Salt Lake County Sağlık Departmanı, çiğ süt içtikten sonra gelişen ve kampilobakteriyoz olarak bilinen ishal bakteriyel enfeksiyonundan kaynaklanan bir salgını keşfettikten sonra insanları yalnızca pastörize süt içmeye çağırıyor.
Ochsner Health’de enfeksiyon kontrolü ve önlenmesinden sorumlu tıbbi direktör Dr. Katherine Baumgarten, “Campylobacter enfeksiyonu, hakkında fazla bir şey duymadığımız, gıda kaynaklı bir bakteriden kaynaklanıyor ancak aslında çok yaygın bir bakteriyel hastalık ve birçok kaynaktan salgınlar meydana geldi.” New Orleans, Louisiana merkezli Haberler Digital’e söyledi.
Raporda, Salt Lake County’deki on kişide Campylobacter bakterisinin neden olduğu campylobacteriosis geliştiği belirtildi.
FDA, BİTKİ BAZLI, SÜT İÇERMEYEN SÜTÜN ‘SÜT’ OLARAK ADILANACAĞINI ÖNERİYOR VE KAMUDAN GERİ BİLDİRİM İSTİYOR
Bu 10 kişiden 8’i hastalanmadan önce çiğ süt içiyordu.
Bakanlık eyaletin diğer bölgelerinde dört ek vaka daha keşfetti; dört kişi de kampilobakteriyoz gelişmeden önce çiğ süt içiyordu.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bir ineğin sütü memesindeki Campylobacter enfeksiyonu nedeniyle veya sütü gübre ile kontamine olduğunda kontamine olabilir. (iStock)
Çiğ sütün kaynağı araştırılıyor.
Bugüne kadar bakteriyel enfeksiyon geliştiren 14 kişinin yaşları 2 ila 73 arasında değişiyordu; bunlardan biri ilk başta hastaneye kaldırıldı; o kişi şu anda evinde iyileşiyor.
Çiğ süt zararlı bakteriler içerebilir
Raporda “‘Çiğ’ süt, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş inek, keçi veya koyun sütüdür” denildi.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bir ineğin sütü memesinde Campylobacter enfeksiyonu ile enfekte olduğunda veya sütü gübre ile kirlendiğinde kontamine olur.
Hastalık yapıcı bakterilerin bulunduğu çiğ sütü, kirlenmemiş çiğ sütten ayırmak kolay değildir; çünkü kirlenmiş süt, kirlenmemiş çiğ sütten farklı bir koku ve görüntüye sahip değildir.
Utah eyaletindeki marketler yalnızca pastörize süt ürünleri satabiliyor. (iStock)
Çiğ süt veya çiğ süt ürünleri, Utah’ta yalnızca eyaletteki Utah Tarım ve Gıda Bakanlığı tarafından lisanslanan ve üçü Salt Lake County’de bulunan 16 çiftlikten doğrudan tüketiciye satılabilir.
Ancak eyaletteki bakkallar yalnızca pastörize süt ürünleri satabiliyor.
Çiğ süt nasıl işlenir?
Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Raporda, çiğ süt veya çiğ süt ürünleri içen kişilerin, çiğ sütü önce en az 15 saniye boyunca 165 Fahrenheit dereceye kadar ısıtması, ardından tüketmeden önce soğutması yoluyla hastalık olasılığını azaltması gerektiği belirtildi.
KÜÇÜK KAPLUMBAĞALARLA BAĞLANTILI SALMONELLA SALGININDA 11 EYALETTE 26 KİŞİ HASTALANDI: CDC
Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri de 40 Fahrenheit derece veya altında soğutulmalıdır.
Çeşitli kaynaklara göre, Utah’ta 2009’dan bu yana çiğ süt tüketimiyle ilişkili 25 belgelenmiş Campylobacter enfeksiyonu salgını yaşandı ve bu durum yaklaşık 300 kişinin hastalanmasına neden oldu.
Campylobacter nedir?
CDC’ye göre Campylobacter, ABD’de bir bakterinin neden olduğu ishal hastalığının en yaygın nedenidir.
“Birçok vakaya teşhis konulamamasına rağmen CDC, Campylobacter’ı tahmin ediyor New Orleans’tan Baumgarten, “Her yıl ABD’de yaklaşık 1,5 milyon insanı etkiliyor” dedi.
Bir doktor, “Campylobacter enfeksiyonunun semptomları arasında ishal, ateş ve sıklıkla mide bulantısı ve kusma gibi mide-bağırsak bozuklukları yer alıyor” dedi. “Bir enfeksiyon genellikle yaklaşık bir hafta sürer ve laboratuvar testi kullanılarak teşhis edilebilir.” (iStock)
“En yaygın olarak Campylobacter Enfeksiyon veya kampilobakteriyoz, çiğ veya az pişmiş kümes hayvanlarının tüketilmesi veya yanlış kullanılmasından kaynaklanır, ancak aynı zamanda deniz ürünleri, et, ürünler gibi diğer gıda kaynaklarından veya arıtılmamış su veya çiğ, pastörize edilmemiş süt içerek de elde edilebilir.”
Ulusal Antimikrobiyal Direnç İzleme Sistemi, 2015 yılında perakendecilerden satın alınan çiğ tavukların %24’ünde bakteri tespit etti.
CDC web sitesinde “Çiğ tavuğun tek bir damlası, birisini enfekte etmeye yetecek kadar bakteri içerebilir” diye ekledi.
SON ZAMANLARDA GIDA ZEHİRLENMESİ Mİ OLDU? CDC: SUÇUN HASTA RESTORAN ÇALIŞANLARI OLABİLİR
CDC’ye göre hastalık genellikle bir kişiden diğerine yayılmıyor.
Kışa kıyasla yaz aylarında daha fazla vaka ortaya çıkıyor ve bunun için yalnızca az miktarda Campylobacter gerekiyor Birinin hastalanmasına neden olan bakteriler.
Bilinmesi gereken belirtiler
Raporda, “Yakın zamanda çiğ süt veya çiğ süt ürünleri tüketen ve bu belirtilerden herhangi birini yaşayan kişilerin sağlık uzmanlarına başvurmaları gerektiği” hatırlatıldı.
İnsanlar genellikle bakterilerle enfekte olduktan iki ila beş gün sonra hastalanırlar.
Baumgarten, “Campylobacter enfeksiyonunun semptomları arasında ishal, ateş ve sıklıkla mide bulantısı ve kusma gibi mide-bağırsak bozuklukları yer alıyor.” dedi.
“Bir enfeksiyon genellikle yaklaşık bir hafta sürer ve laboratuvar testi kullanılarak teşhis edilebilir.”
Raporda, çiğ süt veya çiğ süt ürünleri içen kişilerin, çiğ sütü önce en az 15 saniye boyunca 165 Fahrenheit dereceye kadar ısıtması, ardından tüketmeden önce soğutması yoluyla hastalık olasılığını azaltması gerektiği belirtildi. Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri de 40 Fahrenheit derece veya altında soğutulmalıdır. (iStock)
Çoğu insan kendi kendine iyileşirken, bazılarının enfeksiyonun çözülmesi için antibiyotiklere ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi.
CDC’ye göre insanlar bazen irritabl bağırsak sendromu, geçici felç ve artrit gibi komplikasyonlar da geliştirebilirler.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
Kemoterapi görenler veya AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, CDC’ye göre bakterilerin kan dolaşımına girmesiyle hayatı tehdit eden enfeksiyonlar geliştirebilir.
Susuz kalmayın, çiğ tavuğu dikkatli kullanın
Baumgarten, “Campylobacter enfeksiyonu veya şiddetli ishal veya diğer gastrointestinal semptomlara neden olan diğer hastalıkları olan herkesin, semptomlar devam ederken dehidrasyondan korunmak için ekstra sıvı içmesi de önemlidir.” diye önerdi.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Campylobacteriosis gibi enfeksiyonları önlemek için, Çiğ tavuğun çiğ yenen diğer yiyeceklerle temas etmediğinden daima emin olun ve çiğ etleri kullandıktan sonra yüzeyleri, bıçakları, kesme tahtalarını vb. dikkatlice temizleyin.”
Bu önlemlerin özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya hamile olanlar gibi ciddi enfeksiyon riski yüksek olanlar için önemli olduğunu belirtti.
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.
Ochsner Health’de enfeksiyon kontrolü ve önlenmesinden sorumlu tıbbi direktör Dr. Katherine Baumgarten, “Campylobacter enfeksiyonu, hakkında fazla bir şey duymadığımız, gıda kaynaklı bir bakteriden kaynaklanıyor ancak aslında çok yaygın bir bakteriyel hastalık ve birçok kaynaktan salgınlar meydana geldi.” New Orleans, Louisiana merkezli Haberler Digital’e söyledi.
Raporda, Salt Lake County’deki on kişide Campylobacter bakterisinin neden olduğu campylobacteriosis geliştiği belirtildi.
FDA, BİTKİ BAZLI, SÜT İÇERMEYEN SÜTÜN ‘SÜT’ OLARAK ADILANACAĞINI ÖNERİYOR VE KAMUDAN GERİ BİLDİRİM İSTİYOR
Bu 10 kişiden 8’i hastalanmadan önce çiğ süt içiyordu.
Bakanlık eyaletin diğer bölgelerinde dört ek vaka daha keşfetti; dört kişi de kampilobakteriyoz gelişmeden önce çiğ süt içiyordu.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bir ineğin sütü memesindeki Campylobacter enfeksiyonu nedeniyle veya sütü gübre ile kontamine olduğunda kontamine olabilir. (iStock)
Çiğ sütün kaynağı araştırılıyor.
Bugüne kadar bakteriyel enfeksiyon geliştiren 14 kişinin yaşları 2 ila 73 arasında değişiyordu; bunlardan biri ilk başta hastaneye kaldırıldı; o kişi şu anda evinde iyileşiyor.
Çiğ süt zararlı bakteriler içerebilir
Raporda “‘Çiğ’ süt, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş inek, keçi veya koyun sütüdür” denildi.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bir ineğin sütü memesinde Campylobacter enfeksiyonu ile enfekte olduğunda veya sütü gübre ile kirlendiğinde kontamine olur.
Raporda, çiğ sütün Salmonella, Listeria ve E. coli gibi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek diğer tehlikeli bakterileri de içerebileceği belirtildi.Kirlenmiş süt, kirlenmemiş çiğ sütten farklı kokmaz veya farklı görünmez.
Hastalık yapıcı bakterilerin bulunduğu çiğ sütü, kirlenmemiş çiğ sütten ayırmak kolay değildir; çünkü kirlenmiş süt, kirlenmemiş çiğ sütten farklı bir koku ve görüntüye sahip değildir.
Utah eyaletindeki marketler yalnızca pastörize süt ürünleri satabiliyor. (iStock)
Çiğ süt veya çiğ süt ürünleri, Utah’ta yalnızca eyaletteki Utah Tarım ve Gıda Bakanlığı tarafından lisanslanan ve üçü Salt Lake County’de bulunan 16 çiftlikten doğrudan tüketiciye satılabilir.
Ancak eyaletteki bakkallar yalnızca pastörize süt ürünleri satabiliyor.
Çiğ süt nasıl işlenir?
Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Raporda, çiğ süt veya çiğ süt ürünleri içen kişilerin, çiğ sütü önce en az 15 saniye boyunca 165 Fahrenheit dereceye kadar ısıtması, ardından tüketmeden önce soğutması yoluyla hastalık olasılığını azaltması gerektiği belirtildi.
KÜÇÜK KAPLUMBAĞALARLA BAĞLANTILI SALMONELLA SALGININDA 11 EYALETTE 26 KİŞİ HASTALANDI: CDC
Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri de 40 Fahrenheit derece veya altında soğutulmalıdır.
Çeşitli kaynaklara göre, Utah’ta 2009’dan bu yana çiğ süt tüketimiyle ilişkili 25 belgelenmiş Campylobacter enfeksiyonu salgını yaşandı ve bu durum yaklaşık 300 kişinin hastalanmasına neden oldu.
Campylobacter nedir?
CDC’ye göre Campylobacter, ABD’de bir bakterinin neden olduğu ishal hastalığının en yaygın nedenidir.
“Birçok vakaya teşhis konulamamasına rağmen CDC, Campylobacter’ı tahmin ediyor New Orleans’tan Baumgarten, “Her yıl ABD’de yaklaşık 1,5 milyon insanı etkiliyor” dedi.
Bir doktor, “Campylobacter enfeksiyonunun semptomları arasında ishal, ateş ve sıklıkla mide bulantısı ve kusma gibi mide-bağırsak bozuklukları yer alıyor” dedi. “Bir enfeksiyon genellikle yaklaşık bir hafta sürer ve laboratuvar testi kullanılarak teşhis edilebilir.” (iStock)
“En yaygın olarak Campylobacter Enfeksiyon veya kampilobakteriyoz, çiğ veya az pişmiş kümes hayvanlarının tüketilmesi veya yanlış kullanılmasından kaynaklanır, ancak aynı zamanda deniz ürünleri, et, ürünler gibi diğer gıda kaynaklarından veya arıtılmamış su veya çiğ, pastörize edilmemiş süt içerek de elde edilebilir.”
Ulusal Antimikrobiyal Direnç İzleme Sistemi, 2015 yılında perakendecilerden satın alınan çiğ tavukların %24’ünde bakteri tespit etti.
CDC web sitesinde “Çiğ tavuğun tek bir damlası, birisini enfekte etmeye yetecek kadar bakteri içerebilir” diye ekledi.
SON ZAMANLARDA GIDA ZEHİRLENMESİ Mİ OLDU? CDC: SUÇUN HASTA RESTORAN ÇALIŞANLARI OLABİLİR
CDC’ye göre hastalık genellikle bir kişiden diğerine yayılmıyor.
Kışa kıyasla yaz aylarında daha fazla vaka ortaya çıkıyor ve bunun için yalnızca az miktarda Campylobacter gerekiyor Birinin hastalanmasına neden olan bakteriler.
Bilinmesi gereken belirtiler
Raporda, “Yakın zamanda çiğ süt veya çiğ süt ürünleri tüketen ve bu belirtilerden herhangi birini yaşayan kişilerin sağlık uzmanlarına başvurmaları gerektiği” hatırlatıldı.
İnsanlar genellikle bakterilerle enfekte olduktan iki ila beş gün sonra hastalanırlar.
Baumgarten, “Campylobacter enfeksiyonunun semptomları arasında ishal, ateş ve sıklıkla mide bulantısı ve kusma gibi mide-bağırsak bozuklukları yer alıyor.” dedi.
“Bir enfeksiyon genellikle yaklaşık bir hafta sürer ve laboratuvar testi kullanılarak teşhis edilebilir.”
Raporda, çiğ süt veya çiğ süt ürünleri içen kişilerin, çiğ sütü önce en az 15 saniye boyunca 165 Fahrenheit dereceye kadar ısıtması, ardından tüketmeden önce soğutması yoluyla hastalık olasılığını azaltması gerektiği belirtildi. Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri de 40 Fahrenheit derece veya altında soğutulmalıdır. (iStock)
Çoğu insan kendi kendine iyileşirken, bazılarının enfeksiyonun çözülmesi için antibiyotiklere ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi.
CDC’ye göre insanlar bazen irritabl bağırsak sendromu, geçici felç ve artrit gibi komplikasyonlar da geliştirebilirler.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
Kemoterapi görenler veya AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, CDC’ye göre bakterilerin kan dolaşımına girmesiyle hayatı tehdit eden enfeksiyonlar geliştirebilir.
Susuz kalmayın, çiğ tavuğu dikkatli kullanın
Baumgarten, “Campylobacter enfeksiyonu veya şiddetli ishal veya diğer gastrointestinal semptomlara neden olan diğer hastalıkları olan herkesin, semptomlar devam ederken dehidrasyondan korunmak için ekstra sıvı içmesi de önemlidir.” diye önerdi.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Campylobacteriosis gibi enfeksiyonları önlemek için, Çiğ tavuğun çiğ yenen diğer yiyeceklerle temas etmediğinden daima emin olun ve çiğ etleri kullandıktan sonra yüzeyleri, bıçakları, kesme tahtalarını vb. dikkatlice temizleyin.”
Bu önlemlerin özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya hamile olanlar gibi ciddi enfeksiyon riski yüksek olanlar için önemli olduğunu belirtti.
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.