Tony Bennett’in Alzheimer ile savaşı: Demans ve ölüm hakkında bilinmesi gerekenler

poem

New member
21 Temmuz’da New York’ta 96 yaşında hayatını kaybeden efsanevi şarkıcı Tony Bennett’in yıllar içinde sağlık sorunları geçmişi vardı ve bu sorunlar, ABD ile yedi yıllık savaşla sonuçlanmıştı. Alzheimer hastalığı.

Bennett’in vefatının duyurusunda herhangi bir ölüm nedeni belirtilmemesine rağmen, yayıncısı Sylvia Weiner, 2016 Alzheimer teşhisinden bahsetti.

Bennett’in hastalık için farkındalık yaratmak ve fon sağlamak için ortaklık yaptığı Alzheimer Derneği de bir basın açıklaması yaptı.

TONY BENNETT KENDİ SÖZLERİYLE: ‘GERÇEKTEN MUTLU OLDUĞUMU HİSSEDİYORUM’

Alzheimer Derneği başkanı ve CEO’su Joanne Pike, “Alzheimer Derneği, davanın büyük bir arkadaşı ve savunucusu olan Tony Bennett’in yasını tutmak için dünyaya katılıyor” dedi. Şikago, İllinoisaçıklamada.

“Onlarca yıldır Tony, müziğiyle dünyaya ilham verdi ve Alzheimer hastalığı teşhisi konduktan sonra, ilham verici eylem ve değişimde çok gerçek bir fark yaratmak için o güçlü sesi kullanmaya devam etti.”



21 Temmuz’da New York’ta 96 yaşında hayatını kaybeden efsanevi şarkıcı Tony Bennett’in yıllar içinde yaşadığı sağlık sorunları, Alzheimer hastalığıyla yedi yıllık mücadelesinde zirveye ulaştı. (Getty Images)


Birçok nöroloji uzmanı, insanların Alzheimer’ın son aşaması ve potansiyel olarak ölümcül komplikasyonları hakkında bilmesi gereken kilit noktaları Haberler Digital ile paylaştı.

Alzheimer: En yaygın bunama şekli


Mayo Clinic’e göre Alzheimer hastalığı, beyinde zararlı proteinlerin birikmesine neden olan bilişsel bir bozukluktur.

EFSANEVİ ŞARKICI TONY BENNETT 96 YAŞINDA ÖLDÜ

ABD’de 65 yaş ve üstü yaklaşık 6,5 milyon kişi Alzheimer ile yaşıyor ve hastalık tüm demans vakalarının %70’ini oluşturuyor.

Zamanla, hastalık beyinde büzülmeye neden olur ve beyin hücrelerini öldürür, bu da kademeli bir bilişsel gerilemeye neden olur.

Şu anda Alzheimer’ın tedavisi yok, ancak Leqembi adlı beyindeki plakları temizlemeye çalışan yeni bir ilaç yakın zamanda FDA onayı aldı.
Alzheimer’ın erken belirtileri, kısa süreli hafıza kaybı bölümlerini içerir. Sonunda hafıza kaybına ve işlev görememeye yol açar.

Şu anda Alzheimer’ın tedavisi yok, ancak Leqembi adlı beyindeki plakları temizlemeye çalışan yeni bir ilaç yakın zamanda FDA onayı aldı.

Alzheimer araştırma uzmanı PhD Dongxu Sun, “İlacın hastalığın erken evrelerinde hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı gösterildi” dedi. San FranciscoHaberler Digital’e söyledi.

“Leqembi, diğer tüm plak giderici ilaçlar gibi, nöroinflamasyonu arttırarak plakları ortadan kaldırdığı için beyin şişmesi ve kanama gibi yan etkilere yol açabilir.”

Geç evre Alzheimer hastalığı


Jersey Shore Üniversitesi Tıp Merkezi’nde geriatrik psikiyatrist olan Dr. Rehan Aziz’e göre, Alzheimer’ın ileri evrelerinde hastalar ciddi bilişsel gerileme yaşıyor. Neptün, New Jersey ve Hackensack Meridian School of Medicine’de psikiyatri ve nöroloji doçenti.


Demansı olan kadın


Geç evre Alzheimer sırasında, hastalar ciddi bilişsel gerileme yaşarlar. (iStock)


Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Bu aşamada bireyler, aile üyeleri ve arkadaşlar da dahil olmak üzere tanıdık insanları tanıma yeteneğini kaybedebilir” dedi.

“İhtiyaçlarını iletmekte zorlanabilirler.”

Doktor, geç evre hastalığı olan kişilerin giyinme, yemek yeme ve kesme, duş alma, saçlarını tarama veya dişlerini fırçalama, tuvaleti kullanma ve hatta yürüme gibi rutin faaliyetlerde sıklıkla yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

YENİ DEMANS İLACI ‘BANA UMUT VERDİ’: ALZHEIMER HASTALARI HİKAYELERİNİ AÇIKLADI

Ayrıca davranışsal ve psikolojik değişiklikler yaşayabilirler.

“Bireyler, ilgisizlik, depresyon dahil olmak üzere bir dizi psikolojik semptom geliştirebilir. geceleri uyumakta zorluk ve saldırganlık,” dedi Aziz.

Doktor, bu hastaların genellikle evde uygun hizmetlerle veya yetenekli bir bakım tesisinde 24 saat bakıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.


Beyin taraması


Zamanla, hastalık beyinde büzülmeye neden olur ve beyin hücrelerini öldürür, bu da kademeli bir bilişsel gerilemeye neden olur. (iStock)


“Bakım verenlerde yüksek depresyon oranları ve ayrıca fiziksel olarak hasta olma şansları artıyor” diye uyardı.

“Bakıcıların kendilerine bakması ve destek araması önemlidir.”

Aziz hasta bakıcıları sıklıkla Alzheimer destek gruplarına ve akıl sağlığı Gerekirse klinisyenler dedi.

Alzheimer ne zaman ölümcül hale gelir?


Florida, West Palm Beach’teki St. Mary’s Tıp Merkezi’ndeki Hafıza Bozuklukları Merkezi direktörü Dr. Arif Dalvi’ye göre, kanser veya Lou Gehrig hastalığının aksine, Alzheimer hastalığı doğrudan bir ölüm nedeni değildir.

Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Ancak, hastalık durumu ilerledikçe, hastanın yardım alsa bile kendi kendine bakma yeteneği önemli ölçüde düşüyor” dedi.

“Bu genel koşullandırma, ölümden doğrudan sorumlu olan komplikasyonlara yol açar.”

GÖRME SORUNLARI DEMANS RİSKİ YÜKSEK OLABİLİR, ÇALIŞMA BULGULARI: ‘GÖZ SAĞLIĞI İLE BEYİN SAĞLIĞI YAKINDAN BAĞLANTILIDIR’

Alzheimer Derneği’ne göre, Alzheimer hastalığı olan birinin ortalama yaşam süresi yaklaşık 8-10 yıldır. 80’li veya 90’lı yaşlarında teşhis konulanlarda yaşam süresi daha kısadır.

San Francisco’dan Sun, “Kişinin sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak, bazı hastalar hızla geriler ve birkaç yıl içinde hastalığa yenik düşerken, diğerleri teşhis konulduktan sonra yıllarca yaşayabilir” dedi.

Alzheimer hastaları için tipik ölüm nedeni


Alzheimer, hafıza kaybına neden olmasının yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına da yol açar. kardiyovasküler sistem ve diğerleri, dedi Sun.

“Bu düşüşler aspirasyon pnömonisi, inme veya kalp hastalığı gibi ölümcül komplikasyonların gelişmesine yol açabilir” diye açıkladı.


Kıdemli çift


Geç evre Alzheimer hastalarının genellikle evde uygun hizmetlerle veya yetenekli bir hemşirelik tesisinde 24 saat bakıma ihtiyacı vardır. (iStock)


Dalvi genellikle Alzheimer hastalarının ölümcül olabilen enfeksiyonlara yenik düştüğünü görür.

“Hastalığın ilerlemesinin bir kombinasyonu, yaşlanmadan kaynaklanan genel halsizlik ve kendine bakamama nedeniyle hijyendeki düşüş enfeksiyonlara yatkınlığa yol açıyor” diye açıkladı.

“Zatürre en sık görüleni olmakla birlikte idrar yolu enfeksiyonları da oldukça sık görülüyor” diye devam etti. “Zayıflamış kişide bu, sepsise ve ölüme yol açabilir.”

“Bazı hastalar hızla geriler ve birkaç yıl içinde hastalığa yenik düşerken, diğerleri teşhis konulduktan sonra yıllarca yaşayabilir.”
Diğer potansiyel ölüm nedenleri arasında yemek yememe veya yemek yemede güçlük çekme sonucu yetersiz beslenme, yanlışlıkla yiyecek veya sıvıları soluma veya zayıflık veya dolaşmanın neden olduğu düşmeler/kazalar yer alır.

Kurul onaylı bir klinik nöropsikolog ve New Jersey’deki Hackensack Meridian Tıp Okulu’nda psikiyatri ve nöroloji doçenti olan Dr. Jasdeep S. Hundal’a göre bu.

Geç evre Alzheimer hastalarına bakım


yeterli bakım beslenme ve hidrasyon Dalvi, genel refahı ve bağışıklık fonksiyonunu desteklediği için ileri bunama hastaları için son derece önemli olduğunu söyledi.

Alzheimer hastaları yemek yemeyi unutabildikleri için doktor kilolarının düzenli olarak izlenmesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

“Yutma ile ilgili zorluklar yol açabileceğinden, besleme denetlenmelidir. aspirasyon pnömonisi,” diye uyardı.

“Gereksiz ilaçları en aza indirmek ve düzenli ilaç incelemesi de önemlidir.”

HABERLER SUNULDU

Ek olarak, düşme riskini en aza indirme gereğini vurguladı.

Dalvi, “Durumun ileri evrelerinde bakıcıların ve ailenin duygusal ihtiyaçlarını karşılamak da önemlidir” diye ekledi.



Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.