bu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu hafta aspartamın potansiyel sağlık risklerine ilişkin resmi açıklamasını yayınladı ve bir komite şekersiz, düşük kalorili tatlandırıcıyı “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırdı.
Bununla birlikte, birçok endüstri uzmanı, diyet gazlı içeceklerde, sakızlarda, bazı süt ürünlerinde ve diğer birçok düşük kalorili yiyecek ve içecekte yaygın olarak kullanılan aspartamı savunmak için konuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü bünyesindeki kanser odaklı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), tatlandırıcının potansiyeline dikkat çeken kuruluştu. kanser riski.
SPLENDA’DAKİ BİR KİMYASAL OLAN SUKRALOZUN YAN ÜRÜNÜNÜN YENİ ÇALIŞMADA ‘ÖNEMLİ SAĞLIK ETKİLERİNE’ NEDEN OLDUĞU BULUNDU
IARC, beş farklı kanser riski düzeyi kullanır: Grup 1, “insanlar için kanserojen”; Grup 2A, “Muhtemelen insanlar için kanserojen”; Grup 2B: “Muhtemelen insanlar için kanserojen”; Grup 3, “İnsanlarda kanserojenlik açısından sınıflandırılamaz”; ve Grup 4, “Muhtemelen insanlar için kanserojen değildir.”
Basın açıklamasında, aspartamın insanlarda ve hayvanlarda kansere – özellikle bir tür karaciğer kanserine – neden olduğuna dair “sınırlı kanıt” temelinde Grup 2B’ye yerleştirildiği belirtildi.
Bir DSÖ komitesi, şekersiz, düşük kalorili tatlandırıcı olan aspartamı “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırdı. (iStock)
Aynı duyuruda, DSÖ bünyesindeki bir başka grup olan Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA), IARC’nin sınıflandırmasıyla çelişiyor gibiydi.
Basın açıklamasında, “JECFA, hayvan ve insan çalışmalarında kanser riskiyle ilgili kanıtları da değerlendirdi ve aspartam tüketimi ile insanlarda kanser arasındaki ilişkinin kanıtlarının ikna edici olmadığı sonucuna vardı.”
JECFA ayrıca, aspartamın kabul edilebilir günlük alımının (ADI) vücut ağırlığının kilogramı başına 40 miligram olduğunu da belirtti. Bu miktar, 150 kiloluk bir kişi için günde dokuz kutu 12 onsluk diyet sodaya eşdeğerdir.
(FDA, vücut ağırlığının kilogramı başına 50 miligramda daha da yüksek bir ADI önerir.)
ONKOLOGİSTE GÖRE RAHİM KANSERİ ÖLÜMLERİ YAKINDA OVER KANSERİNDEN ÖLÜMLERİ SAYIDA OLABİLİR: ‘DAHA İYİSİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR’
DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı Direktörü Dr. Francesco Branca, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Sonuçlarımız, ara sıra tüketimin çoğu tüketici için risk oluşturması gerektiğini göstermiyor” dedi.
Biyoteknoloji bilimcisi ve kanser araştırmacısı Dr. Mona S. Jhaveri Ridgefield, Connecticut’taHaberler Digital’e kansere yakalanma olasılığının kişinin maruz kaldığı kanserojen türlerine ve sayısına ve ayrıca genetik faktörlere bağlı olduğunu söyledi.
Çoğu zaman, “birden fazla kanserojene maruz kalan insanlar, katlanarak kansere yakalanma risklerini artırabilir” diye ekledi.
Sektör uzmanları aspartam için konuşuyor
Pek çok endüstri uzmanı, kanser riskini çürüten bir bildiri yayınlayan FDA da dahil olmak üzere, aspartamın tüketim için hala güvenli olduğunu savunuyor.
Bildiride, “FDA, IARC’nin bu çalışmaların aspartamın insanlar için olası bir kanserojen olarak sınıflandırılmasını desteklediği yönündeki sonucuna katılmamaktadır.”
“FDA bilim adamları, IARC’nin ilk kullanıma sunulduğunda 2021’deki incelemesinde yer alan bilimsel bilgileri gözden geçirdiler ve IARC’nin dayandığı çalışmalarda önemli eksiklikler belirlediler.”
Aspartam yaygın olarak diyet gazlı içeceklerde, sakızlarda, bazı süt ürünlerinde ve diğer pek çok düşük kalorili yiyecek ve içecekte kullanılır. (Getty Images)
“JECFA’nın, mevcut kullanım seviyeleri altında aspartam için güvenlik endişelerini artırmadığını ve kabul edilebilir günlük alımı (ADI) değiştirmediğini not ediyoruz.”
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi ve Sağlık KanadaFDA ayrıca, aspartamın önerilen mevcut seviyelerde güvenli olduğunu da ekledi.
“Aspartam onaylanmış koşullar altında kullanıldığında FDA bilim adamlarının güvenlik endişeleri yoktur.”
Arnold Baskies, bir New Jersey merkezli cerrahi onkolog ve Amerikan Kanser Derneği Ulusal Yönetim Kurulu eski başkanı – aynı zamanda Güvenli Yiyecek ve İçecek Seçimleri Koalisyonu Uzman Danışma Komitesi üyesidir – DSÖ kurumları, IARC ve JECFA’nın önceki araştırmaları gözden geçirdiğine dikkat çekti. Yeni kanıtları gözden geçirmediler.
Baskies, Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, “DSÖ Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi’nin (JECFA) incelemesi, aspartamın insan tüketimi için güvenli olduğunu söylüyor” dedi. “Gıda güvenliği söz konusu olduğunda JECFA yetkili uluslararası kuruluştur.”
Baskies, FDA’nın yiyecek ve içeceklerin güvenliğini ve risklerini belirleme sürecinin bir parçası olarak JECFA’nın değerlendirmelerine güvendiğini belirtti.
POPÜLER YAPAY TATLANDIRICI, ERİTRİTOL, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRABİLİR: ÇALIŞMA
İnsanları gereksiz yere korkutmak veya kafalarını karıştırmak sorumsuzluktur” dedi. “Endişe için herhangi bir neden olsaydı, mevcut kabul edilebilir günlük alımı (ADI) ayarlarlardı.”
Kalori Kontrol Konseyi (CCC) Atlanta, Gürcistanayrıca aspartamın güvenli bir gıda katkı maddesi olduğunu savundu.
CCC başkanı Robert Rankin, Haberler’e gönderdiği açıklamada, “JECFA kararı, aspartamın güvenli olduğu sonucuna varan kırk yıllık bilimi doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda bu bileşenin güvenli tüketimine ilişkin gerçek yaşam bağlamı da sağlıyor” dedi. Dijital.
Rankin, “Ortalama 150 kiloluk bir kişinin, herhangi bir güvenlik endişesini dile getirmek için hayatı boyunca her gün yaklaşık 14 12 ons kutu diyet içecek veya yaklaşık 74 paket aspartam içeren masa üstü tatlandırıcı tüketmesi gerekir” dedi.
“Açıkçası, bu tüketim seviyesi gerçekçi veya tavsiye edilmiyor ve bu bileşenlerin kullanım amacı ile uyumlu değil.”
DSÖ bünyesinde kanser odaklı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), tatlandırıcının potansiyel kanser riskini gerçekten dile getiren kuruluştu. (REUTERS/Denis Balibouse/Dosya Fotoğrafı)
IARC’nin aspartamı “muhtemelen kanser yapıcı” olarak tanımlamasıyla ilgili olarak Rankin, IARC’nin düzenleyici bir kurum veya gıda güvenliği otoritesi olmadığını belirterek, yaptığı sınıflandırmanın “yanıltıcı, yanlış ve yanlış olduğunu” söyledi. [constitutes] korku tüccarlığı.”
“IARC, gerçek diyet alımını dikkate almadan potansiyel olarak kansere neden olabilecek maddeleri araştırıyor ve sıcak su içmek ve geceleri çalışmak gibi birçok şeyin muhtemelen kanserojen olduğunu tespit etti.”
ULTRA İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİMİ, YUMURTALIK VE MEME KANSERLERİNDEN KAYNAKLANAN YÜKSEK ÖLÜM RİSKİYLE BAĞLANTILI: YENİ ÇALIŞMA
Rankin, “IARC’nin raporunu JECFA, Gıda ve İlaç İdaresi ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi gibi gerçek bilimsel ve düzenleyici kurumların yanında konumlandırmak yalnızca yanlış değil, aynı zamanda belirli popülasyonlara potansiyel olarak zarar veriyor.”
Kanseri Önleme ve Nüfus Bilimleri Bölümü başkanı Dr. Ernest Hawk Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi de aspartamın güvenliği hakkında Haberler Digital’e konuştu.
“Tüm kanıtlar sınırlı olduğu için, DSÖ’nün olası kanserojenler listesine aspartam eklendi.”
Hawk, listenin insanlarda kanserojen olduğu bilinen 126 madde (tütün ve alkol dahil) ve “muhtemelen kanserojen” olan 94 madde ile başladığını ve ardından “muhtemelen kanserojen” olan 322 madde ile başladığını açıkladı.
FDA, “Aspartam, insan gıda tedarikinde en çok çalışılan gıda katkı maddelerinden biridir” dedi. “Aspartam onaylanmış koşullar altında kullanıldığında FDA bilim adamlarının güvenlik endişeleri yoktur.” (iStock)
“Aspartam şimdi bu son gruba dahil edilecek, ancak bunların hiçbirinin kansere neden olduğu ikna edici bir şekilde kanıtlanmadığını unutmayın” diye ekledi.
FDA, Ulusal Kanser Enstitüsü, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü Hawk, Amerikan Kanser Derneği’nin geçmişte aynı kanıtları değerlendirdiğini ve hepsinin yapay (besleyici olmayan) tatlandırıcıların tipik seviyelerde tüketildiğinde kansere neden olduğuna dair net bir kanıt olmadığı sonucuna vardığını söyledi.
Aspartamdan kaçınmalı mısınız?
FDA ve diğer sağlık kurumları aspartamın kanser riski olduğu konusunda hemfikir değiller, bu nedenle bazı tıp uzmanları yapay tatlandırıcılar yerine şeker kullanılmasını öneriyor.
Jhaveri, “Düzenleyici kurumlar tarafından onaylanmış olmasına rağmen, potansiyel risk faktörleri aspartamın şekere tercih edilmesiyle ilişkilidir” dedi.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KİLO VERMEK VEYA HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN TAVSİYE EDİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
“Aspartama karşı hassasiyetler veya alerjiler, olumsuz reaksiyonlara neden olabilir ve aşırı tüketim, tatlı yiyecekler için artan istek nedeniyle kilo alımına katkıda bulunabilir” dedi.
Jhaveri, bazı insanlar için aspartamın baş ağrısı, baş dönmesi, sindirim rahatsızlıkları ve alerjik tepkiler gibi fiziksel semptomlara neden olabileceğini belirtti.
“Mümkün olduğunda aspartamdan kaçınmak ve meyve ve sebzelerde doğal şekerleri tercih etmek ihtiyatlı bir davranıştır” dedi.
Tıp uzmanlarına göre, fenilketonüri (PKU) adı verilen nadir bir kalıtsal bozukluğu olan kişiler aspartamdan kaçınmalıdır. (iStock)
Mayıs ayında DSÖ, aspartam gibi şekersiz tatlandırıcıların vücut ağırlığını kontrol etmek veya bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak.
DSÖ’nün beslenme ve gıda güvenliği direktörü Branca o sırada bir basın açıklamasında, “Serbest şekerleri NSS ile değiştirmek uzun vadede kilo kontrolüne yardımcı olmuyor” dedi.
ARAŞTIRMACILAR, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KARACİĞERİN DETOKSİZASYON KABİLİYETİYLE MÜDAHALE OLABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR
Hawk, yapay tatlandırıcıların olası sağlık sonuçlarıyla ilgili olarak gelişmeye devam ederken, genel halk için “bilime dikkat edilmesini” tavsiye etti.
“Bu arada, sürekli olarak besin yoğunluğu yüksek bütün gıdaları içeren dengeli, sağlıklı bir diyet yemeye devam edin” diye önerdi.
HABERLER SUNULDU
Tıp uzmanları, fenilketonüri (PKU) adı verilen nadir bir kalıtsal bozukluğu olan kişilerin aspartamdan kaçınması gerektiğini söylüyor.
PKU’lu olanlar, fenilalanin adı verilen bir amino asidi parçalayacak enzime sahip değildir, bu nedenle vücutta birikmektedir.
Mayo Clinic’in web sitesine göre, aspartam içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek tehlikeli fenilalanin seviyelerine neden olabilir.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Aspartam içeren ürünlerin etiketinde “FENİLKETONURİKLER: FENİLLANİN İÇERİR” uyarısı yer alacaktır.
PKU’lu herkes bu uyarı ile herhangi bir yiyecek veya içecekten kaçınmalıdır.
Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.
Bununla birlikte, birçok endüstri uzmanı, diyet gazlı içeceklerde, sakızlarda, bazı süt ürünlerinde ve diğer birçok düşük kalorili yiyecek ve içecekte yaygın olarak kullanılan aspartamı savunmak için konuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü bünyesindeki kanser odaklı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), tatlandırıcının potansiyeline dikkat çeken kuruluştu. kanser riski.
SPLENDA’DAKİ BİR KİMYASAL OLAN SUKRALOZUN YAN ÜRÜNÜNÜN YENİ ÇALIŞMADA ‘ÖNEMLİ SAĞLIK ETKİLERİNE’ NEDEN OLDUĞU BULUNDU
IARC, beş farklı kanser riski düzeyi kullanır: Grup 1, “insanlar için kanserojen”; Grup 2A, “Muhtemelen insanlar için kanserojen”; Grup 2B: “Muhtemelen insanlar için kanserojen”; Grup 3, “İnsanlarda kanserojenlik açısından sınıflandırılamaz”; ve Grup 4, “Muhtemelen insanlar için kanserojen değildir.”
Basın açıklamasında, aspartamın insanlarda ve hayvanlarda kansere – özellikle bir tür karaciğer kanserine – neden olduğuna dair “sınırlı kanıt” temelinde Grup 2B’ye yerleştirildiği belirtildi.
Bir DSÖ komitesi, şekersiz, düşük kalorili tatlandırıcı olan aspartamı “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırdı. (iStock)
Aynı duyuruda, DSÖ bünyesindeki bir başka grup olan Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA), IARC’nin sınıflandırmasıyla çelişiyor gibiydi.
Basın açıklamasında, “JECFA, hayvan ve insan çalışmalarında kanser riskiyle ilgili kanıtları da değerlendirdi ve aspartam tüketimi ile insanlarda kanser arasındaki ilişkinin kanıtlarının ikna edici olmadığı sonucuna vardı.”
JECFA ayrıca, aspartamın kabul edilebilir günlük alımının (ADI) vücut ağırlığının kilogramı başına 40 miligram olduğunu da belirtti. Bu miktar, 150 kiloluk bir kişi için günde dokuz kutu 12 onsluk diyet sodaya eşdeğerdir.
(FDA, vücut ağırlığının kilogramı başına 50 miligramda daha da yüksek bir ADI önerir.)
ONKOLOGİSTE GÖRE RAHİM KANSERİ ÖLÜMLERİ YAKINDA OVER KANSERİNDEN ÖLÜMLERİ SAYIDA OLABİLİR: ‘DAHA İYİSİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR’
DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı Direktörü Dr. Francesco Branca, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Sonuçlarımız, ara sıra tüketimin çoğu tüketici için risk oluşturması gerektiğini göstermiyor” dedi.
Biyoteknoloji bilimcisi ve kanser araştırmacısı Dr. Mona S. Jhaveri Ridgefield, Connecticut’taHaberler Digital’e kansere yakalanma olasılığının kişinin maruz kaldığı kanserojen türlerine ve sayısına ve ayrıca genetik faktörlere bağlı olduğunu söyledi.
“Kanserojenler tek başına veya diğer maddelerle kombinasyon halinde çalışabilir” dedi.“Sonuçlarımız, ara sıra tüketimin çoğu tüketici için risk oluşturması gerektiğini göstermiyor.”
Çoğu zaman, “birden fazla kanserojene maruz kalan insanlar, katlanarak kansere yakalanma risklerini artırabilir” diye ekledi.
Sektör uzmanları aspartam için konuşuyor
Pek çok endüstri uzmanı, kanser riskini çürüten bir bildiri yayınlayan FDA da dahil olmak üzere, aspartamın tüketim için hala güvenli olduğunu savunuyor.
Bildiride, “FDA, IARC’nin bu çalışmaların aspartamın insanlar için olası bir kanserojen olarak sınıflandırılmasını desteklediği yönündeki sonucuna katılmamaktadır.”
“FDA bilim adamları, IARC’nin ilk kullanıma sunulduğunda 2021’deki incelemesinde yer alan bilimsel bilgileri gözden geçirdiler ve IARC’nin dayandığı çalışmalarda önemli eksiklikler belirlediler.”
Aspartam yaygın olarak diyet gazlı içeceklerde, sakızlarda, bazı süt ürünlerinde ve diğer pek çok düşük kalorili yiyecek ve içecekte kullanılır. (Getty Images)
“JECFA’nın, mevcut kullanım seviyeleri altında aspartam için güvenlik endişelerini artırmadığını ve kabul edilebilir günlük alımı (ADI) değiştirmediğini not ediyoruz.”
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi ve Sağlık KanadaFDA ayrıca, aspartamın önerilen mevcut seviyelerde güvenli olduğunu da ekledi.
FDA, “Aspartam, insan gıda tedarikinde en çok çalışılan gıda katkı maddelerinden biridir” dedi.“FDA, IARC’nin bu çalışmaların aspartamın insanlar için olası bir kanserojen olarak sınıflandırılmasını desteklediği yönündeki sonucuna katılmıyor.”
“Aspartam onaylanmış koşullar altında kullanıldığında FDA bilim adamlarının güvenlik endişeleri yoktur.”
Arnold Baskies, bir New Jersey merkezli cerrahi onkolog ve Amerikan Kanser Derneği Ulusal Yönetim Kurulu eski başkanı – aynı zamanda Güvenli Yiyecek ve İçecek Seçimleri Koalisyonu Uzman Danışma Komitesi üyesidir – DSÖ kurumları, IARC ve JECFA’nın önceki araştırmaları gözden geçirdiğine dikkat çekti. Yeni kanıtları gözden geçirmediler.
Baskies, Haberler Digital’e yaptığı açıklamada, “DSÖ Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi’nin (JECFA) incelemesi, aspartamın insan tüketimi için güvenli olduğunu söylüyor” dedi. “Gıda güvenliği söz konusu olduğunda JECFA yetkili uluslararası kuruluştur.”
Baskies, FDA’nın yiyecek ve içeceklerin güvenliğini ve risklerini belirleme sürecinin bir parçası olarak JECFA’nın değerlendirmelerine güvendiğini belirtti.
POPÜLER YAPAY TATLANDIRICI, ERİTRİTOL, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRABİLİR: ÇALIŞMA
İnsanları gereksiz yere korkutmak veya kafalarını karıştırmak sorumsuzluktur” dedi. “Endişe için herhangi bir neden olsaydı, mevcut kabul edilebilir günlük alımı (ADI) ayarlarlardı.”
Kalori Kontrol Konseyi (CCC) Atlanta, Gürcistanayrıca aspartamın güvenli bir gıda katkı maddesi olduğunu savundu.
CCC başkanı Robert Rankin, Haberler’e gönderdiği açıklamada, “JECFA kararı, aspartamın güvenli olduğu sonucuna varan kırk yıllık bilimi doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda bu bileşenin güvenli tüketimine ilişkin gerçek yaşam bağlamı da sağlıyor” dedi. Dijital.
Rankin ayrıca, JECFA’nın tavsiye edilen günlük alım yönergeleri göz önüne alındığında herhangi bir riskin çok düşük olduğunu söyledi.“İnsanları gereksiz yere korkutmak veya kafasını karıştırmak sorumsuzluktur.”
Rankin, “Ortalama 150 kiloluk bir kişinin, herhangi bir güvenlik endişesini dile getirmek için hayatı boyunca her gün yaklaşık 14 12 ons kutu diyet içecek veya yaklaşık 74 paket aspartam içeren masa üstü tatlandırıcı tüketmesi gerekir” dedi.
“Açıkçası, bu tüketim seviyesi gerçekçi veya tavsiye edilmiyor ve bu bileşenlerin kullanım amacı ile uyumlu değil.”
DSÖ bünyesinde kanser odaklı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), tatlandırıcının potansiyel kanser riskini gerçekten dile getiren kuruluştu. (REUTERS/Denis Balibouse/Dosya Fotoğrafı)
IARC’nin aspartamı “muhtemelen kanser yapıcı” olarak tanımlamasıyla ilgili olarak Rankin, IARC’nin düzenleyici bir kurum veya gıda güvenliği otoritesi olmadığını belirterek, yaptığı sınıflandırmanın “yanıltıcı, yanlış ve yanlış olduğunu” söyledi. [constitutes] korku tüccarlığı.”
“IARC, gerçek diyet alımını dikkate almadan potansiyel olarak kansere neden olabilecek maddeleri araştırıyor ve sıcak su içmek ve geceleri çalışmak gibi birçok şeyin muhtemelen kanserojen olduğunu tespit etti.”
ULTRA İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİMİ, YUMURTALIK VE MEME KANSERLERİNDEN KAYNAKLANAN YÜKSEK ÖLÜM RİSKİYLE BAĞLANTILI: YENİ ÇALIŞMA
Rankin, “IARC’nin raporunu JECFA, Gıda ve İlaç İdaresi ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi gibi gerçek bilimsel ve düzenleyici kurumların yanında konumlandırmak yalnızca yanlış değil, aynı zamanda belirli popülasyonlara potansiyel olarak zarar veriyor.”
Kanseri Önleme ve Nüfus Bilimleri Bölümü başkanı Dr. Ernest Hawk Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi de aspartamın güvenliği hakkında Haberler Digital’e konuştu.
“IARC, insanlarda ve deney hayvanlarında kansere dair sınırlı kanıta ve kanserojen gibi davranabileceğine dair sınırlı kanıta dayanarak aspartamı ‘insanlar için muhtemelen kanserojen’ olarak sınıflandırdı” dedi.“Ortalama 150 kiloluk bir kişinin, herhangi bir güvenlik endişesini dile getirmek için hayatları boyunca her gün yaklaşık 14 12 ons. kutu diyet içecek tüketmesi gerekir.”
“Tüm kanıtlar sınırlı olduğu için, DSÖ’nün olası kanserojenler listesine aspartam eklendi.”
Hawk, listenin insanlarda kanserojen olduğu bilinen 126 madde (tütün ve alkol dahil) ve “muhtemelen kanserojen” olan 94 madde ile başladığını ve ardından “muhtemelen kanserojen” olan 322 madde ile başladığını açıkladı.
FDA, “Aspartam, insan gıda tedarikinde en çok çalışılan gıda katkı maddelerinden biridir” dedi. “Aspartam onaylanmış koşullar altında kullanıldığında FDA bilim adamlarının güvenlik endişeleri yoktur.” (iStock)
“Aspartam şimdi bu son gruba dahil edilecek, ancak bunların hiçbirinin kansere neden olduğu ikna edici bir şekilde kanıtlanmadığını unutmayın” diye ekledi.
FDA, Ulusal Kanser Enstitüsü, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü Hawk, Amerikan Kanser Derneği’nin geçmişte aynı kanıtları değerlendirdiğini ve hepsinin yapay (besleyici olmayan) tatlandırıcıların tipik seviyelerde tüketildiğinde kansere neden olduğuna dair net bir kanıt olmadığı sonucuna vardığını söyledi.
Hawk, DSÖ kurumlarının dikkatli bir inceleme yaptığına ve halkın çıkarlarını göz önünde bulundurduğuna inanmakla birlikte, şekersiz tatlandırıcıları tüketmenin uzun vadeli sağlık riskleri hakkında ek araştırmalar yapılması çağrısında bulundu.Uzmanlar, şekersiz tatlandırıcı tüketmenin uzun vadeli sağlık riskleri hakkında ek araştırma yapılması çağrısında bulundu.
Aspartamdan kaçınmalı mısınız?
FDA ve diğer sağlık kurumları aspartamın kanser riski olduğu konusunda hemfikir değiller, bu nedenle bazı tıp uzmanları yapay tatlandırıcılar yerine şeker kullanılmasını öneriyor.
Jhaveri, “Düzenleyici kurumlar tarafından onaylanmış olmasına rağmen, potansiyel risk faktörleri aspartamın şekere tercih edilmesiyle ilişkilidir” dedi.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KİLO VERMEK VEYA HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN TAVSİYE EDİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
“Aspartama karşı hassasiyetler veya alerjiler, olumsuz reaksiyonlara neden olabilir ve aşırı tüketim, tatlı yiyecekler için artan istek nedeniyle kilo alımına katkıda bulunabilir” dedi.
Jhaveri, bazı insanlar için aspartamın baş ağrısı, baş dönmesi, sindirim rahatsızlıkları ve alerjik tepkiler gibi fiziksel semptomlara neden olabileceğini belirtti.
“Mümkün olduğunda aspartamdan kaçınmak ve meyve ve sebzelerde doğal şekerleri tercih etmek ihtiyatlı bir davranıştır” dedi.
Tıp uzmanlarına göre, fenilketonüri (PKU) adı verilen nadir bir kalıtsal bozukluğu olan kişiler aspartamdan kaçınmalıdır. (iStock)
Mayıs ayında DSÖ, aspartam gibi şekersiz tatlandırıcıların vücut ağırlığını kontrol etmek veya bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak.
DSÖ’nün beslenme ve gıda güvenliği direktörü Branca o sırada bir basın açıklamasında, “Serbest şekerleri NSS ile değiştirmek uzun vadede kilo kontrolüne yardımcı olmuyor” dedi.
ARAŞTIRMACILAR, ŞEKER İKAME MADDELERİNİN KARACİĞERİN DETOKSİZASYON KABİLİYETİYLE MÜDAHALE OLABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR
Hawk, yapay tatlandırıcıların olası sağlık sonuçlarıyla ilgili olarak gelişmeye devam ederken, genel halk için “bilime dikkat edilmesini” tavsiye etti.
“Bu arada, sürekli olarak besin yoğunluğu yüksek bütün gıdaları içeren dengeli, sağlıklı bir diyet yemeye devam edin” diye önerdi.
HABERLER SUNULDU
Tıp uzmanları, fenilketonüri (PKU) adı verilen nadir bir kalıtsal bozukluğu olan kişilerin aspartamdan kaçınması gerektiğini söylüyor.
PKU’lu olanlar, fenilalanin adı verilen bir amino asidi parçalayacak enzime sahip değildir, bu nedenle vücutta birikmektedir.
Mayo Clinic’in web sitesine göre, aspartam içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek tehlikeli fenilalanin seviyelerine neden olabilir.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Aspartam içeren ürünlerin etiketinde “FENİLKETONURİKLER: FENİLLANİN İÇERİR” uyarısı yer alacaktır.
PKU’lu herkes bu uyarı ile herhangi bir yiyecek veya içecekten kaçınmalıdır.
Melissa Rudy, sağlık editörü ve Haberler Digital’de yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.