Pek çok şekersiz veya “diyet” yiyecek ve içeceklerde bulunan şekersiz, düşük kalorili tatlandırıcı aspartamın, hafıza ve öğrenme ile ilgili potansiyel problemlerle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Florida Eyalet Üniversitesi (FSU) Tıp Fakültesi.
Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmada, FSU’nun basın açıklamasında belirtildiği gibi, FDA tarafından güvenli kabul edilen seviyelerde bile aspartam tüketen erkek farelerin “mekansal öğrenme ve hafıza eksiklikleri gösteren” yavruları olduğu belirtildi.
16 haftalık bir süre boyunca araştırmacılar üç grup fare üzerinde çalıştı.
KANSER RİSKİ UYARISI SONRASINDA SEKTÖR UZMANLARI TARAFINDAN ASPARTAM SAVUNULDU: ‘SINIRLI DELİL’
Bir grup, FDA’nın günde önerilen maksimum günlük aspartam alımının %15’ini tüketti; bu, dört adet 8 oz’a eşdeğerdir. soda.
İkinci bir grup, önerilen maksimum alımın %7’sini tüketti (günde iki adet 8 ons gazoz).
Yeni bir çalışma, şeker içermeyen, düşük kalorili tatlandırıcı olan aspartamın hafıza ve öğrenme ile ilgili potansiyel problemlerle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. (iStock)
Üçüncü bir kontrol grubu ise yalnızca su tüketiyordu.
Fareler labirentlerde 4 hafta, 8 hafta ve 12 hafta aralıklarla test edildi. Araştırmacılar, yalnızca su içenlerin labirentten kaçmak için “güvenli” kutuyu bulmayı aspartam tüketenlere göre çok daha hızlı başardıklarını buldu.
Açıklamada, aspartam tüketen grupların sonunda görevi tamamladıkları ancak bunu yapmanın “çok daha uzun” sürdüğü ve bazen ekstra yardıma ihtiyaç duydukları belirtildi.
Pek çok diyet gazozda kullanılan aspartam, Dünya Sağlık Örgütü tarafından haziran ayında “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak etiketlenmişti. (Getty Images)
Jim ve Betty Ann Rodgers’ın gelişimsel sinir bilimi alanında seçkin akademisyen başkanı olan ortak yazar Pradeep Bhide, “Öğrenme, hafıza ve kaygı açısından bazı örtüşmeler var, yani öğrenmemizde genellikle duygusal bir bileşen var” dedi. Biyomedikal Bilimler Bölümü basın bülteninde.
“Duygusal bir etki olduğunda daha iyi hatırlıyorsunuz. Ancak bu oldukça farklı bir işlev ve beyin ağı.”
YENİ ÇALIŞMADA SPLENDA’DAKİ BİR KİMYASAL OLAN SUKRALOZUN YAN ÜRÜNÜNÜN ‘SAĞLIKTA ÖNEMLİ ETKİLERE’ YOL AÇTIĞI BELİRTİLDİ
Ayrıca şöyle dedi: “Burada fark ettiğimiz ikinci şey, kaygının (araştırmanın) aksine, bu sadece [in] Bir nesil. Torunlarda görülmedi, sadece çocuklarda görüldü [of the male mice]Bu da bu tür bulaşmaların spermdeki epigenetik değişiklikler nedeniyle meydana geldiğine dair bir başka destek hattıdır.”
Çalışma bulgularına dayanarak Bhide, FDA’nın “aspartamın etkileri konusunda daha yakın, çok nesilli bir bakış açısı” benimsediğini öne sürdü.
Bu görselde şeker yerine kullanılan sıfır kalorili tatlandırıcılar gösterilmektedir. FSU çalışmasında, FDA tarafından güvenli kabul edilen seviyelerde bile aspartam tüketen erkek farelerin “mekansal öğrenme ve hafıza eksiklikleri gösteren” yavruları vardı. (iStock)
Haziran ayında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesindeki bir komite, tatlandırıcıyı “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandıran bir bildiri yayınladı; bu iddia, sektör uzmanlarının şiddetle reddettiği bir iddiaydı.
Ancak FSU açıklamasında WHO’nun aspartamın potansiyel bilişsel etkilerini ele almadığı belirtildi.
POPÜLER YAPAY TATLANDIRICI ERYTRİTOL, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRABİLİR: ÇALIŞMA
Dr. Kelly Johnson-Arbor, tıbbi toksikoloji doktoru Washington, DC’deFSU çalışmasına dahil değildi ancak bulguları hakkında yorum yaptı.
Haberler Digital’e şöyle konuştu: “Bu çalışmanın sonuçları, düşük düzeyde aspartam tüketiminin bile nesiller boyunca kalıtsal olabilecek hafıza ve öğrenme sorunlarına katkıda bulunabileceğini gösteriyor.”
“Ayrıca, çalışmanın bulguları aspartamın spermde gelecek nesilleri etkileyebilecek genetik değişikliklere neden olabileceğini öne sürüyor.”
Aspartam çalışmasının gerçekleştirildiği Florida Eyalet Üniversitesi kampüsündeki Westcott Binasının süslü cephesi ve çeşme. (iStock)
Ancak Johnson-Arbor, önceki çalışmaların aspartam tüketimi, hafıza ve öğrenme arasında benzer bir ilişki göstermediğine de dikkat çekti.
“Bu nedenle aspartam ile beyin hasarı arasındaki bağlantıyı kesin olarak kurmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var” diye bitirdi.
FSU’nun araştırmasının başlıca sınırlaması, bunun yalnızca fareler üzerinde yapılmış olmasıdır.
NORMAL ŞEKER VS. YAPAY TATLANDIRICI: SİZİN İÇİN BİRİ DİĞERİNDEN DAHA KÖTÜ MÜ? UZMANLAR BAŞVURU YAPIYOR
Johnson-Arbor, “Sonuçlar aspartamın insan beyni üzerindeki etkilerinin göstergesi olmayabilir” dedi.
“Aspartam ve diğer yapay tatlandırıcıları içeren ek çalışmalar devam ederken, ilgili kişiler bu bileşiklerin insan sağlığına yönelik gerçek riskleri açıklığa kavuşturuluncaya kadar günlük yapay tatlandırıcı alımlarını sınırlamak isteyebilirler” tavsiyesinde bulundu.
Araştırmada, aspartam tüketmeyen farelerin labirentten, tüketen farelere göre çok daha hızlı kaçabildiği ortaya çıktı. (iStock)
Kalori Kontrol Konseyi de dahil olmak üzere sektör uzmanları, FSU’nun araştırmasının ışığında aspartam’ı savundu.
Robert, “Bu çalışmanın sonuçları sadece insanlara veya genel popülasyona genişletilmemeli, aynı zamanda düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar ile insanlarda hafıza kaybı ve öğrenme eksiklikleri gibi bilişsel bozukluklar arasında da bir bağlantı yoktur” dedi. Washington DC’deki Kalori Kontrol Konseyi başkanı Rankin, Haberler Digital’e yaptığı açıklamada.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
“Ayrıca, bu çalışmanın rapor edilen bulguları, kanıtların tamamıyla ve titiz değerlendirmeler sonucunda aspartamın güvenli olduğunu kabul eden çok sayıda küresel sağlık kuruluşuyla çelişmektedir” diye devam etti.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Şekeri ve kaloriyi azaltmak için düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar arayan milyonlarca tüketici için gerçekler önemlidir ve aspartamın güvenli bir şekilde tüketildiğini bilerek kendilerini rahat hissetmeye devam edebilirler.”
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.
Melissa Rudy, Haberler Digital’in sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.
Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmada, FSU’nun basın açıklamasında belirtildiği gibi, FDA tarafından güvenli kabul edilen seviyelerde bile aspartam tüketen erkek farelerin “mekansal öğrenme ve hafıza eksiklikleri gösteren” yavruları olduğu belirtildi.
16 haftalık bir süre boyunca araştırmacılar üç grup fare üzerinde çalıştı.
KANSER RİSKİ UYARISI SONRASINDA SEKTÖR UZMANLARI TARAFINDAN ASPARTAM SAVUNULDU: ‘SINIRLI DELİL’
Bir grup, FDA’nın günde önerilen maksimum günlük aspartam alımının %15’ini tüketti; bu, dört adet 8 oz’a eşdeğerdir. soda.
İkinci bir grup, önerilen maksimum alımın %7’sini tüketti (günde iki adet 8 ons gazoz).
Yeni bir çalışma, şeker içermeyen, düşük kalorili tatlandırıcı olan aspartamın hafıza ve öğrenme ile ilgili potansiyel problemlerle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. (iStock)
Üçüncü bir kontrol grubu ise yalnızca su tüketiyordu.
Fareler labirentlerde 4 hafta, 8 hafta ve 12 hafta aralıklarla test edildi. Araştırmacılar, yalnızca su içenlerin labirentten kaçmak için “güvenli” kutuyu bulmayı aspartam tüketenlere göre çok daha hızlı başardıklarını buldu.
Açıklamada, aspartam tüketen grupların sonunda görevi tamamladıkları ancak bunu yapmanın “çok daha uzun” sürdüğü ve bazen ekstra yardıma ihtiyaç duydukları belirtildi.
Pek çok diyet gazozda kullanılan aspartam, Dünya Sağlık Örgütü tarafından haziran ayında “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak etiketlenmişti. (Getty Images)
Jim ve Betty Ann Rodgers’ın gelişimsel sinir bilimi alanında seçkin akademisyen başkanı olan ortak yazar Pradeep Bhide, “Öğrenme, hafıza ve kaygı açısından bazı örtüşmeler var, yani öğrenmemizde genellikle duygusal bir bileşen var” dedi. Biyomedikal Bilimler Bölümü basın bülteninde.
“Duygusal bir etki olduğunda daha iyi hatırlıyorsunuz. Ancak bu oldukça farklı bir işlev ve beyin ağı.”
YENİ ÇALIŞMADA SPLENDA’DAKİ BİR KİMYASAL OLAN SUKRALOZUN YAN ÜRÜNÜNÜN ‘SAĞLIKTA ÖNEMLİ ETKİLERE’ YOL AÇTIĞI BELİRTİLDİ
Ayrıca şöyle dedi: “Burada fark ettiğimiz ikinci şey, kaygının (araştırmanın) aksine, bu sadece [in] Bir nesil. Torunlarda görülmedi, sadece çocuklarda görüldü [of the male mice]Bu da bu tür bulaşmaların spermdeki epigenetik değişiklikler nedeniyle meydana geldiğine dair bir başka destek hattıdır.”
Çalışma bulgularına dayanarak Bhide, FDA’nın “aspartamın etkileri konusunda daha yakın, çok nesilli bir bakış açısı” benimsediğini öne sürdü.
Bu görselde şeker yerine kullanılan sıfır kalorili tatlandırıcılar gösterilmektedir. FSU çalışmasında, FDA tarafından güvenli kabul edilen seviyelerde bile aspartam tüketen erkek farelerin “mekansal öğrenme ve hafıza eksiklikleri gösteren” yavruları vardı. (iStock)
Haziran ayında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesindeki bir komite, tatlandırıcıyı “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandıran bir bildiri yayınladı; bu iddia, sektör uzmanlarının şiddetle reddettiği bir iddiaydı.
Ancak FSU açıklamasında WHO’nun aspartamın potansiyel bilişsel etkilerini ele almadığı belirtildi.
POPÜLER YAPAY TATLANDIRICI ERYTRİTOL, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRABİLİR: ÇALIŞMA
Dr. Kelly Johnson-Arbor, tıbbi toksikoloji doktoru Washington, DC’deFSU çalışmasına dahil değildi ancak bulguları hakkında yorum yaptı.
Haberler Digital’e şöyle konuştu: “Bu çalışmanın sonuçları, düşük düzeyde aspartam tüketiminin bile nesiller boyunca kalıtsal olabilecek hafıza ve öğrenme sorunlarına katkıda bulunabileceğini gösteriyor.”
“Ayrıca, çalışmanın bulguları aspartamın spermde gelecek nesilleri etkileyebilecek genetik değişikliklere neden olabileceğini öne sürüyor.”
Aspartam çalışmasının gerçekleştirildiği Florida Eyalet Üniversitesi kampüsündeki Westcott Binasının süslü cephesi ve çeşme. (iStock)
Ancak Johnson-Arbor, önceki çalışmaların aspartam tüketimi, hafıza ve öğrenme arasında benzer bir ilişki göstermediğine de dikkat çekti.
“Bu nedenle aspartam ile beyin hasarı arasındaki bağlantıyı kesin olarak kurmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var” diye bitirdi.
FSU’nun araştırmasının başlıca sınırlaması, bunun yalnızca fareler üzerinde yapılmış olmasıdır.
NORMAL ŞEKER VS. YAPAY TATLANDIRICI: SİZİN İÇİN BİRİ DİĞERİNDEN DAHA KÖTÜ MÜ? UZMANLAR BAŞVURU YAPIYOR
Johnson-Arbor, “Sonuçlar aspartamın insan beyni üzerindeki etkilerinin göstergesi olmayabilir” dedi.
“Aspartam ve diğer yapay tatlandırıcıları içeren ek çalışmalar devam ederken, ilgili kişiler bu bileşiklerin insan sağlığına yönelik gerçek riskleri açıklığa kavuşturuluncaya kadar günlük yapay tatlandırıcı alımlarını sınırlamak isteyebilirler” tavsiyesinde bulundu.
Araştırmada, aspartam tüketmeyen farelerin labirentten, tüketen farelere göre çok daha hızlı kaçabildiği ortaya çıktı. (iStock)
Kalori Kontrol Konseyi de dahil olmak üzere sektör uzmanları, FSU’nun araştırmasının ışığında aspartam’ı savundu.
Robert, “Bu çalışmanın sonuçları sadece insanlara veya genel popülasyona genişletilmemeli, aynı zamanda düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar ile insanlarda hafıza kaybı ve öğrenme eksiklikleri gibi bilişsel bozukluklar arasında da bir bağlantı yoktur” dedi. Washington DC’deki Kalori Kontrol Konseyi başkanı Rankin, Haberler Digital’e yaptığı açıklamada.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
“Ayrıca, bu çalışmanın rapor edilen bulguları, kanıtların tamamıyla ve titiz değerlendirmeler sonucunda aspartamın güvenli olduğunu kabul eden çok sayıda küresel sağlık kuruluşuyla çelişmektedir” diye devam etti.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Şekeri ve kaloriyi azaltmak için düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar arayan milyonlarca tüketici için gerçekler önemlidir ve aspartamın güvenli bir şekilde tüketildiğini bilerek kendilerini rahat hissetmeye devam edebilirler.”
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.
Melissa Rudy, Haberler Digital’in sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.