DSÖ, dünyanın yarısından fazlasının virüse yakalanma riskinin yüksek olduğunu söylerken kızamık virüsü yayılmaya devam ediyor

poem

New member
Dünya Sağlık Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, acil önleyici tedbirler alınmadığı takdirde dünya ülkelerinin yarısından fazlasının yıl sonuna kadar kızamık salgını açısından yüksek veya çok yüksek risk altında olacağı konusunda uyardı.

Kızamık vakaları, sağlık sistemlerinin aşırı yüklendiği ve önlenebilir hastalıklara yönelik rutin aşıların gerisinde kaldığı COVID-19 yıllarında aşıların kaçırılması nedeniyle çoğu bölgede artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Natasha Crowcroft, “Bu yıl, yani 2024'te, aşılama programlarımızda büyük boşluklar var ve bunları aşıyla gerçekten hızlı bir şekilde dolduramazsak, kızamık da bu boşluğu dolduracak” diye endişeleniyoruz.” Kızamık ve Kızamıkçık konusunda Kıdemli Teknik Danışman, Cenevre basın toplantısında şunları söyledi.

ABD VE İNGİLTERE'DEKİ KIZAMIK SALGINLARINDA SAĞLIK KURUMLARININ ALARMI YÜKSEK: 'DİKKATLİ OLUN'

“CDC'nin (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) DSÖ verileriyle ürettiği verilerden, dünyadaki ülkelerin yarısından fazlasının salgın açısından yüksek veya çok yüksek risk altında olacağını görebiliyoruz. bu yılın sonu.”

Ekonomik krizler ve çatışmalar gibi birbiriyle çelişen sorunlar göz önüne alındığında hükümetlerin “taahhüt eksikliği” olduğunu söyleyerek çocukları korumak için acil eylem çağrısında bulundu.



DSÖ, dünyanın yarısından fazlasının yüksek kızamık hastalığıyla karşı karşıya olduğunu duyurdu. (REUTERS/Denis Balibouse)


Kızamık, çoğunlukla beş yaşın altındaki çocukları etkileyen, oldukça bulaşıcı, hava yoluyla bulaşan bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre iki doz aşıyla önlenebiliyor ve 2000 yılından bu yana 50 milyondan fazla ölüm önlendi.

DSÖ verilerine göre geçen yıl vaka sayısı zaten %79 artışla 300.000'in üzerine çıktı; bunun toplamın yalnızca bir kısmını temsil ettiği düşünülüyor.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Crowcroft bunların beklenebileceği konusunda uyarmasına rağmen, Amerika kıtası dışındaki tüm DSÖ bölgelerinde salgınlar rapor edilmiştir.

Crowcroft, yoksul ülkelerde sağlık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu belirterek, salgın ve ölümlerin orta ve yüksek gelirli ülkeler için de risk oluşturduğunu ifade etti.

“Dünya çapında çok sayıda kızamık salgını yaşadık ve orta gelirli ülkeler gerçekten acı çekti. Ve 2024'ün 2019 gibi görüneceğinden endişe duyuyoruz” dedi.