Norovirüs uyarısı: FDA, Meksika'dan gelen kontamine çiğ istiridyelere karşı uyardı

poem

New member
Meksika'nın belirli bölgelerinden gelen çiğ istiridyeler norovirüsün kaynağıABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) uyarıda bulunuyor.

Ajans, restoranlara ve perakendecilere, 18 Aralık, 19 Aralık ve 27 Aralık 2023'te yük taşıyıcısı Sociedad Acuicola GolPac tarafından gönderilen Bahia Salina, Sonora, Meksika'dan toplanan istiridyeleri satmayı durdurmalarını ve imha etmelerini tavsiye etti.

Tüketicilere ayrıca bu istiridyeleri yememeleri ve herhangi bir norovirüs belirtisi durumunda tıbbi yardım almaları tavsiye ediliyor.

NOROVİRÜS WASHINGTON PACIFIC Crest TRAIL'DE YAYILIYOR – NE BİLİNMELİ VE KENDİNİZİ NASIL KORUYACAKSINIZ

Uyarı öncelikle Kaliforniya restoranlarına, perakendecilere ve tüketicilere yönelik olsa da FDA, potansiyel olarak kontamine olmuş istiridyelerin başka eyaletlere de gönderilmiş olabileceğini belirtti.

FDA ilk kez norovirüs salgını konusunda uyarıldı San Diego İlçesi 10 Ocak'ta Meksika'dan gönderilen istiridyelerle bağlantılıydı.



FDA, Meksika'nın belirli bölgelerinden gelen çiğ istiridyelerin norovirüs kaynağı olabileceği konusunda uyardı. (iStock)


FDA'nın uyarısında “Bir soruşturma devam ediyor ve hastalıkların sayısı takip ediliyor” denildi

“Meksika kabuklu deniz ürünleri yetkilileri, hastalıkların kaynağına ilişkin bir soruşturma başlattı ve Bahia Salina yetiştirme alanını 12 Ocak 2024'te hasada kapattı.”

SEYAHATLERDE NOROVİRÜS SAYISINDA SON SON SON YILIN EN YÜKSEK ARTIŞI GÖRÜLDÜ: CDC

Ajans, kontamine istiridyelerin “görünüş, koku ve tadı normal” olabileceğini, ancak özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda çiğ olarak yenmesi halinde hastalığa neden olabileceğini söyledi.

New Jersey'deki Hackensack Meridian Jersey Shore Üniversitesi Tıp Merkezi'nde bulaşıcı hastalıklar şefi Dr. Edward Liu, Haberler Digital'e istiridyelerin muhtemelen kirli suda büyüdüğünü söyledi.

“Bu virüs soğuk aylarda daha yaygındır ve son derece bulaşıcı doğası nedeniyle geniş insan gruplarına bulaşabilir” dedi.


Çiğ istiridyeler


FDA, kontamine istiridyelerin “normal görünebileceğini, koklayabileceğini ve tadabileceğini” ancak çiğ yenilmeleri halinde hastalığa neden olabileceği konusunda uyardı. (iStock)


Dr. Marc Siegel, klinik tıp profesörü NYU Langone Tıp Merkezi ve bir Haberler tıbbi katılımcısı, en büyük sorunun insanların istiridyeyi çiğ yemeye eğilimli olması olduğuna ve bunun da kontaminasyon halinde en yüksek miktarda norovirüse yol açtığına dikkat çekti.

Haberler Digital'e yaptığı açıklamada, “Bu uyarılara çok dikkat edeceğim ve Meksika'nın bu bölgelerinden gelen tüm istiridyelerden kaçınacağım” dedi.

Norovirüs nedir?


Norovirüs, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre mide veya bağırsakta iltihaplanmaya neden olan oldukça bulaşıcı bir virüstür.

Genellikle “mide gribi” veya “mide böceği” olarak anılsa da, grip ile ilgili.

Virüsün başlıca belirtileri arasında kusma, ishal, mide bulantısı ve karın ağrısı.

Bazı kişilerde ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları da görülebilir.

MASKE, KOVİD VE GRİP VAKALARINDA ARTIŞ OLDUĞUNDA NYC VE DİĞER BAZI EYALETLERDEKİ HASTANELERE DÖNÜŞÜ ZORUNLULUK VERİR

Sık kusma ve ishal, bazı hastalarda dehidrasyona neden olabilir.

New Jersey'den Liu, “Tedavi, semptomlar düzelene kadar sıvı alımıyla destekleyicidir” dedi. “En savunmasız insanlar, dehidrasyonu tolere edemeyen çok genç, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar.”


nörovirüs


Elektron mikroskobik (EM) görüntülerine dayanan bu çizim, siyah bir arka plan üzerinde bir dizi norovirüs viriyonunun üç boyutlu (3D) ve grafiksel temsilini sağlar. (CDC/Jessica A. Allen)


CDC, semptomların genellikle maruziyetten sonraki 12 ila 48 saat içinde geliştiğini ve bir ila üç gün içinde azalma eğiliminde olduğunu belirtti.

Daha yeni dışkı testleri (PCR tabanlı testler) virüsü tespit edebilir ve şu ülkelerde mevcut olabilir: hastane acil servis odaları Liu, bazı doktor muayenehanelerinde ve bazı doktor muayenehanelerinde, ancak eski dışkı kültürlerinin virüsü tespit etmeyeceğini belirtti.

“En savunmasız insanlar çok genç, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar.”
“Salgınlar kontamine yiyecekler nedeniyle meydana geldi ve yolcu gemileri ve hasta tesisleri gibi belirli ortamlarda daha yaygın” dedi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Lui, hastalığın yayılmasını önlemek için iyi el hijyeninin ve sık dokunulan yüzeylerin dezenfekte edilmesinin önemini vurguladı.

Siegel, “Dikkatli el yıkama ve eldiven kullanımı, gıda çalışanlarının virüsü yakalamasına veya başkalarına bulaştırmasına yardımcı olabilir” diye ekledi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

FDA, istiridye tükettikten sonra hastalık belirtileri yaşayan kişilerin tıbbi yardım almaları ve semptomlarını yerel sağlık departmanlarına bildirmeleri gerektiğini tavsiye etti.

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.



Melissa Rudy, Haberler Digital'in sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir