Tina Turner ölmeden önce böbrek hastasıydı: “Kendimi büyük tehlikeye attım”

poem

New member
Tina Turner’ın 24 Mayıs’ta 83 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından efsane şarkıcının eceliyle hayatını kaybettiği bildirildi.

“Queen of Rock ‘n’ Roll”, uzun vadeli böbrek hastalığı da dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla mücadele etmişti.

9 Mart Dünya Böbrek Günü’nde Turner, Instagram aracılığıyla böbrek sağlığı için uluslararası bir kampanyayı desteklediğini duyurdu.

Turner, gönderide tedavi görmemesinin sağlığına nasıl zarar verdiğini ve hayatını tehlikeye attığını paylaştı.

ICON’UN 83 YAŞINDAKİ ÖLÜMÜNDEN SONRA HOLLYWOOD TARAFINDAN YAŞLANAN TINA TURNER: ‘KISACA EN İYİSİ’

“Böbreklerim, ne yaptığımı fark etmememin kurbanı oldu. yüksek tansiyon Geleneksel tıpla tedavi edilmeliydi” diye yazdı şarkıcı Instagram’da.

“İlaçla günlük, ömür boyu tedaviye ihtiyacım olduğu gerçeğiyle yüzleşmeyi reddederek kendimi büyük bir tehlikeye attım. Çok uzun süre, vücudumun dokunulmaz ve yok edilemez bir kale olduğuna inandım.”

Tina Turner, Mart 2023’te “İlaçla günlük, ömür boyu tedaviye ihtiyacım olduğu gerçeğiyle yüzleşmeyi reddederek kendimi büyük bir tehlikeye attım” diye yazmıştı. (Getty Images)

Turner’ın böbrek sorunlarıyla mücadelesi, 1978’de hipertansiyon teşhisi konduğunda başladı.

Bir böbrek bilinçlendirme sitesi olan ShowYourKidneysLove.com’da yayınlanan bir hikayede yazdığı gibi, yüksek tansiyonunun oluşturduğu tehlikenin farkında olmadığından, onu kontrol etmek için hiçbir zaman fazla çaba göstermedi.

“1985’te bir doktor bana günde bir tane almam gereken haplar için bir reçete verdi ve o kadar” diye yazdı. “Daha fazla düşünmedim.”

“İlaçlarla günlük, yaşam boyu tedaviye ihtiyacım olduğu gerçeğiyle yüzleşmeyi reddederek kendimi büyük bir tehlikeye attım.”
Turner, “kötü kontrol edilen hipertansiyonun” şarkıcının felç geçirmesine neden olduğu 2009 yılına kadar böbreklerin işlevini ve amacını anlamaya başladı.

Turner, “Böbreklerimin artık o kadar iyi çalışmadığını ilk öğrendiğim zamandı” diye yazdı. “İşlevlerinin %35’ini çoktan kaybetmişlerdi.”

Şarkıcı, tansiyon ilacı almaya devam etti, ancak bunun kendisini daha da kötüleştirdiğine inanıyordu.

DOSTLAR BÖBREK HASTALARININ UZUN NAKİL BEKLEYİŞLERİNİ ORGAN BAĞIŞIYLA SADECE AYLARA KALDIRDI

“Zamanla, bu haplara karşı ölümcül bir hoşnutsuzluk geliştirdim” diye yazdı. “Onları almaya başlamadan önce hayattan zevk aldığımı hatırladım ve eskisi kadar aklı başında ve enerjik olmayı diledim.”

Sonunda Turner, homeopatik tıp lehine geleneksel ilaçlardan vazgeçti – sonuçta hayatını tehlikeye atan bir karar.

Tina Turner'ın performansı

Turner’ın böbrek sorunlarıyla savaşı, 1978’de kendisine uzun süre kontrolsüz giden hipertansiyon teşhisi konduğunda başladı. (Getty Images)

Turner, çevrimiçi hikayesinde “Kontrolsüz hipertansiyonun böbrek hastalığımı kötüleştireceğini ve kan basıncımı kontrol etmekten vazgeçerek böbreklerimi öldüreceğimi bilmiyordum” diye yazdı. “Benim için ne kadar tehlikede olduğuna dair bir fikrim olsaydı, ilaçlarımı asla homeopatik alternatiflerle (ile) değiştirmezdim.”

“Saflığım sayesinde, kendimi ölüm kalım meselesi olan bir noktada buldum” diye yazdı.

Bu zamana kadar Turner, yorgunluk, mide bulantısı ve sinirlilik gibi geç evre böbrek hastalığı belirtilerinden muzdaripti.

TINA TURNER SONUNDA MUTLULUĞU NASIL BULDU?

Şarkıcı, “Doktorlar, kararımın sonuçlarının geri döndürülemez olduğunu açıkça belirttiler” diye yazdı. “Böbrek fonksiyonum tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı.”

“İyileşme mücadelesinin her zaman aynı zamanda doğru bilgi mücadelesi olduğunu anladım.”
Turner’ın tek seçeneği, böbrekler düzgün çalışamadığında kandaki fazla sıvıyı ve atıkları uzaklaştıran bir tedavi olan diyalize başlamaktı.

Şarkıcı, “İyileşme mücadelesinin her zaman aynı zamanda doğru bilgi için bir mücadele olduğunu anladım” diye yazdı. “Örneğin, böbrek dokusunun %80’i kaybolana kadar semptomlar fark edilmediği için kronik böbrek yetmezliğine ‘sessiz katil’ dendiğinin farkında değildim.”

Tina Turner ve Erwin Bach

2017’de Turner, kocası Erwin Bach’tan hayat kurtaran bir böbrek nakli aldı (resimde). (Getty Images)

2017 yılında Turner bir hayat kurtaran böbrek nakli 27 yıl birlikte olduktan sonra 2013 yılında evlendiği kocası Erwin Bach’tan – ancak ameliyattan sonraki aylar zorluklarla dolu geçti.

Şarkıcı, “Bir nakilden sonra sıklıkla olduğu için, zaman zaman vücudum donör böbreği reddetmeye çalıştı” dedi. “Arada bir, bu daha fazla hastaneye yatış gerektiriyordu.”

“Doktorlar, kararımın sonuçlarının geri döndürülemez olduğunu açıkça belirttiler.”
Turner mide bulantısı, baş dönmesi ve hafıza kaybından muzdarip olmaya devam etti.

“Birden fazla reçete alıyorum ve doktorlarımın emirlerini titizlikle yerine getirmeye büyük özen gösteriyorum çünkü onlara ve tedavilerine güvenebileceğimi biliyorum” diye yazdı.

EBEVEYNLERE GÖRE, GENÇLERE KOVİD AŞISI OLMADIĞI İÇİN BÖBREK NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Turner, böbrek sağlığı bilincini desteklediğini duyuran ve kendi hikayesini paylaşan Instagram gönderisinden sadece iki ay sonra, İsviçre’deki evinde öldü.

böbrek hastalığı nedir

Ulusal Böbrek Vakfı’na (NKF) göre sağlıklı böbreklerin üç temel işi vardır. Atık ürünleri ve fazla sıvıyı vücuttan atarlar, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olurlar ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde rol oynarlar.

Böbrek yetmezliği olarak da bilinen böbrek yetmezliği, organların fonksiyonlarının %85-90’ı kaybolduğunda ve artık kendi başlarına çalışamaz hale geldiklerinde ortaya çıkar. Bu, vücutta ekstra sıvı ve toksik atıkların birikmesine neden olarak yaşamı tehdit eden koşullara neden olabilir.

UBER ŞOFÖRÜ YAKLAŞIK 3 YIL ÖNCE TANIŞTIĞI SÜRÜCÜYE BÖBREĞİNİ BAĞIŞLADI: ‘SENİ ARABAMA ALLAH KOYMUŞ OLSUN’

Kilo verme odaklı doktor ve Center for Advanced Medicine’in kurucu ortağı Dr. Mark Drucker, “Kandaki atık ürünleri filtrelemenin yanı sıra, böbrekler vücuttaki elektrolit ve sıvı seviyelerini dengelemekten de sorumludur.” Encinitas, California, Haberler Digital’e söyledi.

“Böbrekler hasar gördükçe ve böbrek hastalığı geliştikçe, böbrekler ayrıca elektrolit ve sıvı seviyelerini dengeleme yeteneklerini de kaybeder.”

Diyalize giren hasta

Diyaliz, böbrekler düzgün çalışamadığında kandaki fazla sıvıyı ve atıkları uzaklaştıran bir tedavidir. (iStock)

Böbrek hastalığının iki ana nedeni, Turner’da olduğu gibi yüksek tansiyon ve diyabettir.

Yakın zamanda kronik böbrek üzerine bir araştırmayı tamamlayan Wisconsin merkezli bir klinisyen ve araştırmacı olan Kersten Bartelt, “Hipertansiyon, böbreklere giden kan damarlarının zayıflamasına, daralmasına veya sertleşmesine neden olabilir, bu da böbreklere giden kan akışının azalmasına neden olabilir” dedi. Haberler Digital’e gönderilen bir e-postada Epic Research için hastalık.

YENİ BİR ÇALIŞMAYA GÖRE 20-50 YAŞ ARASINDAKİ SİYAH KADINLARIN YÜKSEK TANSİYONA SAHİP OLMA OLASILIĞI BEYAZ KADINLARDAN İKİ KAT DAHA FAZLA

“Kan akışının azalmasıyla, böbrekler kanı filtrelemede daha az etkili hale geliyor” diye ekledi.

Bazı hastalıklar, yaralanmalar ve kalıtsal bozukluklar da böbrek hasarına neden olabilir.

böbrek hastalığının evreleri

Drucker, böbrek hastalığının beş aşaması olduğunu söyledi.

Drucker, birinci aşama hafif olarak kabul edilir – “böbrekler neredeyse normal şekilde çalışmaya devam eder” dedi.

İkinci aşamada böbrekler yeterince çalışmaya devam eder ve varsa çok az semptom vardır.

Drucker, üçüncü aşamada, yorgunluk, ellerin ve ayakların şişmesi ve kuru cilt gibi semptomların en sık başladığını söyledi. “Böbrekler kanı yeterince filtreleme yeteneğini kaybediyor.”

Böbrek tıbbi konsepti

Encinitas, California’daki Center for Advanced Medicine’in kurucu ortağı ve kilo verme odaklı bir doktor olan Dr. Mark Drucker, böbrek hastalığının beş aşaması olduğunu paylaştı. (iStock)

“Dördüncü aşamada, böbreklerin çalışma yeteneği önemli ölçüde azalır” dedi.

Beşinci aşama, normalde diyaliz veya böbrek nakli gerektiren böbrek yetmezliği olarak kabul edilir.

Drucker, “500.000’den fazla Amerikalı diyalize giriyor ve 250.000’den fazla Amerikalı böbrek nakli oldu” dedi.

“Böbrek nakli için listede yaklaşık 100.000 Amerikalı var – ancak, donör eksikliği nedeniyle, yalnızca yaklaşık yüzde 25’i donör böbreği alabiliyor” diye ekledi.

“Böbrek nakli için listede yaklaşık 100.000 Amerikalı var – ancak, donör eksikliği nedeniyle, yalnızca yaklaşık% 25’i donör böbreği alabiliyor.”
Çoğu durumda, insanlar zaten böbrek yetmezliğine girene kadar semptomlar yaşamazlar.

Başlıca semptomlar arasında iştah, yorgunluk, uyku sorunlarıanemi, halsizlik, açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı, kas krampları ve ayak veya ayak bileklerinde şişme.

Böbrek yetmezliği olan insanlar hayatta kalmak için sürekli tedaviye ihtiyaç duyarlar. Tedavi için iki seçenek diyaliz ve böbrek naklidir.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

NKF web sitesinde, “Diyaliz tedavileri veya nakledilen böbrekler, hasarlı böbreklerinizin işlerinin bir kısmını üstlenecek ve vücudunuzdaki atıkları ve fazla sıvıyı atacaktır.” “Bu, semptomlarınızın çoğunu daha iyi hale getirecek.”

Diğer tedaviler arasında ilaçlar, diyet kısıtlamaları, düzenli egzersiz ve tuz alımının kısıtlanması sayılabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yedi yetişkinden birden fazlası veya ABD’li yetişkinlerin %15’i kronik böbrek hastalığına sahiptir.

HABERLER SUNULDU

Kronik böbrek hastalığı olan 10 yetişkinden dokuzu, buna sahip olduğunun farkında değil.

65 yaş ve üstü kişilerde hastalık riski daha yüksektir ve vakaların %38’ini oluştururken, 45 ila 64 yaşları arasındakilerin %12’si ve 18 ila 44 yaşları arasındakilerin yalnızca %6’sıdır.

Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.