Şaşırtıcı beyin desteği: Yeni çalışma, dişlerinizi fırçalamanın bunama riskini azaltabileceğini gösteriyor

poem

New member
Neurology dergisinde yayınlanan yeni araştırma, dişlerinizi fırçalamanın beyni güçlendirebileceğini ve bunama riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Çalışma, diş hijyeni iyi olan kişilerin hipokampüste daha fazla nörona sahip olduğunu buldu; hipokampus hafızada rol oynar.

Diş eti hastalığı ve diş kaybı, daha az gri madde ve azalan ruh sağlığı ile bağlantılıydı.

DİŞLERİNİZLE YAPABİLECEĞİNİZ EN KÖTÜ SAĞLIK HATALARI

Bilim adamları, diş hekimine düzenli ziyaretlerin Alzheimer’ı önlemeye yardımcı olabileceğinden, bu bulguların klinik etkileri olduğunu belirtti.

Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Satoshi Yamaguchi, “Diş etlerinin büzülmesine ve dişlerin gevşemesine neden olabilen diş çevresindeki doku iltihabı olan diş kaybı ve diş eti hastalığı çok yaygındır” dedi SWNS, İngiliz haber servisi bulguları bildirdi.



Yeni bir çalışmanın baş yazarı, “Bu sonuçlar, sadece dişleri tutmanın değil, dişlerin sağlığını korumanın önemini vurguluyor” dedi. “Bulgular, ciddi diş eti hastalığı olan dişleri tutmanın beyin israfı ile ilişkili olduğunu gösteriyor” dedi. (iStock)


“Yani demans ile potansiyel bir bağlantıyı değerlendirmek inanılmaz derecede önemli” dedi.

“Çalışmamız, bu koşulların, düşünme ve hafızayı kontrol eden beyin bölgesinin sağlığında rol oynayabileceğini buldu – insanlara dişlerine daha iyi bakmaları için başka bir neden veriyor.”

SAĞLIKLI OLUN: DAHA İYİ KALP SAĞLIĞI İÇİN HER GÜN DİŞ İPİ KULLANIN

Çiğneme, kafaya giden kan ve oksijen akışını artırır – beyni sağlıklı tutar.

Diş kaybı da sağlıksız beslenmeye neden olabilir.

Hafif diş eti hastalığı olanlar için, daha az diş, sol hipokampusta daha hızlı beyin küçülmesi ile ilişkilendirildi.
Dişeti hastalığına dişi destekleyen dokuların iltihaplanması neden olur. Yaklaşık yedi yetişkinden birini etkiler.

Çalışma, yaş ortalaması 67 olan 172 Japon katılımcıyı içeriyordu; başlangıçta hafıza sorunları yoktu.


dişçi kadın


Dişeti hastalığına dişi destekleyen dokuların iltihaplanması neden olur. Yaklaşık yedi yetişkinden birini etkiler. (iStock)


Hafif diş eti hastalığı olanlar için, daha az diş, sol hipokampusta daha hızlı beyin küçülmesi ile ilişkilendirildi – kelimeleri ve dili hatırlamak için anahtar.

Aynı fenomen, ciddi diş eti hastalığı ve daha fazla dişi olanlarda tanımlandı.

Dr. Yamaguchi, “Bu sonuçlar, sadece dişleri tutmanın değil, dişlerin sağlığını korumanın önemini vurguluyor. Bulgular, şiddetli diş eti hastalığı olan dişleri tutmanın beyin kaybıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.”

DİŞ HEKİMLERİ DİŞLERİNİZİ NEDEN DUŞTA FIRÇALAMAMANIZ GEREKİYOR

Ayrıca, “Diş eti hastalığının ilerlemesini düzenli diş ziyaretleri yoluyla kontrol etmek çok önemlidir ve ciddi diş eti hastalığı olan dişlerin çekilmesi ve uygun prostetik cihazlarla değiştirilmesi gerekebilir” dedi.

Çalışma, hafif ve şiddetli diş eti hastalığında, bir diş eksikliğinin veya bir fazla dişin sırasıyla yaklaşık bir yıl ve 1,3 yıllık beyin yaşlanmasına eşdeğer olduğunu belirtti.

Katılımcılara diş muayeneleri ve hafıza testleri uygulandı.


diş muayenesi


Araştırmadaki her katılımcı için, araştırmacılar diş sayısını saydı ve periodontal sondalama derinliğine bakarak diş eti hastalığını kontrol etti. (iStock)


Ayrıca çalışmanın başında hipokampusun hacmini ölçmek için beyin taramaları da yapıldı – ve SWNS’nin sonuçları bildirdiği gibi dört yıl sonra tekrar.

Araştırmacılar, her katılımcı için diş sayısını saydı ve diş eti dokusunun bir ölçümü olan periodontal sondalama derinliğine bakarak diş eti hastalığını kontrol etti.

Sağlıklı okumalar bir ila üç milimetre arasındadır.

AI, DİŞ HEKİMLERİNİN DAHA FAZLA ÇÖK VE DİŞ ETİ HASTALIĞINA YAKALANMASINA YARDIMCI OLUYOR: ‘TARAFSIZ’ VE DAHA DOĞRU TEŞHİSLER VERİYOR

Hafif diş eti hastalığı, çeşitli alanlarda üç veya dört mm’lik derinlikleri ve ciddi diş eti hastalığı beş veya altı mm’lik derinliklerin yanı sıra daha fazla kemik kaybını içerir.

Dişlerin sallanmasına ve sonunda düşmesine neden olabilir.

New York City’deki NYU Langone Tıp Merkezi’nde klinik tıp profesörü ve pratisyen bir dahiliyeci olan Haberler yazarı Dr. Marc Siegel, Haberler Digital’e “Bunda bir şeyler var” dedi.

“Hijyene kendini adamış olanlar, bilişsel bozuklukları olmadığı için bunu yapıyor olabilir.”
2020’de Ulusal Yaşlanma Enstitüsü tarafından yapılan büyük bir araştırmanın “diş eti hastalığını bunamaya bağladığını. Bunun nedeni, bakterilerin iltihaplanma ile ilişkili olması ve iltihaplanmanın nörodejenerasyona yol açmasıdır” dedi.

Bu nedenle, “dişlerinizi fırçalamanın ve diş etlerinize bakmanın hem bakterileri hem de iltihaplanmayı ve dolayısıyla bunamayı azaltması mantıklı” dedi.

GÖRMEMİŞ OLDUĞUNUZ TEHLİKELER YIKANMAMIŞ YATAKLARINIZDA GİZLİ OLABİLİR, ÇALIŞMA DİYOR: ‘SAĞLIK ENDİŞELERİNE DİKKAT EDİN’

Dr. Siegel, “Ayrıca aktif kalma ve kendinize bakma ile bağlantılıdır, bu da depresyonu azaltır ve aynı zamanda bunama ile de ilişkilidir. Beyni aktif ve çalışır durumda tutmak, nörodejenerasyonu ve bunamayı yavaşlatır.”


diş röntgeni


Yeni çalışmaya katılanlar hem diş muayenelerine hem de hafıza testlerine tabi tutuldu. Baş yazar, daha büyük insan gruplarıyla gelecekteki çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. (iStock)


Ayrıca, “Hijyene kendini adamış olanların bunu yapıyor olabileceğine dair bu Japon araştırmasında potansiyel bir önyargı da var” dedi. Çünkü bilişsel bozukluğu yoktur. Demansın gelişmesinin ilk belirtilerinden biri diş fırçalamaya olan ilginin kaybolması vb. olabilir.”

Daha fazla çalışma gerekli


Dr. Yamaguchi, gelecekte daha büyük insan gruplarıyla yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Geçen yıl bir milyondan fazla insan üzerinde yapılan uluslararası bir çalışma, kötü diş hijyenine sahip kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının %21 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Önceki çalışmalar diş eti hastalığını diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilendirmiştir. Hatta kronik sistemik inflamasyona yol açabilir.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yeni çalışma, diş eti hastalığı veya diş kaybı ile Alzheimer hastalığı arasında nedensellik ilişkisi göstermiyor; yalnızca bir ilişkilendirmeyi gösterir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre şu anda dünya çapında 55 milyondan fazla insanda bunama var ve %60’tan fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Her yıl, yaklaşık 10 milyon yeni vaka var.

Demans, beyni etkileyen çeşitli hastalık ve yaralanmalardan kaynaklanır, DSÖ web sitesinde de belirtir.

HABERLER SUNULDU

Alzheimer hastalığı, bunamanın en yaygın şeklidir ve vakaların %60-70’ine katkıda bulunabilir.

DSÖ, bunamanın şu anda yedinci önde gelen ölüm nedeni olduğunu ve dünya çapında yaşlı insanlar arasında engellilik ve bağımlılığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu söylüyor.



Maureen Mackey, Haberler Digital’in yaşam tarzı bölümünün yönetici editörüdür.