Kuş gribi vakaları ABD eyaletlerinde artıyor ve ilk ölüm bu hafta Louisiana'da bildirildi.
Kuş gribinin (HPAI) yayılması, yumurta da dahil olmak üzere ülke çapındaki kümes hayvanı ürünlerinin tedarikini de etkiledi.
Michigan Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'na göre kuş gribi, enfekte hayvanlarla temas yoluyla, ekipmanla ve bakıcıların giysi ve ayakkabılarıyla yayılabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür.
LOUISIANA ABD'DE KUŞ GRİBİNE BAĞLI İLK İNSAN ÖLÜMÜNÜ BİLDİRDİ
Peki Amerika'nın marketlerindeki yumurtaları yemek güvenli mi?
Uzmanlar, yumurtaların kuş gribi salgınları sırasında, uygun şekilde pişirildiği sürece yemenin güvenli olduğunu söylüyor. (iStock)
ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) Nisan 2024 tarihli bir bildiriminde, enfekte kümes hayvanlarından elde edilen yumurtaların perakende pazarında bulunma olasılığının “düşük” olduğu öne sürüldü.
FDA'dan Haberler Digital'e gönderilen açıklamaya göre, uygun saklama ve hazırlama ile yumurtaların yenmesi güvenli olacaktır.
2010 yılında FDA ve USDA (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı), federal denetimler ve sürü testleri nedeniyle, insanların kontamine yumurta kabuklarının tüketimi yoluyla kuş gribi ile enfekte olma riskinin düşük olduğu ortak bir değerlendirme sonucuna vardı.
ÇATLAK YUMURTA YEMEK HİÇ GÜVENLİ MİDİR? BİLMENİZ GEREKENLER
Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü başkanı ve Washington Üniversitesi tıp profesörü Anna Wald, mağazadan satın alınan ve “düzgün pişirilmiş” yumurtaların yemenin güvenli olduğunu doğruladı.
Haberler Digital'e “Ancak çiğ süt güvenli değil” dedi.
“Çiftlik kedilerinde kuş gribinden kaynaklanan ölümler, enfekte ineklerden elde edilen çiğ süt tüketimiyle ilişkilendirilmiştir. Pastörize süt güvenlidir.”
Bir tabela, 6 Ocak 2025'te Glendale, Kaliforniya'daki bir bakkalda alışveriş yapanlara olası yumurta kıtlığı hakkında bilgi veriyor. Kuş gribi, bozulan tedarik zinciri ve diğer faktörler, Kaliforniya'da yumurta fiyatlarında keskin bir artışa katkıda bulundu. (Getty Images aracılığıyla ROBYN BECK/AFP)
Los Angeles merkezli kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı Ilana Muhlstein da, yiyeceklerin uygun sıcaklıkta tamamen pişirilmesi durumunda “tamam” olması gerektiğini söyleyerek konuya ağırlık verdi.
“Bu, bu gribin kontrol altına alındığı doğrulanana kadar önümüzdeki ay boyunca yumuşak haşlanmış, akıcı veya yumuşak haşlanmış yumurta yapmayacağım anlamına geliyor” diye tavsiyede bulundu. “Bu biraz fazla dramatik olabilir ama temkinli davranmayı tercih ederim.”
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
Beslenme uzmanı, virüs yayılmaya devam ettikçe yumurta fiyatının da muhtemelen artacağını belirtti.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), gıda güvenliği ve kuş gribi hakkında yakın zamanda bir güncelleme yayınlayarak, pişmemiş veya az pişmiş kümes hayvanları veya sığır eti yemenin veya çiğ süt içmenin “sizi hasta edebileceğini” belirtti.
Kayıtlı bir diyetisyen, kuş gribi devam ederken yumuşak haşlanmış veya “akıcı” yumurta tüketilmemesi konusunda uyardı. (iStock)
CDC'ye göre kümes hayvanlarını ve yumurtaları 165 Fahrenheit iç sıcaklığa kadar pişirmek bakteri ve kuş gribi gibi virüsleri öldürecek.
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health
Ajans, pişmemiş kümes hayvanlarının pişmiş gıdalardan ayrılmasını ve tüm kümes hayvanları ve kümes hayvanı ürünlerinin (yumurta dahil) yemekten önce “tamamen” pişirilmesini önerdi.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Haberler Digital ayrıca yorum almak için USDA'ya ulaştı.
Haberler Digital'den Melissa Rudy bu rapora katkıda bulundu.
Angelica Stabile, Haberler Digital'in yaşam tarzı muhabiridir.
Kuş gribinin (HPAI) yayılması, yumurta da dahil olmak üzere ülke çapındaki kümes hayvanı ürünlerinin tedarikini de etkiledi.
Michigan Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'na göre kuş gribi, enfekte hayvanlarla temas yoluyla, ekipmanla ve bakıcıların giysi ve ayakkabılarıyla yayılabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür.
LOUISIANA ABD'DE KUŞ GRİBİNE BAĞLI İLK İNSAN ÖLÜMÜNÜ BİLDİRDİ
Peki Amerika'nın marketlerindeki yumurtaları yemek güvenli mi?
Uzmanlar, yumurtaların kuş gribi salgınları sırasında, uygun şekilde pişirildiği sürece yemenin güvenli olduğunu söylüyor. (iStock)
ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) Nisan 2024 tarihli bir bildiriminde, enfekte kümes hayvanlarından elde edilen yumurtaların perakende pazarında bulunma olasılığının “düşük” olduğu öne sürüldü.
FDA'dan Haberler Digital'e gönderilen açıklamaya göre, uygun saklama ve hazırlama ile yumurtaların yenmesi güvenli olacaktır.
2010 yılında FDA ve USDA (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı), federal denetimler ve sürü testleri nedeniyle, insanların kontamine yumurta kabuklarının tüketimi yoluyla kuş gribi ile enfekte olma riskinin düşük olduğu ortak bir değerlendirme sonucuna vardı.
ÇATLAK YUMURTA YEMEK HİÇ GÜVENLİ MİDİR? BİLMENİZ GEREKENLER
Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü başkanı ve Washington Üniversitesi tıp profesörü Anna Wald, mağazadan satın alınan ve “düzgün pişirilmiş” yumurtaların yemenin güvenli olduğunu doğruladı.
Haberler Digital'e “Ancak çiğ süt güvenli değil” dedi.
“Çiftlik kedilerinde kuş gribinden kaynaklanan ölümler, enfekte ineklerden elde edilen çiğ süt tüketimiyle ilişkilendirilmiştir. Pastörize süt güvenlidir.”
Bir tabela, 6 Ocak 2025'te Glendale, Kaliforniya'daki bir bakkalda alışveriş yapanlara olası yumurta kıtlığı hakkında bilgi veriyor. Kuş gribi, bozulan tedarik zinciri ve diğer faktörler, Kaliforniya'da yumurta fiyatlarında keskin bir artışa katkıda bulundu. (Getty Images aracılığıyla ROBYN BECK/AFP)
Los Angeles merkezli kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı Ilana Muhlstein da, yiyeceklerin uygun sıcaklıkta tamamen pişirilmesi durumunda “tamam” olması gerektiğini söyleyerek konuya ağırlık verdi.
“Bu, bu gribin kontrol altına alındığı doğrulanana kadar önümüzdeki ay boyunca yumuşak haşlanmış, akıcı veya yumuşak haşlanmış yumurta yapmayacağım anlamına geliyor” diye tavsiyede bulundu. “Bu biraz fazla dramatik olabilir ama temkinli davranmayı tercih ederim.”
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
Beslenme uzmanı, virüs yayılmaya devam ettikçe yumurta fiyatının da muhtemelen artacağını belirtti.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), gıda güvenliği ve kuş gribi hakkında yakın zamanda bir güncelleme yayınlayarak, pişmemiş veya az pişmiş kümes hayvanları veya sığır eti yemenin veya çiğ süt içmenin “sizi hasta edebileceğini” belirtti.
Kayıtlı bir diyetisyen, kuş gribi devam ederken yumuşak haşlanmış veya “akıcı” yumurta tüketilmemesi konusunda uyardı. (iStock)
CDC'ye göre kümes hayvanlarını ve yumurtaları 165 Fahrenheit iç sıcaklığa kadar pişirmek bakteri ve kuş gribi gibi virüsleri öldürecek.
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health
Ajans, pişmemiş kümes hayvanlarının pişmiş gıdalardan ayrılmasını ve tüm kümes hayvanları ve kümes hayvanı ürünlerinin (yumurta dahil) yemekten önce “tamamen” pişirilmesini önerdi.
“Amerika Birleşik Devletleri'nde herhangi birinin, uygun şekilde işlenmiş ve pişirilmiş kümes hayvanı ürünlerini yedikten sonra kuş gribi A virüsleriyle enfekte olduğuna dair bir kanıt olmasa da, pişmemiş kümes hayvanları ve diğer kümes hayvanı ürünleri (kan gibi), az sayıda kuş gribinin kaynağı olabilir.” CDC, Güneydoğu Asya'daki insanlarda influenza A virüsü enfeksiyonlarının görüldüğünü belirtti.Kümes hayvanlarını ve yumurtaları 165 Fahrenheit iç sıcaklığa kadar pişirmek, kuş gribi de dahil olmak üzere bakteri ve virüsleri öldürecektir.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Haberler Digital ayrıca yorum almak için USDA'ya ulaştı.
Haberler Digital'den Melissa Rudy bu rapora katkıda bulundu.
Angelica Stabile, Haberler Digital'in yaşam tarzı muhabiridir.