Gıda kaynaklı hastalıkların en önemli 5 kaynağı ve nasıl önleneceği

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

Raporlara göre şu anda 100'den fazla kişiyi hasta eden McDonald's E. coli salgını, gıda kaynaklı hastalık riskini ön plana çıkardı.

Salgını araştırmaya devam eden ABD Hastalık ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre E. coli enfeksiyonları, McDonald's Quarter Pounder hamburgerlerinde servis edilen kontamine soğanlarla bağlantılıydı.

Uzmanlar, CDC'ye göre her yıl tahminen 48 milyon kişinin (altı kişiden biri) etkileneceğini ve diğer birçok gıdanın güvenli olmayan bir şekilde saklanması veya hazırlanması durumunda tehlikeli bakterileri taşıma potansiyeline sahip olabileceğini söylüyor.

E. COLI SALGINININ MCDONALD'S BURGERS'A BAĞLANTISI: BELİRTİLER NASIL TESPİT EDİLİR

Haberler Digital, gıda güvenliği uzmanlarıyla en yaygın gıda kaynaklı hastalıklardan bazıları ve bunların nasıl önlenebileceği hakkında konuştu.

1. E. coli


E. coli (resmi olarak Escherichia coli olarak bilinir) bir bakteri türü CDC'ye göre çevrede, gıdalarda ve insanların ve hayvanların bağırsaklarında bulunur.



Resmi olarak Escherichia coli olarak bilinen E. coli, insanların ve hayvanların çevresinde, gıdalarında ve bağırsaklarında bulunan bir bakteri türüdür. (iStock)


Aynı kaynak, bakterinin kontamine yiyecek veya su yoluyla ya da hayvanlarla, çevreyle veya diğer insanlarla temas yoluyla yayılabileceğini belirtti.

Chicago'daki Stop Foodborne Illness'ın CEO'su Mitzi D. Baum'a göre, E. coli'yi öldürecek kadar pişirilmemiş et yemek enfeksiyona neden olabilir.

BÜYÜK BİR ÇALIŞMA BULUNDUĞUNA GÖRE, ANTİBİYOTİK DİRENCİ NEDENİYLE SÜPERBÖCEKLER 2050 YILINA KADAR 39 MİLYON İNSANI ÖLDÜREBİLİR

Haberler Digital'e “Bilinen diğer enfeksiyon kaynakları arasında filiz, marul, salam, pastörize edilmemiş süt (ve süt ürünleri) ve pastörize edilmemiş meyve suyu tüketimi ve kanalizasyonla kirlenmiş suda yüzmek veya içmek yer alıyor” dedi.

Baum, “Enfekte kişilerin ishalli dışkılarındaki bakteriler, hijyen veya el yıkama alışkanlıklarının yetersiz olması durumunda bir kişiden diğerine geçebilir.” diye ekledi.

Semptomlar ve tedavi


E. coli hastalığının belirtileri arasında – ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere – şiddetli mide krampları, ishal (çoğunlukla kanlı), kusma, solunum yolu hastalığıCDC'ye göre idrar yolu enfeksiyonları, ateş ve zatürre.

Baum'a göre E. coli çok genç insanlarda, yaşlı yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda hemolitik üremik sendrom (HUS) adı verilen bir durum geliştirebilen kişilerde “tehlikeli veya ölümcül” hale gelebilir.


Mide ağrısı olan bir kadın


E. coli hastalığının semptomları arasında şiddetli mide krampları, ishal (çoğunlukla kanlı), kusma, solunum yolu hastalığı, idrar yolu enfeksiyonları, ateş ve zatürre sayılabilir. (iStock)


Uzman, HUS semptomlarının ateş, karın ağrısı, soluk cilt tonu, yorgunluk, sinirlilik, idrara çıkmada azalma, şişlik ve küçük, açıklanamayan morluklar veya burun ve ağızdan kanamayı içerebileceğini ekledi.

Baum, “Hidrasyon da dahil olmak üzere spesifik olmayan destekleyici tedavi önemlidir” dedi.

E. coli çok genç insanlarda, yaşlı yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda “tehlikeli veya ölümcül” olabilir.
“Antibiyotik tedavisinin yararlı olduğuna dair hiçbir kanıt yok ve antibiyotik almanın HUS riskini artırabileceğine dair bir kanıt yok.”

Baum, tedavinin genellikle böbrek (böbrek) işleyişinin, hemoglobin ve trombosit sayımlarının yakından izlenmesiyle birlikte destekleyici bakımdan oluştuğunu söyledi.

2. Listeria


Listeria ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor gıda kaynaklı hastalık CDC'ye göre ülkede.

Bakterinin şarküterilerde ve yemek hazırlanan ortamlarda kolaylıkla yayıldığı biliniyor.


Şarküteri eti - listeria


Listeria bakterisinin şarküterilerde ve yemeklerin hazırlandığı ortamlarda kolaylıkla yayıldığı bilinmektedir. (iStock)


“Bakteri, pişmemiş et ve sebzeler gibi çeşitli çiğ gıdaların yanı sıra yumuşak peynirler, tütsülenmiş deniz ürünleri ve sosisli sandviç ve şarküteri gibi işlenmiş etler gibi pişirildikten veya işlendikten sonra kontamine olan gıdalarda da bulunmuştur. et,” dedi Baum.

“Pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve peynirler ile pastörize edilmemiş sütten yapılan diğer yiyeceklerin özellikle bakteri içerme olasılığı yüksektir.”

CDC, şarküteri etleriyle bağlantılı listeria enfeksiyonunun 2 kişiyi öldürdüğünü, ABD genelinde 28 kişiyi etkilediğini bildirdi

Baum, Listeria'nın pastörizasyon ve pişirme yoluyla öldürüldüğünü ancak bazı hazır yiyeceklerin paketlemeden önce kontamine olabileceğini belirtti.

“Çoğu bakteriden farklı olarak Listeria buzdolabındaki bazı yiyeceklerde büyüyüp çoğalabilir” diye uyardı.

Semptomlar ve tedavi


CDC'ye göre listeria enfeksiyonunun en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kas ağrılarını içerir.

Baum, “Listeriosisli bir kişide genellikle ateş ve kas ağrıları olur, bunlar bazen ishal veya diğer mide-bağırsak semptomlarının ardından gelir” dedi.

“Listeriyoz tanısı konan hemen hemen herkesin, bakterinin gastrointestinal kanalın ötesine yayıldığı 'invaziv' bir enfeksiyonu var.”


listeria gıda geri çağırma


CDC'ye göre Listeria, ülkede gıda kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin üçüncü önde gelen nedenidir. (Getty Images aracılığıyla BSIP/UIG)


Bazı kişilerde ayrıca boyun tutulması, baş ağrısı, denge sorunları, nöbetler veya yönelim bozukluğu da görülebilir.

Listeriosis antibiyotiklerle tedavi edilir.

Baum, “Yüksek risk kategorisinde yer alan ve kontamine gıdayı yedikten sonraki iki ay içinde ateş, yorgunluk ve ağrı gibi diğer spesifik olmayan semptomlar yaşayan bir kişi tıbbi yardım almalıdır” tavsiyesinde bulundu.

3. Norovirüs


Norovirüs, CDC'ye göre mide veya bağırsakta iltihaplanmaya neden olan oldukça bulaşıcı bir virüstür.

NOROVİRÜS UYARISI: FDA, MEKSİKA'DAN KİRLENMİŞ ÇİĞ İSTİDİYETLER KONUSUNDA UYARDI

Washington, Kennewick'teki Gastro Health'ten kurul onaylı gastroenterolog Dr. Amber Charoen, Haberler Digital'e şunları söyledi: “Norwalk benzeri virüs olarak da bilinen Norovirüs, ABD'de gastroenteritin önde gelen nedenidir.”

“Kirlenmiş yiyecek, kusmuk, dışkı ve hatta kişiden kişiye temas yoluyla 10 kadar az parçacıkla yayılabilir.”

Semptomlar ve tedavi


Genellikle “mide gribi” veya “mide böceği” olarak anılsa da, norovirüs grip ile ilgili.

Baum, “Norovirüsün semptomları değişiklik gösteriyor ancak enfekte olanlarda düşük dereceli ateş, titreme, kusma, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk karışımı görülüyor” dedi.


Norovirüs


Norovirüs, CDC'ye göre mide veya bağırsakta iltihaplanmaya neden olan oldukça bulaşıcı bir virüstür. (iStock)


“Ayrıca, norovirüs salgınları tipik olarak mide bulantısına (daha sıklıkla çocuklarda), sulu ishale (daha sıklıkla yetişkinlerde) ve mide kramplarına neden olur.”

Baum'a göre norovirüsü tedavi edecek spesifik bir ilaç yok.

“Norovirüs hastalığınız varsa, kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen sıvıları değiştirmek için bol miktarda sıvı içirin” tavsiyesinde bulundu.

4. Salmonella


Charoen'e göre Salmonella genellikle kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve taze ürünler, et ve kuruyemiş gibi diğer yiyeceklerle bağlantılı olan bir bakteridir.

CDC'nin web sitesinde enfeksiyonlara kontamine tavuk, domuz eti, meyveler, tohumlu sebzeler, diğer ürünler, sığır eti ve hindi tüketiminin neden olabileceği belirtiliyor. Mikroplar çapraz bulaşma yoluyla diğer gıdalara yayılabilir.


Salmonella


Salmonella genellikle kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve taze ürünler, et ve kuruyemiş gibi diğer gıdalarla bağlantılı olan bir bakteridir. (iStock)

Semptomlar ve tedavi


Enfekte olan kişilerin çoğunda ishal görülür, mide krampları ve CDC'ye göre ateş. Baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı da meydana gelebilir.

Çoğu hasta, enfeksiyon kaptıktan sonraki altı saat ila altı gün içinde semptomları fark eder ve genellikle dört ila yedi gün sürer.

CDC, 21 EYALETTE VAKALARIN BULUNDUĞUNU UYARDI

Baum, “Çoğu insan özel bir tedavi olmaksızın iyileşiyor” dedi. “Antibiyotikler genellikle yalnızca ciddi hastalığı olan kişilerin tedavisinde kullanılır.”

Hastaların ishal meydana geldiği sürece ekstra sıvı içmeleri gerektiğini tavsiye etti.

5. Kampilobakter


Baum'a göre Campylobacteriosis, çoğunlukla çiğ veya az pişmiş kümes hayvanlarının tüketilmesiyle veya diğer yiyeceklerin bu maddelerle çapraz kontaminasyonuyla ilişkilendirilen bir bakteridir.


Kampilobakter


Campylobacteriosis, çoğunlukla çiğ veya az pişmiş kümes hayvanlarının tüketilmesiyle veya diğer yiyeceklerin çapraz kontaminasyonuyla ilişkilendirilen bir bakteridir. (iStock)


“Birçok tavuk sürüsü Campylobacter ile enfekte ancak hiçbir hastalık belirtisi göstermiyor” dedi.

“Campylobacter, ortak bir su kaynağı yoluyla veya enfekte olmuş dışkıyla temas yoluyla kuştan kuşa kolayca yayılabilir.”

Semptomlar ve tedavi


Campylobacteriosis hastalığının tipik semptomları arasında ishal, kramp, karın ağrısı ve ateş bulunur.

Charoen, “Bu enfeksiyonun neden olduğu ishal, etkilenen bağırsak bölgesine bağlı olarak sulu veya kanlı olabilir ve genellikle maruziyetten iki ila beş gün sonra başlar” dedi.

Charoen, gastrointestinal semptomların yanı sıra Campylobacter enfeksiyonunun eklemleri ve sinir sistemini etkileyebilen reaktif artrit ve Guillain-Barré sendromu gibi uzun vadeli sorunlarla da bağlantılı olduğunu ekledi.

TÜBERKÜLOZ, DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL BULAŞICI HASTALIĞI OLARAK KOVİD'İ GERİDE BIRAKTI

Baum'a göre Campylobacter ile enfekte olan hemen hemen tüm insanlar herhangi bir özel tedaviye gerek kalmadan iyileşiyor.

“Hastalar ishal sürdüğü sürece ekstra sıvı içmelidir” tavsiyesinde bulundu.

“Daha ciddi vakalarda azitromisin veya eritromisin gibi antibiyotikler, hastalığın erken döneminde verildiği takdirde semptomların süresini kısaltabilir.”


Mide ağrısı olan adam


Campylobacteriosis hastalığının tipik semptomları arasında ishal, kramp, karın ağrısı ve ateş bulunur. (iStock)


Yukarıda listelenen beş bakterinin ötesinde, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek başka bakteriler de vardır.

Bunlar Staphylococcus aureus (Staph), Clostridium perfringens, toksoplazma ve diğerlerini içerir.

Gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi


Alabama'da acil bakım, erişilebilir birinci basamak bakım ve iş hekimliği sağlayıcısı olan American Family Care'in acil doktoru ve baş sağlık görevlisi Dr. Benjamin Barlow, gıdaların kirlenmesini önlemek için aşağıdaki kılavuzu sağladı.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Başkan Obama ve Trump'ın eski Beyaz Saray doktoru Barlow, Haberler Digital'e şunları söyledi: “Herhangi bir hayvana veya onların yiyeceklerine dokunduktan sonra veya onların çevresinde bulunduktan sonra ellerinizi yıkayarak gıda kaynaklı hastalıkları önleyebilirsiniz.”

“Kıyma, kümes hayvanları veya yumurta gibi az pişmiş yiyeceklerden ve çiğ/pastörize edilmemiş sütten ve onunla yapılan peynirlerden kaçının” diye ekledi.


Yiyecek hazırlama


Uzmanlar, her türlü meyve ve sebzenin pişirmeden önce yıkanması ve çiğ etin diğer yiyeceklerden ayrı tutulması gerektiğini söylüyor. (iStock)


Barlow, yemek hazırlamaya başlamadan önce ellerinizi 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamanızı tavsiye ediyor.

“Ayrıca çiğ etlere ve diğer yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi yıkayın” dedi. “Mümkünse yemek hazırlarken eldiven giyin.”

Meyve ve sebzeleri pişirmeden önce yıkamak ve çiğ eti diğer yiyeceklerden ayrı tutmak da en iyi uygulamadır.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Barlow, yemek pişirirken güvenli minimum iç sıcaklığa ulaştığından emin olmak için bir termometre kullanıldığını vurguladı.

Güvenli sıcaklıklar tavuk için 165°F ve sığır eti, domuz eti ve kabuklu deniz ürünleri için 145°F'dir.

Güvenli sıcaklıklar tavuk için 165°F ve sığır eti, domuz eti ve kabuklu deniz ürünleri için 145°F'dir.
Uzmanlar, son kullanma tarihlerini kontrol etmenin ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri atmanın da önemli olduğu konusunda hemfikir.

Barlow, “Yiyeceklerin pişirildikten sonraki iki saat içinde soğutulduğundan emin olun; bu özellikle tatil partileri sezonuna girdiğimiz şu dönemde önemli” dedi.

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health

“Yaz sıcağında yiyecekler bir saat sonra buzdolabında saklanmalıdır.”

Doktor, ishal veya kusma gibi herhangi bir gastrointestinal semptom yaşayan kişilerin, bakteri veya virüsün bulaşmasını önlemek için herhangi bir yiyecek hazırlamaması gerektiğini de sözlerine ekledi.