Parkinson hastalığının semptomları egzersizle kayboldu, adam iddia ediyor: ‘Kullan ya da kaybet’

poem

New member
Parkinson hastalığı tedavisi yoktur, ancak birçok çalışma, egzersizin semptomları hafifletebileceğini ve ilerlemeyi yavaşlatabileceğini göstermiştir.

Cochrane Library’de yayınlanan yakın tarihli bir inceleme – Cochrane Library’de tıbbi psikoloji profesörü Dr. Elke Kalbe tarafından yönetiliyor. Köln Üniversitesi, Almanya — dünya çapında Parkinson hastası yaklaşık 8.000 kişinin verilerini analiz etti.

Araştırmacılar, herhangi bir fiziksel aktiviteye katılanların, egzersiz yapmayanlara kıyasla motor becerilerde ve yaşam kalitesinde “hafif ila büyük gelişmeler” gösterdiğini buldu.

‘DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN BEYİN HASTALIĞI’ OLAN PARKİNSON HASTALIĞI GENEL OLARAK ÖNLENEBİLİR Mİ? ÇALIŞMA İPUÇLARI SUNAR

57 yaşındaki Scott Hanley için Belfast, İrlanda doğumlu, faydaları hayat değiştiriyor. “Parkinson’la karanlıkta tökezlemek” olarak tanımladığı iki yılın ardından yeni bir egzersiz rutini başlattı. Semptomlarını tamamen durdurduğuna inanıyor.

“Doktorlar yapabilecekleri fazla bir şey olmadığını söylediler”


Hanley’e ilk teşhis konduğunda, Parkinson’u hala erken aşamalardaydı – 2. seviye, 5. seviye en ileri evreydi. Ancak zamanla daha fazla semptom fark etmeye başladı.

Haberler Digital ile yaptığı bir röportajda, “Vücudumun birçok bölümünün katılaştığı ve beni aciz bıraktığı distoni denen bir şey yaşadım” dedi.

“Yürürdüm ve aniden sağ ayağım kilitlenir veya yere yapışırdı ve düşerdim.”

Hanley’nin doktorları, semptomlarını altı ayda bir gözden geçirmeyi planlayarak ona ilaç verdi.



Scott Hanley (burada gösterilmektedir) 57 yaşında, İrlanda’nın Belfast kentinde yaşayan ve Parkinson hastalığı ile yaşayan bir kişidir. Onun için egzersizin faydaları hayatını değiştiriyor. (Rory Hanley)


“Hastalığın ilerlemesini bekleyebileceğimi ve bu konuda yapabileceğimiz çok az şey olduğunu söylediler” dedi. “Ve bunu son derece sinir bozucu buldum.”

Birkaç yıl kötüleşen semptomlarla mücadele ettikten sonra Hanley, zihniyetinin değiştiğini söyledi.

“Parkinson’a katlanma toleransım tükenmişti” dedi. “Başka bir şey denemeye karar verdim.”

Daha sağlıklı bir yaşam tarzı seçimi


Teşhis konulduğu sırada, fiziksel sağlık Hanley, en iyisi olmadığını kabul ediyor.

“Kiloluydum, aktif değildim ve beslenmem iyi değildi” dedi.

Birkaç başarı öyküsünü okuduktan sonra, yüksek yoğunlukta güç ve kondisyon egzersizlerini içeren CrossFit derslerini denemeye karar verdi.

Antrenmanlar inşa etmeye odaklanır kardiyovasküler/solunum dayanıklılığıCrossFit web sitesine göre dayanıklılık, güç, esneklik, güç, koordinasyon, çeviklik, denge ve doğruluk. Tipik hareketler arasında burpe, deadlift, kürek çekme, squat, sağlık topu fırlatma, pull-up ve barbell press yer alır.

“Beyin yollarıma fiziksel olarak yoğun egzersizle meydan okumak istedim.”
Hanley için kilit nokta, egzersizlerin tümünün bilişsel bir öğeye sahip olmasıydı. Her hareketi gerçekten düşünmesi gerekiyordu.

“Vücudun farklı bölgelerini çalıştırdığımızda güçleniyorlar. Ben de neden beyni güçlendirmeye çalışmıyorum?” Hanley dedi. “Sadece koşmak ya da bisiklete binmek istemedim – fiziksel olarak yoğun egzersizle beyin yollarıma meydan okumak istedim.”

PARKİNSON HASTALIĞI ÖNCEKİ TAHMİNLERDEN BİNLERCE AMERİKALIYI ETKİLEDİ: YENİ ÇALIŞMA

Altı ay içinde Hanley, herhangi bir ilaç kullanmadan bile semptomlarının ortadan kalktığını söyledi.

Geçen yıl bir dönemde, Hanley omzunu sakatladı ve dört hafta boyunca egzersiz yapamadı. O ayın sonunda elinde titreme başladı ve yürürken ayağı tekrar “sopa” yapmaya başladı.


CrossFit derslerine başladıktan sadece birkaç ay sonra, Hanley (bir kürek makinesinde resmedilmiştir) semptomlarının ortadan kalktığını söyledi.


CrossFit derslerine başladıktan sadece birkaç ay sonra, Hanley (bir kürek makinesinde resmedilmiştir) semptomlarının ortadan kalktığını söyledi. (Scott Hanley)


Spor salonuna döndükten sonra semptomlar tekrar kayboldu.

Hanley, “Benim için faydaları gerçekten doğrulayan şey bu” dedi.

Bileşik egzersizler bir Knoxville erkeğine nasıl yardımcı oldu?


Blake Bookstaff, bir girişimci Knoxville, Tennessee’deHaberler Digital’e bir röportajda 47 yaşındayken Parkinson teşhisi konduğunu söyledi.

Erken semptomlarından bazıları, yürüyüşte bir değişiklik, istemsiz el hareketleri ve omuz eklemi çevresindeki dokuların iltihaplanması ve kolu kaldırmayı zorlaştırması olan “donmuş omuz” idi.

“Sanki örümcek ağları kalkmış gibi beynimin açıldığını gerçekten hissedebiliyorum.”
İlaçlar semptomları bir şekilde azaltmaya yardımcı oldu, ancak Bookstaff daha fazla fayda sağlamak için egzersizini artırmaya karar verdi.

“Haberlerde Parkinson hastaları için egzersizler sunan bir franchise olan Rock Steady Boxing hakkında bir şey gördüm” dedi.

Sahibiyle iletişime geçti ve şimdi haftada iki kez yaptığı kişisel bir eğitim seansı planladı.


Vücudun farklı kısımlarını çalıştırdığımızda güçlenirler - ben de neden beyni güçlendirmeye çalışmıyorum diye düşündüm. dedi Hanley, burada her iki karede de görülüyor.


“Vücudun farklı bölgelerini çalıştırdığımızda güçleniyorlar – ben de neden beyni güçlendirmeye çalışmıyorum?” dedi Hanley, burada her iki karede de görülüyor. (Scott Hanley/Rory Hanley)


Seanslarda eğitmen, Bookstaff’a sandalyeden kalkmak veya arabaya binip inmek gibi normal günlük aktivitelerde yardımcı olmak için fonksiyonel hareketlere odaklanır.

“Birden fazla hareketi birleştiren bileşik egzersizler benim için en etkili olanı oldu” dedi. “Örneğin, boks yaparken farklı türde yumruklar atmayı ve hareketli hedefleri vurmayı düşünmem gerektiğinde, beynimin sanki örümcek ağları kalkmış gibi açıldığını gerçekten hissedebiliyorum.”

MICHAEL J. FOX, PARKİNSON HASTALIĞI NEDENİYLE KENDİSİNE ÜZÜLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ: ‘PİŞMANLIK YOK’

Bookstaff, egzersiz yapmadığı haftalarda vücudunun sertleştiğini ve hareket ettirmenin zorlaştığını fark eder.

Doktorlar dikkatli bir şekilde egzersiz öneriyor: ‘Kullan ya da kaybet’


Atlantic Rehabilitation’da fizyoterapist olan Robert D’Egidio Gillette, New Jersey’deegzersizin Parkinson hastalığının semptomlarını nasıl yavaşlattığını ve değiştirdiğini ilk elden gördü.

Haberler Digital’e “Günlük yaşam aktiviteleri için hareket kolaylığını doğrudan artırır, titreme ve sertlik gibi semptomları azaltır ve daha normal adım ve denge için yürüyüş özelliklerini geliştirir” dedi.

“Egzersiz, Parkinson hastalarının kendilerine bakmak için yapabilecekleri en iyi şeydir.”
Julie Pilitsis, MD, Marcus Neuroscience Enstitüsü’nde bir beyin cerrahı Boca Raton, Floridabu değerlendirmeye katıldı.

Fonksiyonel beyin cerrahisi ve Parkinson hastalığında uzman olan Pilitsis, Haberler Digital ile yaptığı bir röportajda, “Parkinson hastalarının kendilerine bakmak için yapabilecekleri en iyi şey egzersizdir” dedi.

“Hastalığın ilerlemesini sınırlamada en dramatik etkilerden bazılarına sahip. Sertlik, zihin-vücut bağlantısı ve zindeliğe yardımcı oluyor, sadece birkaç isim.”

“Hepimiz için, ama özellikle Parkinson hastaları için iyi bir mantra, ‘kullan ya da kaybet’tir” diye ekledi.

Herhangi bir egzersiz faydalıdır


Cochrane incelemesi şunu buldu: her türlü fiziksel aktivite – kuvvet antrenmanı ve dayanıklılıktan yüzmeye, dansa ve yogaya kadar – Parkinson hastalarının motor becerilerini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.


Cochrane incelemesi, her türlü fiziksel aktivitenin Parkinson hastalarında motor becerilerini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.


Cochrane incelemesi, her türlü fiziksel aktivitenin Parkinson hastalarında motor becerilerini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu. (iStock)


Cochrane web sitesinde yayınlanan bir basın açıklamasında, incelemenin ilk yazarı ve Cochrane Haematology üyesi Dr. Moritz Ernst, “Çoğu egzersiz türü için motor semptomların şiddetinde klinik olarak anlamlı gelişmeler gözlemledik” dedi.

“Bunlar arasında dans, yürümeyi, dengeyi ve hareketi geliştirmeye yönelik eğitim, çoklu egzersiz eğitimi ve zihin-beden eğitimi yer alıyor.”

Fizyoterapist D’Egidio, kalp atış hızını dinlenme hızının 20 ila 30 vuruş üzerine çıkaracak orta yoğunlukta, haftada üç kez 30 ila 40 dakika boyunca herhangi bir aerobik egzersiz yapılmasını önerir.

ERKEN ALZHEIMER HASTALIĞI GÖZ MUAYENELERİYLE TANISLANABİLİR, YENİ ÇALIŞMA ÖNERİLERİ

“Kliniğimizde sürekli olarak daha yoğun egzersizin hastalık semptomları üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu gözlemledik” dedi. “Egzersizler çeşitli fonksiyonel hareketler, çok yönlü hareketler ve biraz direnç içermelidir. [strength] eğitim.”

En iyi sonuçlar için, yıl boyunca antrenmanları karıştırmayı öneriyor.

Ancak D’Egidio, Parkinson hastalarının herhangi bir olumsuz etkiye çok dikkat etmesi ve gerektiğinde yoğunluğu azaltması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Boks gibi bileşik egzersizler, bir adam için (resimde yok) Parkinson semptomlarını hafifletmede en etkili egzersizler olmuştur.


Boks gibi bileşik egzersizler, bir adam için (resimde yok) Parkinson semptomlarını hafifletmede en etkili egzersizler olmuştur. (iStock)


“Sırt, boyun, diz ve omuzlarda keskin ağrı gibi bir aktiviteden kaynaklanan orantısız ağrı veya kişinin göğüs ağrısı veya nefes alma zorlukları kullanılan efor düzeyiyle tutarlı değil” dedi.

Beyin cerrahı Pilitsis, her şeyden önce iyi muhakemenin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Örneğin, denge sorunları varsa, yüksek etkili faaliyetler bir anlam ifade etmeyebilir.

Altı ay içinde, Hanley’nin semptomları herhangi bir ilaç kullanmadan ortadan kayboldu.
“Bazen ilaçlar veya yutma güçlüğü hastayı biraz susuz bırakabilir” dedi. “Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, hastalıktan veya ameliyattan iyileştiğiniz bir dönemden geçiyorsanız, susuz kalmışsanız veya dışarısı çok sıcaksa, ağırdan almak ve rutininizi ayarlamak daha iyidir.”

Uzmanlar, herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan önce bir doktor izni almanın her zaman en iyisi olduğu konusunda hemfikirdir.

Parkinson ile savaşmak bir ekip işidir


Bireysel egzersiz semptomları uzak tutmaya yardımcı olabilirken, kapsamlı sağlık ekibi D’Egidio, Parkinson hastalığını zamanla yönetmenin en uygun yolunun bu olduğuna inanıyor.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

“Bu, bir hareket bozukluğu uzmanı, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı, nörolog (yardım veya destek için), fizyoterapist ve/veya nörolojik geçmişi olan iş ve uğraşı terapisti, konuşma terapisti (gerektiğinde), destek grupları, Parkinson hastalığına yönelik toplum hizmetleri ve erişimi içerir. egzersiz tesisleri veya ekipmanları” dedi.

HABERLER SUNULDU

Parkinson Vakfı’na göre ABD’de yaklaşık bir milyon insan Parkinson hastalığıyla yaşıyor.

2030 yılına kadar 1,2 milyon insanı etkilemesi bekleniyor. Parkinson, Alzheimer’dan sonra ikinci en yaygın nörodejeneratif hastalıktır.



Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.