Chicago'lu hemşire, elektriksel beyin dinleme terapisi sonrası, COVID-19 ile ilişkili TSSB ve depresyondan kurtuldu

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

Geçerli bir e.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz. İçeriğe erişmek için e-postanızı kontrol edin ve verilen talimatları izleyin.

Sorun yaşıyorsanız? Buraya tıklayın.

Chicago'lu bir hemşire, derin TMS adı verilen beyin dinleme teknolojisi sayesinde kendi zihninden özgürleşti.

Mahremiyet nedeniyle soyadının belirtilmemesini talep eden Gülden, Kovid-19'un hastane sistemini sarsıp ruh sağlığını olumsuz etkilemesinden önce 40 yılı aşkın süre hemşire olarak çalıştı.

Dört çocuk annesi, Hazel Crest, Illinois'deki Advocate South Suburban Hastanesi'nde yoğun bakım ve acil servis hemşiresi olarak çalışıyordu.

ÇALIŞMALAR, YAPAY ZEKA DOKTOR TÜMÜNÜNÜ AZALTMADA HER ZAMAN YARDIMCI OLMADIĞINI ÖNERİYOR

Haberler Digital'e verdiği röportajda Gülden, 2020 koronavirüs pandemisinin hastaneye getirdiği “devasa kaosu” anlattı.

“Ne yaparsak yapalım başarısızlık gibiydi” dedi. “Hazır değildik [for] hastaların saldırısına uğradı.”

Temizlikçi Tonia Harvey, 17 Nisan 2020'de bir COVID-19 hastasının vefatının ardından Roseland Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesindeki yatağını değiştiriyor. (E. Jason Wambsgans/Chicago Tribune/Getty Images aracılığıyla Tribune Haber Servisi)

“Acil servisten gelip ceset torbasıyla ayrılmanın öngörülebilir sonucu gerçekten yıkıcıydı.”

New York doğumlu Gulden, uzun yıllardır tıbbi çalışmalarına rağmen “bununla baş edemediğini” itiraf etti.

Eylül 2020 itibarıyla “farklı bir insan” olduğunu söyledi.

“Otomatik pilottaydım. İş yerinde yaşıyordum ve eve geldiğimde çalışmıyordum… Organizasyon ve konsantrasyon becerilerim kaybolmuştu.”

HEMŞİRELER DEĞİŞİM ÇAĞRISI YAPIYOR; ÇOK SAYIDA MESLEĞİ BIRAKMA OLASILIĞINI ORTAYA ÇIKIYOR: 'DUYGUSAL, STRESLİ'

“Benden çok ama çok farklıydı çünkü ben bekar bir anneyim. Dört çocuğumu tek başıma büyüttüm… ama gün içinde olup bitenleri unutamadığımı fark etmeye başladım.”

Gülden, birincil bakım sağlayıcısına, uyumasını engelleyen “korkunç kabuslar” ve “ruhundan gelen” sürekli “ağlama” gibi semptomlarını anlattı.

sandalyede oturan Gülden

Fotoğrafta görülen Gülden, koronavirüs salgını sırasında hastanede çalışmanın kendisini “farklı bir insana” dönüştürdüğünü söyledi. (Melanie Eilers)

İki yıl içinde doktor, Gülden'e uyku, travma sonrası stres bozukluğu ve majör depresif bozukluğun yanı sıra bilişsel davranış terapisi için sekiz farklı ilaç reçete etti ama hiçbiri işe yaramadı.

Pandemi yavaşlamaya başladıktan sonra bile hemşire, Kovid-19'un bir “zincirleme reaksiyon” yarattığını fark ettiğinde nasıl bir “sarmal”a çarptığını anlattı.

GALLUP ANKETİNİN SORUNLU BULGULARI ORTAYA ÇIKTIĞINDA UZMANLAR, AMERİKANLILARIN DAHA FAZLA UYKUYA, AZ STRESE İHTİYACI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

“[There] 51 yaşında, iki taraflı tümörleri olan ve mastektomi yapılması gereken bir hastaydı” diye paylaştı. “Tüm kemoterapi ve radyasyon tedavisini görmüştü ve mastektomi için hazırdı ancak 11 ay kadar beklemek zorunda kaldı.”

Gülden şunu ekledi: “Geri döndüğünde tümörleri yeniden büyümüştü ve o zaman ben de 'Bu asla bitmeyecek' dedim.”

Gülden, pandemi sırasında büyük sağlık komplikasyonlarına yönelik taramaların en az yüzde 84 azaldığını ve bu durumun, çok geç bakım alan hastalar arasında bir “dalgalanma” yarattığını belirtti.

chicago'lu bir hemşire hastanede covid-19 hastasıyla ilgileniyor

Tamara Jones, 16 Aralık 2020'de Chicago, Illinois'deki Roseland Community Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde COVID-19'dan iyileşirken James Davis'e antibiyotik veriyor. (Scott Olson/Getty Images)

Hemşire gözyaşları içinde, “orada çalışamadığı için” hastaneden ayrılıp emekli olmaya karar verdiğini söyledi.

Ayrıldıktan sonra, günde 16 ila 18 saat uyuyarak “hazırda bekletme durumuna” düştü.

“Kalkmamın tek nedeni tuvalete gitmekti” dedi. “Ve haftalarca duş almadan duracağımı söylemekten utanıyorum.”

ÇALIŞMA BULGULARI, KETAMİN TERAPİSİNİN GAZİLERDE AĞIR DEPRESYON TEDAVİSİNDE ETKİLİ GÖSTERİLDİ

“54 kilo verdim; yemek yiyemeyecek hale geldim çünkü buzdolabındaki her şey bana hastaların tepsilerindekileri hatırlattı.”

Gülden'in “inanılmaz derecede canlı, korkunç kabusları” uyanık kalamama gibi diğer semptomlarla birlikte devam etti. Buna “tamamen kapanma” adını verdi.

Orland Park'taki Rölyef Akıl Sağlığı'nda Gulden

Gülden, Orland Park, Illinois'deki Relief Mental Health'de derin TMS tedavisi gördü. (Melanie Eilers)

Gülden üç yıl boyunca “hazırda bekletme modunda” kaldıktan sonra bir arkadaşı onu derin TMS (transkraniyal manyetik uyarım) adı verilen yeni bir zihinsel sağlık tedavisi türüyle tanıştırdı.

Gülden, Orland Park, Illinois'deki Relief Mental Health'in baş sağlık görevlisi Dr. Teresa Poprawski'yi ziyaret etmeyi kabul etti; kendisi, travma sonrası stres bozukluğunu ve diğer semptomları neyin tetiklediği konusunda “ipleri bir araya getirmeye” yardımcı oldu.

Derin TMS nedir?

Beyin bozukluğu tedavi şirketi BrainsWay'in psikiyatristi ve baş sağlık görevlisi Dr. Aaron Tendler, Haberler Digital ile yaptığı röportajda terapinin nasıl çalıştığını anlattı.

Tendler, West Palm Beach, Florida'da yaşıyor ve Gulden'in bakımıyla ilgilenmiyor. Beynin öncelikle vücudun farklı bölgelerine mesajlar gönderen bir “elektrokimyasal organ” olduğunu söyledi.

UZMANLAR, KOVİD RUH SAĞLIĞI FENOMENİ OLAN 'PANDEMİ ATLAMANIN' ÖNEMLİ DÖNÜM TAŞLARINI GECİKTİREBİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR

Tendler, depresyon ve anksiyete de dahil olmak üzere çoğu semptomun beyindeki değişikliklerle kontrol edildiğini ve bunun elektriksel olarak tedavi edilebileceğini söyledi.

Haberler Digital'e derin TMS'nin elektroşok tedavisinden daha “hedefe yönelik” bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Kovid-19 sırasında derin bir TMS hastasının yanında yorgun hemşire

Gülden, derin TMS hissini “beynin belirli bölgelerine dokunmak” olarak tanımladı. (iStock; BrainsWay)

“Transkraniyal manyetik stimülasyon, manyetik darbelerin nöronların içinde bir elektrik akımını tetiklediği elektromanyetik indüksiyon ilkesini kullanıyor” dedi.

“Esasen, beynin bir bölgesindeki bir grup nörondaki elektriksel aktiviteyi değiştiriyoruz.”

YENİ ANKET, KOVİD-19 PANDEMİSİNİN ABD'Lİ YETİŞKİNLER ARASINDA 'KOLEKTİF TRAVMAYA' NEDEN OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Bu manyetik darbeler beynin yalnızca belirli bir alanını “kısa bir süre” için uyarıyor ve tedaviler altı ila 20 dakika arasında sürüyor. Hastalar, neyin gerekli olduğuna bağlı olarak bir dizi gün boyunca tedavi görürler.

Tendler, terapiyi tekrarlayan tedavi yoluyla “beynin durumunu” değiştiren bir “öğrenme deneyimi” olarak tanımladı.

hasta derin tms terapisi için oturuyor

Bir uzman, derin TMS'nin beyinde istenmeyen desenler yaratan aktiviteyi kesintiye uğrattığını söyledi. (Beyin Yolu)

Gülden, altı ila sekiz hafta boyunca haftanın beş günü derin TMS tedavileri aldı. Bu hissi “beynin belirli bölgelerine dokunmak” olarak tanımladı.

Üç hafta sonra bilişsel durumunda gözle görülür bir fark olduğunu bildirdi.

“'Aman Tanrım, kuş seslerini duymayalı üç yıl oldu' diye farkettim” dedi. “Hayatı yeniden görüyorum. Çiçeklerimi görüyorum. Eskiden çiçeklere bile bakamıyordum çünkü bana cenazeleri hatırlatıyorlardı.”

DALLAS'LI PAPATÖR DEPRESYON YOLCULUĞUNU PAYLAŞIYOR, DİĞERLERİNİ YARDIM İSTEME ÇAĞRIYOR: 'TEREKS ETMEYİN'

Gülden, tedavi gördüğünden bu yana yaşam kalitesinin “çok daha iyi” olduğunu belirtti.

Başa çıkma becerilerini geliştirmek için hala bilişsel davranışçı terapi seanslarına katıldığını söyledi.

“Ve eğer tekrar derin TMS'ye ihtiyacım olursa, göz açıp kapayıncaya kadar orada olacağım” diye ekledi.

kadın derin tms kaskı takarken gülümsüyor

Bir uzmana göre Deep TMS, ülke çapındaki “her sigorta şirketi” tarafından kapsanıyor. (Beyin Yolu)

'Çok kullanışlı bir araç'

Gülden'in amacı, başkalarına zihinsel sağlık sorunları için yardım aramaktan utanmamalarını öğretmektir.

“İnsanların müdahalelerin olduğunu bilmesini istiyorum” dedi.

“İlaçlar bende işe yaramadı. Bugün bu tedaviyi yaptırmasaydım nerede olurdum bilmiyorum.”

kadın derin tms tedavisi görüyor

Her ne kadar derin TMS teknolojisi 1980'lerde geliştirilmiş olsa da, depresyona yönelik ilk tedavi uygulaması 2009 yılında FDA tarafından onaylanmıştır. (Beyin Yolu)

Tendler'e göre çoğu hasta dört haftalık tedaviden sonra %40 ila %50 oranında iyileşme yaşıyor.

36 tedaviden oluşan tipik bir kürü tamamladıktan sonra hastaların yüzde 75 ila yüzde 80 oranında iyileşme gösterdiğini söyledi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Tendler, derin TMS'nin “tedavi olmadığını” söyledi; ancak birçok hasta, aylarca veya yıllarca normal fonksiyonlarını geri kazanabiliyor.

Tendler, elektrik terapisinin antidepresanların ve diğer tedavilerin neden olabileceği potansiyel yan etkilere sahip olmadığını, beyin manipülasyonunun “geçici” olduğunu belirtti.

kabartma ruh sağlığı kliniğinde gulden

Gülden, “Bugün bu tedaviyi görmeseydim nerede olurdum bilmiyorum” dedi. (Melanie Eilers)

“Bunun bir dezavantaj gibi görünebileceğini biliyorum ama aynı zamanda bir avantaj da” dedi. “Kişinin beynine kalıcı bir şey yapmıyoruz. Beynin durumunu geçici olarak değiştiriyoruz.”

Şöyle ekledi, “Genellikle sizi içinde bulunduğunuz durumdan çıkarırız… ve sonra doğa kendi yoluna girer.”

Tendler, Deep TMS'nin antidepresanlar gibi diğer ilaçlarla da eşleştirilebileceğini ekledi.

Dr.Marc Siegel

Haberler tıbbi yazarı Dr. Marc Siegel, derin TMS'nin potansiyel olarak bazı bilişsel ve davranışsal değişikliklere neden olabileceği konusunda uyardı, ancak genel olarak onu “çok yararlı bir araç” olarak nitelendirdi. (Dr. Marc Siegel)

Haberler tıbbi yazarı Dr. Marc Siegel, derin TMS'nin potansiyel olarak bazı bilişsel ve davranışsal değişikliklere neden olabileceği konusunda uyardı, ancak genel olarak onu “çok yararlı bir araç” olarak nitelendirdi.

Haberler Digital'e derin TMS'nin aynı zamanda “Parkinson gibi hareket bozukluklarında yüksek başarı oranıyla çok faydalı” olduğunu söyledi.

“Beynin durumunu geçici olarak değiştiriyoruz.”
Siegel, derin TMS'nin potansiyel olarak bazı bilişsel ve davranışsal değişikliklere neden olabileceği konusunda uyardı, ancak genel olarak onu “çok yararlı bir araç” olarak nitelendirdi.

“[Deep TMS is] Halen anormal sinir iletimini kesmek için çeşitli amaçlarla araştırılıyor” dedi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Gülden, ruh sağlığı sorunları yaşayan diğer tıp uzmanları için de özellikle pandemi sonrasında “sağlıklı bir sağlık ekibine” sahip olmanın önemini vurguladı.

“Ne kadar güçlü olduğunu düşündüğün umurumda değil” dedi. “İşaretlerin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor ve hangi tedavilerin mevcut olduğunu bilmeniz gerekiyor.”

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: Haberler.com/health.