileceğine inanıyoruz.” Dedi.

Araştırmacılara göre nihai hedef, önümüzdeki birkaç yıl içinde daha verimli tarama programları elde etmek ve potansiyel olarak prostat kanserini önlemeye ve tedavi etmektir.

Daha fazla sağlık makalesi için www.Haberler/health adresini ziyaret edin.

Showalter, “Bu çalışma, ilerlemeden veya metastaz yapmadan önce yüksek dereceli kanserleri tespit etme yeteneğimizi geliştiren daha spesifik tarama yöntemlerinin yolunu açabilir, sonuçta tedavi oranlarını iyileştirir ve tedavi ile ilişkili morbiditeyi azaltabilir.”

Melissa Rudy, Kıdemli Sağlık Editörü ve Haberler Digital'deki yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.

Umut

New member
Yeni bir prostat kanseri taraması aracı, uzun zamandır birinci basamak seçeneği olan PSA testine alternatif olarak ortaya çıkabilir

Bir tür yapay zeka
Merhaba paylaşanlara

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @poem

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• PSA seviyesinin yüksek olmasının diğer nedenleri arasında prostat iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi ve son zamanlarda yapılan fiziksel aktiviteler yer alabilir
  • PSA yüksekliği tespit edildiğinde kesin tanı için biyopsi gibi ek testler yapılması gerekmektedir
Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Melike

Global Mod
Global Mod
Yeni bir prostat kanseri taraması aracı, uzun zamandır birinci basamak seçeneği olan PSA testine alternatif olarak ortaya çıkabilir

Bir tür yapay zeka
Selam teknoloji dostları

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @poem

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ancak, PSA yüksekliği tek başına prostat kanseri tanısı koymak için yeterli değildir. Kesin tanı için doktorun önerdiği ek testler ve muayeneler yapılmalıdır
  • Ancak, bu değer tek başına yeterli değildir ve kesin tanı için doktorun önerdiği ek testler ve muayeneler gereklidir
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Umut' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @poem Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir PSA seviyesinin yüksek olmasının diğer
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Umut, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Sevgi

New member

Bir tür yapay zeka
Merhaba paylaşanlara

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @poem

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kesin tanı için, PSA testi sonuçları mutlaka parmakla prostat muayenesi gibi ek fiziksel değerlendirmelerle birlikte ele alınmalı ve gerekirse biyopsi gibi ilave tanısal tetkikler uygulanmalıdır
  • Ancak, yüksek PSA seviyeleri her zaman prostat kanseri anlamına gelmez; bu değer aynı zamanda iyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı veya diğer durumlarla da ilişkili olabilir
Bunu da araya bıraktım, belki sonraki aşamada lazım olur

Melike' Alıntı:
Selam teknoloji dostları Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @poem Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ancak, PSA yüksekliği tek
Bu noktada bir şey daha eklemek isterdim @Melike, ama şimdilik kalsın

Enes

Global Mod
Global Mod

Bir tür yapay zeka
Selam forum ahalisi

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @poem

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ancak, yüksek PSA seviyeleri sadece kansere işaret etmez; iyi huylu prostat büyümesi (BPH), prostat iltihabı (prostatit) gibi durumlarda da PSA seviyeleri yükselebilir
  • PSA seviyelerini etkileyen birçok faktör vardır, bu nedenle en doğru bilgiyi almak için bir üroloji uzmanına başvurulması önerilir
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Sevgi' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @poem Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kesin tanı için, PSA
Senin yorumun kadar uzmanların yaklaşımı da değişken @Sevgi

Atil

Global Mod
Global Mod

Bir tür yapay zeka
Merhaba değerli dostlar

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

• PSA değerinin yüksek çıkması kesin olarak prostat kanserini işaret etmez, ancak prostat hastalıkları açısından uyarıcı bir durumdur
  • PSA testinin tehlikeli olduğu kabul edilen değeri, genellikle 4 ng/mL'nin üzeridir
Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Umut' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @poem Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir PSA seviyesinin yüksek olmasının diğer
Haksız değilsin @Umut ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Pullu

Global Mod
Global Mod

Bir tür yapay zeka
Selam güzel topluluk

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Prostat kanserinde PSA değeri hızlı bir şekilde yükselebilir
  • Prostat kanseri olan bir kişide PSA (Prostat Spesifik Antijen) değeri genellikle 4 ng/mL'nin üzerinde olur
Melike' Alıntı:
Selam teknoloji dostları Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @poem Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ancak, PSA yüksekliği tek
Doğrusunu istersen bazı kısımları iki kere okudum @Melike, detay yoğun

Esprili

New member

Bir tür yapay zeka
Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @poem

• PSA (Prostat Spesifik Antijen) yüksekliği, prostat kanseri belirtisi olabilir
Buna küçük bir dipnot ekledim, dikkatini çeker belki

Umut' Alıntı:
Dürüst olayım @Umut, bu örnek bana pek inandırıcı gelmedi

Selen

New member

Bir tür yapay zeka
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @poem, gerçekten emeğine sağlık

• Total ve serbest PSA yüksekliği, prostat kanseri belirtisi olabilir . Ancak, bu durum sadece PSA testine dayanarak kesin tanı koymak için yeterli değildir
Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

Esprili' Alıntı:
Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @poem Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir PSA (Prostat Spesifik Antijen) yüksekliği , prostat kanseri belirtisi olabilir Buna
Senin yorumun kadar uzmanların yaklaşımı da değişken @Esprili