Deger biçmek nedir ?

Esprili

New member
Değer Biçmek Nedir? Gelin Hep Birlikte Öğrenelim!

Herkese merhaba! Bugün hep birlikte "değer biçmek" kavramına biraz mizahi bir açıdan yaklaşalım dedim. Hani derler ya, "Aman bu da ne ya, bir insana değer biçmek mi?!" İşte, bazen hayat bize öyle tuhaf anlar yaşatıyor ki, değer biçmek bir işin profesyonel kısmı değil, tam anlamıyla bir sanata dönüşüyor. Belki de bu yüzden insanlar bir arkadaşına değer biçerken bile bir strateji geliştiriyor, kadınlar ise "bunu daha çok seviyor muyum, yoksa bir hata mı yapıyorum?" diye düşünerek içsel bir mücadele veriyor. Hayat, tam da bu yüzden değer biçmenin çok daha karmaşık, komik ve eğlenceli olduğu bir alan!

Öyleyse gelin, değer biçmek nedir, gerçekten ciddiye alınması gereken bir şey mi, yoksa sadece bir "bizim toplumda her şeye etiket koyma alışkanlığımızın" sonucu mu? Bunu hep birlikte tartışalım!

Değer Biçmek: Evet, Bir Çözüm Aracı Mı, Yoksa Eğlencelik Bir Oyun mu?

Erkeklerin genellikle “değer biçmek” kelimesini duyduğunda akıllarına gelen ilk şey şudur: "Bu işi çözmek gerek, strateji belirleyelim, belki 5 puan verelim, daha sonra her şeyi 10’a çıkarıp zirveye yerleşelim!" Evet, erkeklerin değer biçme yöntemi çoğu zaman böyle bir stratejiye dayalı olur. Ne de olsa değer biçmenin önemli olduğu bir durumda, çözüm odaklı ve stratejik olmak gerek değil mi? Mesela, arabayı alırken, "Bunu en iyi fiyatla nasıl alırım?" sorusu hemen devreye girer. 1-2 ay süren pazarlıklar, fiyat analizleri ve şunlar bunlar derken, karşınızdaki insanın size "Ne kadar işkoliksiniz!" demesi an meselesi.

Oysa ki, kadınlar işin içine girdiğinde işler biraz daha empatik bir hale bürünür. "Aman ne olur, sadece biraz şefkat gösterin, belki bu da yeter." diyerek daha insani bir yaklaşım benimserler. "Buna değer biçmek" dediğinizde, kadınlar hemen ilişkileri, duyguları, "bu kişi bana nasıl davranıyor" gibi konuları göz önünde bulundurarak değer biçerler. Bu yüzden de çoğu zaman, "Bu kişi gerçekten değerli mi?" sorusuna gelene kadar, birçok farklı faktör düşünülür. Şimdi işin içine strateji girmiyor; aslında bir çeşit "insanlık süreci" devreye giriyor.

Değer Biçmek: Bir Nesne Mi, İnsan mı?

Diyelim ki bir ürün alıyorsunuz; fiyatı 100 TL. Ama bakıyorsunuz, başka bir yerden 85 TL’ye aynı şeyi bulabiliyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? Tabii ki 15 TL’yi cebinize koyuyorsunuz, çünkü stratejik düşünmek zorundasınız, değil mi? "Bu kadar fark nasıl oldu, neden bu kadar ucuz?" sorusu da sürekli aklınızda döner. İnsanlar, nesnelerin değerine bu kadar kolay karar verirken, kişilere değer biçmek neden bu kadar karmaşık hale gelir? Çünkü insanlar, bir ürün alırken basitçe bir hesap yapıp fiyatı düşürebilirken, insanlar (özellikle erkekler) bazen değer biçerken duygusal zekâlarını devreye sokmazlar.

Kadınlar ise çoğu zaman daha derin düşünürler. "Bu kişi gerçekten bana nasıl hissettiriyor?" ya da "Bu kişinin benle ilişkisi nasıl?" gibi sorular devreye girer. Yani, erkekler genelde "Bu işin sonunda ne var?" diye düşünürken, kadınlar "Bu süreç bana ne öğretiyor?" sorusuyla ilişki kurarlar. Yani değer biçmek, bir strateji oyunu gibi değil, daha çok bir empati kurma becerisi gerektiriyor.

İnsanlık Hali: Sevgili Karakter Mi, Yoksa O Buzlu Çay mı?

Bir arkadaşınıza değer biçerken durum biraz daha farklı olur. Çoğu zaman kendimizi gerçekten değerli hissedip hissetmediğimizi sorgularız. “Bu kişi gerçekten benim arkadaşım mı, yoksa sadece birlikte vakit geçirdiğimiz bir insan mı?” sorusu kafamızı kurcalar. Çünkü değer, insanlar arasında bazen bir buzlu çayın soğukluğunda kaybolur, bazen de bir dostun samimi gülüşünde buluruz.

Burada da devreye giren büyük farklar vardır: Erkekler daha çok stratejik ve sonuç odaklı hareket ederken, kadınlar daha çok ilişkinin niteliğine, o anki ruh haline ve birlikte geçirilen zamanın kalitesine bakarlar. Ama şunu unutmayalım, değer biçme sürecinde her iki yaklaşım da gereklidir! Her ikisinin de olumlu yönleri vardır. Ne de olsa bir arkadaşınız sizi ne kadar takdir ederse etsin, o karşınızda otururken siz ona “Beni hakikaten tanıyor musun?” diye soracak kadar da insani bir soruyu gündeme getirebilirsiniz.

O Zaman Değer Biçmenin Bütün Yönleri!

Değer biçmenin birkaç farklı yolunu keşfettik. Bu yüzden, aslında değer biçme sürecinde hem mantıklı hem de duygusal bir denge kurmamız gerektiği açık. Belki de en önemli şey, karşılıklı anlayış ve empatiyi esas almak. Erkeklerin çözüm odaklı stratejik bakış açıları ile kadınların empatik ilişki kurma becerileri birleştiğinde, hem duygusal hem de mantıklı bir değer biçme süreci ortaya çıkabilir.

O zaman, herkesin değer biçme biçimi farklıdır ve her iki yaklaşımı da birbirini tamamlayıcı bir şekilde değerlendirmek, aslında gerçek değeri bulmamıza yardımcı olabilir.

Tartışmaya Açık Sorular!
1. Değer biçmek sadece bir strateji meselesi midir, yoksa bir empati süreci mi?
2. Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise ilişki odaklı yaklaşımını değerlendirirken, hangisinin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorsunuz?
3. Birine değer biçerken, strateji mi yoksa duygular mı daha fazla ön plana çıkmalı?
4. Değer, gerçekten insanlar arasında aynı şekilde ölçülür mü? Yani, bir kişi için değerli olan bir şey, başka biri için nasıl bu kadar farklı olabilir?

Bakalım forumda herkes ne düşünüyor! Katılın, yorum yapın ve belki de değer biçmek konusunda yeni bir bakış açısı kazanırsınız.