Yeni bir araştırmaya göre, popüler sıfır kalorili tatlandırıcı Splenda’da bulunan bir kimyasal olan sukralozun DNA’ya zarar verdiği, kanser riskini artırdığı ve bağırsak astarında sızıntılara neden olduğu gösterildi. Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi.
Splenda binlerce yiyecek, içecek, tatlı ve şekerlemede şeker yerine kullanılır. Ürün %1,10 sukraloz içerir. İngiltere’de Tate & Lyle tarafından yapılmıştır.
Journal of Toxicology and Environmental Health’de yayınlanan çalışma, sukraloz-6-asetat olarak adlandırılan bir sukraloz metabolitinin “genotoksik” olduğunu buldu.
POPÜLER YAPAY TATLANDIRICI, ERİTRİTOL, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRABİLİR: ÇALIŞMA
Araştırmanın kıdemli yazarı ve North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde misafir profesör olan Ph.D. Susan Schiffman, bunun DNA’yı oluşturan genetik materyali parçaladığı anlamına geldiğini açıkladı.
DNA iplikçikleri kırıldığında ve daha sonra yeniden düzenlenip onarıldığında, bu risk artabilir. kanserli hücreler oluşuyorönceki çalışmalar göstermiştir.
North Carolina Eyalet Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, popüler sıfır kalorili tatlandırıcı Splenda’da bulunan bir kimyasal olan sukralozun önemli sağlık etkilerine neden olduğu gösterildi. (iStock)
Ek olarak, hem sukraloz hem de sukraloz-6-asetat’ın bağırsak bariyerini bir arada tutan “sıkı bağlantılara” zarar vererek “geçirgen bağırsak”a yol açtığı gösterildi.
Haberler Digital’e konuşan Schiffman, “Sızıntılı bir bağırsak problemlidir çünkü bu, normalde vücuttan dışkıyla atılan toksinlerin bağırsaktan dışarı sızıp kan dolaşımına emildiği anlamına gelir.”
Araştırmacılar, sukralozun kimyasal bir yan ürünü olan ve safsızlık olarak kabul edilen sukraloz ve sukraloz-6-asetatın güvenlik ve risklerini ölçmek için sekiz ayrı deney gerçekleştirdi.
Bu, sukralozla ilgili potansiyel tehlikeleri işaret eden ilk araştırma değil.
Schiffman, “Önceki çalışmalar, disbiyoz (bağırsaktaki iyi bakterilere verilen hasar dahil) ve kan şekeri ve insülin değişikliği dahil olmak üzere sukralozun çok çeşitli yan etkilerini göstermiştir.” Dedi.
Tüketicilerin ne tükettiklerini bilmeye hakları var” dedi.
Diyetisyen sukraloz endişelerini paylaşıyor
Michelle Routhenstein, bir New York merkezli EntirelyNourished.com’daki kalp sağlığı diyetisyeni, sukraloz çalışmasına dahil olmadığını ancak bulgulara şaşırmadığını söyledi.
İngiltere’de Tate & Lyle tarafından yapılan Splenda, binlerce yiyecek, içecek, tatlı ve şekerlemede şeker yerine kullanılıyor. (Getty Images aracılığıyla Hannah Songer/Bloomberg)
Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Son birkaç yılda, yapay tatlandırıcıların enflamatuvar doğasına işaret eden ve öncelikle bağırsak mikrobiyomunu etkileyen daha fazla araştırma çalışması görüyoruz” dedi.
Routhenstein, altta yatan inflamasyon, oksidatif stres ve veba arasındaki ilişki nedeniyle şeker ikamelerinden mümkün olduğunca kaçınılmasını önerir. kalp-damar hastalığıdedi.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KİLO VERMEK VEYA HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN TAVSİYE EDİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
Routhenstein, “Sükraloz ve diğer şeker ikameleri, kalp krizi geçirmiş kişilerde müteakip kardiyovasküler olay riskinin artmasıyla bağlantılı olan ultra işlenmiş gıdalar olarak da kabul ediliyor.”
Diyetisyen, kardiyovasküler hastalık riski taşıyan, kanserli veya herhangi bir enflamatuar durumdan muzdarip olanların risklere karşı özellikle duyarlı olabileceğini belirtti.
“Yapay tatlandırıcılar genel olarak sağlıklı kişilerde tolere edilebilir olsa da, herhangi bir şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık veya ishal belirtisi varsa ortadan kaldırılmalıdır” dedi.
Yeni bulgular daha önceki güvenlik çalışmalarını çürütebilir: toksikolog
Kelly Johnson-Arbor, MD, bir tıbbi toksikolog ve Ulusal Başkent Zehir Merkezi’nde yardımcı tıbbi direktör Washington, DC’deçalışma bulgularını gözden geçirdi ve dikkatli olunmasını tavsiye etti.
Önceki araştırmalar, DNA iplikçiklerinin kırılıp yeniden düzenlenip onarılmasının kanserli hücrelerin oluşma riskini artırabileceğini göstermiştir. (iStock)
“Sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar, onlarca yıldır şekere sağlıklı alternatifler olarak tanıtılsa da, tıbbi teknoloji Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, bilim adamlarının bu kimyasallar ve potansiyel toksisiteleri üzerinde daha kapsamlı testler yapmalarına izin verdi” dedi.
“Bu çalışmaların sonuçları, bu bileşiklerin önemli sağlık etkileri ile ilişkili olabileceğini gösteriyor” diye ekledi.
Johnson-Arbor, sukraloz ve diğer yapay tatlandırıcıların kısa süreli tüketiminin zararlı yan etkilere neden olma ihtimalinin düşük olduğunu, ancak bu özel çalışmanın sukralozun sürekli maruz kalmanın ardından dokularda birikebileceğini bulduğunu ve bu da tatlandırıcının kronik veya uzun süreli tüketiminin düşünülenden daha tehlikeli olabilir.
Toksikolog, “Bu sonuçlar endişe verici, çünkü bu tür safsızlıkların orijinal bileşikten önemli – veya hatta daha büyük – toksisiteye sahip olabileceğini gösteriyorlar” dedi.
Tatlandırıcı endüstrisi sukralozun güvenliğini koruyor
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sukralozu ilk kez 1998 yılında 15 gıda kategorisinde kullanmak üzere onayladı. Bir yıl sonra ajans, kimyasalı genel amaçlı bir tatlandırıcı olarak onayladı.
Washington, DC’deki Kalori Kontrol Konseyi, North Carolina Eyalet Üniversitesi’nin bu son araştırmasını inceledikten sonra, sukralozu “kapsamlı bir şekilde test edilmiş” güvenli bir ürün olarak savundu.
Konsey ayrıca yeni çalışmanın güvenilirliğini sorguladı.
ARAŞTIRMACILAR, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KARACİĞERİN DETOKSİZASYON KABİLİYETİYLE MÜDAHALE OLABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR
Kalori Kontrol Konseyi Başkanı Robert Rankin, Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, insan vücudunun karmaşık mekanizmalarını insan hücreleri kullanılsa bile taklit edemeyen bir laboratuvar ortamında yürütüldü” dedi.
(Araştırmanın yazarı Schiffman, “çalışmanın insan dokusunda yapıldığını, bu nedenle potansiyel insan sağlığı sorunlarıyla doğrudan ilgili olduğunu” ileri sürdü.)
Hem sukraloz hem de sukraloz-6-asetat’ın bağırsak bariyerini bir arada tutan “sıkı bağlantılara” zarar vererek “geçirgen bağırsak”a yol açtığı gösterildi. (iStock)
“Vücut ağırlığını yönetmeye yardımcı olmak ve bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak için düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılara güvenen milyonlarca insan için. diyabet gibi hastalıklar ve obezite, sukralozun dünya çapında bilimsel ve düzenleyici otoriteler tarafından titizlikle incelendiği ve tüketilmesinin güvenli olduğu gerçeklerini bilmek önemlidir.”
SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Brüksel merkezli Uluslararası Tatlandırıcılar Derneği de sukralozun arkasında olduğunu söyledi.
Bir ISA sözcüsü Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, “Diğer tüm düşük kalorili/kalorisiz tatlandırıcılar gibi, sukraloz da tüketicilere düşük kalorili veya kalorisiz tatlı tatma seçenekleri sunmada önemli bir rol oynuyor” diye yazdı.
HABERLER SUNULDU
Sözcü, “Sukraloz, tarihteki herhangi bir gıda katkı maddesi üzerinde yürütülen en kapsamlı ve kapsamlı test programlarından birine tabi tutuldu ve küresel bilimsel ve düzenleyici toplulukta güvenliği konusunda fikir birliğine varıldı.”
Haberler Digital, Splenda’nın yapımcısı Tate & Lyle’a da ulaştı, ancak şirket yayınlanma tarihine kadar herhangi bir yorumda bulunmadı.
Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.
Splenda binlerce yiyecek, içecek, tatlı ve şekerlemede şeker yerine kullanılır. Ürün %1,10 sukraloz içerir. İngiltere’de Tate & Lyle tarafından yapılmıştır.
Journal of Toxicology and Environmental Health’de yayınlanan çalışma, sukraloz-6-asetat olarak adlandırılan bir sukraloz metabolitinin “genotoksik” olduğunu buldu.
POPÜLER YAPAY TATLANDIRICI, ERİTRİTOL, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRABİLİR: ÇALIŞMA
Araştırmanın kıdemli yazarı ve North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde misafir profesör olan Ph.D. Susan Schiffman, bunun DNA’yı oluşturan genetik materyali parçaladığı anlamına geldiğini açıkladı.
DNA iplikçikleri kırıldığında ve daha sonra yeniden düzenlenip onarıldığında, bu risk artabilir. kanserli hücreler oluşuyorönceki çalışmalar göstermiştir.
North Carolina Eyalet Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, popüler sıfır kalorili tatlandırıcı Splenda’da bulunan bir kimyasal olan sukralozun önemli sağlık etkilerine neden olduğu gösterildi. (iStock)
Ek olarak, hem sukraloz hem de sukraloz-6-asetat’ın bağırsak bariyerini bir arada tutan “sıkı bağlantılara” zarar vererek “geçirgen bağırsak”a yol açtığı gösterildi.
Haberler Digital’e konuşan Schiffman, “Sızıntılı bir bağırsak problemlidir çünkü bu, normalde vücuttan dışkıyla atılan toksinlerin bağırsaktan dışarı sızıp kan dolaşımına emildiği anlamına gelir.”
Araştırmacılar, sukralozun kimyasal bir yan ürünü olan ve safsızlık olarak kabul edilen sukraloz ve sukraloz-6-asetatın güvenlik ve risklerini ölçmek için sekiz ayrı deney gerçekleştirdi.
Schiffman, “Önemli bir nokta, kirletici sukraloz-6-asetat, sukraloz ürünlerinden tamamen çıkarılsa bile, yine de bağırsaktaki bakteriler tarafından üretiliyor olmasıdır” diye uyardı.“Tüketicilerin ne tükettiklerini bilmeye hakları var.”
Bu, sukralozla ilgili potansiyel tehlikeleri işaret eden ilk araştırma değil.
Schiffman, “Önceki çalışmalar, disbiyoz (bağırsaktaki iyi bakterilere verilen hasar dahil) ve kan şekeri ve insülin değişikliği dahil olmak üzere sukralozun çok çeşitli yan etkilerini göstermiştir.” Dedi.
Tüketicilerin ne tükettiklerini bilmeye hakları var” dedi.
Diyetisyen sukraloz endişelerini paylaşıyor
Michelle Routhenstein, bir New York merkezli EntirelyNourished.com’daki kalp sağlığı diyetisyeni, sukraloz çalışmasına dahil olmadığını ancak bulgulara şaşırmadığını söyledi.
İngiltere’de Tate & Lyle tarafından yapılan Splenda, binlerce yiyecek, içecek, tatlı ve şekerlemede şeker yerine kullanılıyor. (Getty Images aracılığıyla Hannah Songer/Bloomberg)
Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Son birkaç yılda, yapay tatlandırıcıların enflamatuvar doğasına işaret eden ve öncelikle bağırsak mikrobiyomunu etkileyen daha fazla araştırma çalışması görüyoruz” dedi.
Routhenstein, altta yatan inflamasyon, oksidatif stres ve veba arasındaki ilişki nedeniyle şeker ikamelerinden mümkün olduğunca kaçınılmasını önerir. kalp-damar hastalığıdedi.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KİLO VERMEK VEYA HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN TAVSİYE EDİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
Routhenstein, “Sükraloz ve diğer şeker ikameleri, kalp krizi geçirmiş kişilerde müteakip kardiyovasküler olay riskinin artmasıyla bağlantılı olan ultra işlenmiş gıdalar olarak da kabul ediliyor.”
Diyetisyen, kardiyovasküler hastalık riski taşıyan, kanserli veya herhangi bir enflamatuar durumdan muzdarip olanların risklere karşı özellikle duyarlı olabileceğini belirtti.
“Yapay tatlandırıcılar genel olarak sağlıklı kişilerde tolere edilebilir olsa da, herhangi bir şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık veya ishal belirtisi varsa ortadan kaldırılmalıdır” dedi.
Yeni bulgular daha önceki güvenlik çalışmalarını çürütebilir: toksikolog
Kelly Johnson-Arbor, MD, bir tıbbi toksikolog ve Ulusal Başkent Zehir Merkezi’nde yardımcı tıbbi direktör Washington, DC’deçalışma bulgularını gözden geçirdi ve dikkatli olunmasını tavsiye etti.
Önceki araştırmalar, DNA iplikçiklerinin kırılıp yeniden düzenlenip onarılmasının kanserli hücrelerin oluşma riskini artırabileceğini göstermiştir. (iStock)
“Sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar, onlarca yıldır şekere sağlıklı alternatifler olarak tanıtılsa da, tıbbi teknoloji Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, bilim adamlarının bu kimyasallar ve potansiyel toksisiteleri üzerinde daha kapsamlı testler yapmalarına izin verdi” dedi.
“Bu çalışmaların sonuçları, bu bileşiklerin önemli sağlık etkileri ile ilişkili olabileceğini gösteriyor” diye ekledi.
Johnson-Arbor, sukraloz ve diğer yapay tatlandırıcıların kısa süreli tüketiminin zararlı yan etkilere neden olma ihtimalinin düşük olduğunu, ancak bu özel çalışmanın sukralozun sürekli maruz kalmanın ardından dokularda birikebileceğini bulduğunu ve bu da tatlandırıcının kronik veya uzun süreli tüketiminin düşünülenden daha tehlikeli olabilir.
Daha önceki güvenlik çalışmaları yapıldığında, sukraloz-6-asetat’ın bir safsızlık olarak tanımlanması tam olarak gerçekleşmemiş olabilir, diye belirtti.“Bu bileşikler, önemli sağlık etkileri ile ilişkili olabilir.”
Toksikolog, “Bu sonuçlar endişe verici, çünkü bu tür safsızlıkların orijinal bileşikten önemli – veya hatta daha büyük – toksisiteye sahip olabileceğini gösteriyorlar” dedi.
Tatlandırıcı endüstrisi sukralozun güvenliğini koruyor
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sukralozu ilk kez 1998 yılında 15 gıda kategorisinde kullanmak üzere onayladı. Bir yıl sonra ajans, kimyasalı genel amaçlı bir tatlandırıcı olarak onayladı.
Washington, DC’deki Kalori Kontrol Konseyi, North Carolina Eyalet Üniversitesi’nin bu son araştırmasını inceledikten sonra, sukralozu “kapsamlı bir şekilde test edilmiş” güvenli bir ürün olarak savundu.
Konsey ayrıca yeni çalışmanın güvenilirliğini sorguladı.
ARAŞTIRMACILAR, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KARACİĞERİN DETOKSİZASYON KABİLİYETİYLE MÜDAHALE OLABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR
Kalori Kontrol Konseyi Başkanı Robert Rankin, Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, insan vücudunun karmaşık mekanizmalarını insan hücreleri kullanılsa bile taklit edemeyen bir laboratuvar ortamında yürütüldü” dedi.
(Araştırmanın yazarı Schiffman, “çalışmanın insan dokusunda yapıldığını, bu nedenle potansiyel insan sağlığı sorunlarıyla doğrudan ilgili olduğunu” ileri sürdü.)
Hem sukraloz hem de sukraloz-6-asetat’ın bağırsak bariyerini bir arada tutan “sıkı bağlantılara” zarar vererek “geçirgen bağırsak”a yol açtığı gösterildi. (iStock)
“Vücut ağırlığını yönetmeye yardımcı olmak ve bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak için düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılara güvenen milyonlarca insan için. diyabet gibi hastalıklar ve obezite, sukralozun dünya çapında bilimsel ve düzenleyici otoriteler tarafından titizlikle incelendiği ve tüketilmesinin güvenli olduğu gerçeklerini bilmek önemlidir.”
SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Brüksel merkezli Uluslararası Tatlandırıcılar Derneği de sukralozun arkasında olduğunu söyledi.
Bir ISA sözcüsü Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, “Diğer tüm düşük kalorili/kalorisiz tatlandırıcılar gibi, sukraloz da tüketicilere düşük kalorili veya kalorisiz tatlı tatma seçenekleri sunmada önemli bir rol oynuyor” diye yazdı.
HABERLER SUNULDU
Sözcü, “Sukraloz, tarihteki herhangi bir gıda katkı maddesi üzerinde yürütülen en kapsamlı ve kapsamlı test programlarından birine tabi tutuldu ve küresel bilimsel ve düzenleyici toplulukta güvenliği konusunda fikir birliğine varıldı.”
Haberler Digital, Splenda’nın yapımcısı Tate & Lyle’a da ulaştı, ancak şirket yayınlanma tarihine kadar herhangi bir yorumda bulunmadı.
Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.