Sakızda Aspartam: Diş uzmanları, tatlandırıcının dişler ve diş etleri için güvenliğine ağırlık veriyor

poem

New member
Rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün Bununla ilgili son uyarı, aspartamın kanser riski oluşturmadığı konusunda FDA ve endüstri uzmanları ısrar ediyor – ancak yapay tatlandırıcının birçok sakız ve şekerlemede kullanıldığı göz önüne alındığında, dişler ve diş etleri için herhangi bir risk oluşturuyor mu?

Yemekten sonra sakız çiğnemek dişler için faydalıdır Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) web sitesine göre “bakterilerin dişlerdeki plakta ürettiği asitleri seyreltmeye ve nötralize etmeye” yardımcı olan tükürük üretimini artırdığı için.

Bununla birlikte, şeker içeren sakızlar potansiyel olarak çürüklere yol açabilir.

ADA, “Şekersiz sakız çiğnemek, florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalama ve dişler arasında günlük temizlik gibi düzenli bir evde ağız bakımı rutinine eklendiğinde, çürük (boşluk) riskini azaltmaya katkıda bulunabilir” diyor.

ASPARTAM, KANSER RİSKİ UYARISI SONRA ENDÜSTRİ UZMANLARINDAN SAVUNULDU: ‘KANIT SINIRLI’

Buna rağmen, şekersiz sakızın bazı potansiyel yan etkileri olabilir. Diş sağlığı uzmanları Haberler Digital’e verdiği demeçte, aspartam içermeyen daha sağlıklı seçenekler de var.



Diş uzmanları, yemeklerden sonra sakız çiğnemenin tükürük üretimini artırdığı için dişler için faydalı olduğunu söylüyor. (iStock)


Diş hekimi ve Riven Oral Care’in kurucu ortağı Fatima Khan, aspartamın normal şeker gibi diş çürümesine neden olmadığını belirtti. Houston, Teksas’ta.

Haberler Digital’e “Normal şeker fermente edilebilir ve çürüğe neden olan bakteriler için bir besin kaynağı görevi görür” dedi.

“Ancak aspartam gibi yapay şekerler fermente edilemez ve bu nedenle çürüğe neden olan bakteriler bunları bir besin kaynağı olarak kullanamaz.”

Aspartamın kendisi dişlere doğrudan zarar vermese de, bazı diş hekimleri diş etindeki diğer bileşenlerin diş çürümesine neden olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Şekersiz sakız, hepsi çeşitli şekillerde bulunan karbonik asit, fosforik asit, malik asit, sitrik asit, tartarik asit ve fumarik asit gibi bileşenleri içerir. diyet gazlı içeceklerdedi Han.

DİŞLERİNİZ İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ EN KÖTÜ DİŞ HATALARI

“Bu asitlerin tümü ağzınızdaki pH’ı düşürür” dedi. “Ağzınızın pH’ı 5,5’in altına düştüğünde, diş mineniz demineralize olur, diş minenizdeki kalsiyum ve fosfat zayıflar ve parçalanır ve dişleriniz aşınır.”

Khan, diş minesinin dişleri diş çürümesinden korumaya yardımcı olduğunu söyledi.

“Dentin olarak bilinen alttaki tabaka, daha yumuşak yapısı nedeniyle daha az mineralize ve çürümeye daha yatkındır” diye ekledi.

Diş hekimi Dr. Sean Kutlay, “Diş çürümesi söz konusu olduğunda şeker ve asit en büyük suçlulardan ikisidir.” Santa Clarita, KaliforniyaHaberler Digital tarafından onaylandı.

“Şekersiz herhangi bir sakız iyidir, çünkü daha fazla tükürüğü uyarır, bu da özellikle yemekten sonra ağzın asitliğini azaltmaya ve çürükleri önlemeye yardımcı olur.”

Aspartam son zamanlarda olası bir kanserojen olarak kabul edilirken, Kutlay ortalama bir kişinin günlük önerilen sınırı aşması için yaklaşık 450 çubuk şekersiz sakız alması gerektiğini söyledi.

AI, DİŞ HEKİMLERİNİN DAHA FAZLA ÇÖK VE DİŞ ETİ HASTALIĞINA YAKALANMASINA YARDIMCI OLUYOR: ‘TARAFSIZ’ VE ‘DAHA DOĞRU’ TEŞHİSLER VERİYOR

Her yemekten sonra 10-15 dakika çiğnediğiniz bir parça sakız ağız sağlığınız için çok fayda sağlayacaktır” dedi.

Diş İmplantı Uzmanlık Merkezi’nde diş hekimi olan Dr. Nicole Mackie’ye göre, aspartam içeren sakız, ağız sağlığını dolaylı olarak etkileyebilecek potansiyel sindirim sağlığı sorunlarına da neden olabilir. Las Vegas, Nevada.

Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Bunun nedeni, aspartam gibi yapay tatlandırıcıların aşırı tüketiminin bağırsakta işlenemeyip şişkinliğe, ishale ve yorgunluğa yol açabilmesidir” dedi.


Ekstra şekersiz sakız


Wrigley’s Ekstra Uzun Ömürlü Lezzet Polar Ice, paket başına 15 çubuk. Wrigley’nin markası William Wrigley Jr. Company’ye aittir. (iStock)


Aspartam diş çürümesine veya boşluklara neden olmazken, diş hekimleri daha faydalı bir şekersiz seçenek olarak bitkilerde bulunan doğal olarak oluşan bir tatlandırıcı olan ksilitolün tercih edilmesini önermektedir.

Khan, “Ksilitolün tavsiye edilmesinin nedeni, boşluğa neden olan bakterilerin bu şekeri metabolize edememesi ve onu yakıt olarak kullanamaması ve boşluğa neden olan bakterileri aç bırakması ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olmasıdır” dedi.

“Çürüğe neden olan bakterileri azaltır, tükürük üretimini artırır ve dişlerin yeniden mineralleşmesine yardımcı olur.”

SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Clinical Oral Investigations’ta yayınlanan 2021 tarihli bir araştırma, ksilitol içeren sakızın dişlerde plak oluşumunu azalttığının gösterildiğini buldu.

Kutlay, ksilitolün “mükemmel bir tatlandırıcı” olduğunu kabul etti.

“Şekersiz sakıza ek olarak, çürükleri ve bunlara neden olan bakterileri azaltmayı amaçlayan birçok diş macunu, nane ve oral durulamada da bulunur” dedi.


Sakız


Clinical Oral Investigations’ta yayınlanan 2021 tarihli bir araştırma, ksilitol içeren sakızın dişlerde plak oluşumunu azalttığının gösterildiğini buldu. (iStock)


Khan, kalori alımı açısından, ksilitolün şeker kalorisinin yarısından daha azını içerdiğini söyledi.

Khan, “Aspartam şekerden 200 kat daha tatlıdır, bu nedenle ürünlerde ihtiyaç duyulan aspartam miktarı minimum düzeydedir, ksilitol ve şekerden çok daha azdır” diye açıkladı.

HABERLER SUNULDU

Ksilitolün bir dezavantajı, gastrointestinal sorunlarKhan, büyük miktarlarda tüketilirse gaz ve şişkinlik gibi, diye uyardı.

Uzmanlar, diş boşluğunu önlemek için önerilen günlük ksilitol alımının 6 ila 10 gram olduğunu söylüyor.



Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.