Tuzlu cipslere duyulan özlem aslında bir bağımlılık belirtisi olabilir mi?
dan yeni bir çalışma Michigan üniversitesi durumun böyle olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar 36 farklı ülkeden 281 çalışmayı incelediler ve yetişkinlerin %14’ünün ve çocukların %12’sinin bağımlılık belirtileri gösterdiğini buldular. ultra–işlenmiş gıdalarYale Gıda Bağımlılığı Ölçeği’ne (YFAS) göre.
ULTRA İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİMİ YUMURTALIK VE MEME KANSERLERİNDEN DAHA YÜKSEK ÖLÜM RİSKİYLE BAĞLANTILI: YENİ ÇALIŞMA
BMJ dergisinde yayınlanan çalışma makalesinde, bunun alkol ve tütün için görülen bağımlılık düzeylerine yakın olduğu belirtildi.
Ultra işlenmiş gıdalar, şeker, dondurma ve patates cipsi gibi karbonhidrat ve yağ oranı yüksek olanlardır.
Michigan Üniversitesi’nin yeni bir araştırması, aşırı işlenmiş gıdaların bağımlılık yaratabileceğini öne sürüyor. (iStock)
Çalışma, bazı insanların bu gıdaları tüketmesinin şu kriterleri karşılayabileceğini öne sürüyor: madde kullanım bozukluğu“bağımlılığın biyopsikolojik mekanizmalarına ve klinik açıdan önemli sorunlara” yol açar.
Araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların bağımlılık yapıcı özelliklere sahip olmasının nedenlerinden birinin, yağları ve karbonhidratları bağırsağa minimum işlenmiş gıdalardan çok daha hızlı iletmeleri olduğunu yazdı.
Bu gıdalar aynı zamanda onları daha bağımlılık yapıcı hale getirebilecek tat ve doku katkı maddeleri de içerir.
BU SAĞLIKSIZ BESİNLERİ YİYENLERDE DEPRESYON RİSKİ ARTIYOR, ÇALIŞMA BULGUSUNA GÖRE: ‘TESADÜF DEĞİL’
Michigan Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan baş araştırmacı Ashley Gearhardt, çalışmayı duyuran bir basın bülteninde, “Ultra işlenmiş gıda bağımlılığının geçerliliği ve klinik önemi konusunda tutarlı ve tutarlı bir destek var” dedi.
“Belirli işlenmiş gıda türlerinin bağımlılık yapıcı madde özelliklerine sahip olduğunu kabul ederek küresel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabiliriz.”
Ultra işlenmiş gıdalar, şeker, dondurma ve patates cipsi gibi karbonhidrat ve yağ oranı yüksek olanlardır. (iStock)
Tanya Freirich, kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı Charlotte, Kuzey KarolinaAraştırmaya dahil olmayan, gıdayla ilgili bağımlılık yaratan davranışlara dair çeşitli uyarı işaretlerini dile getirdi.
Bunlar arasında her zaman yemek hakkında düşünmek veya takıntılı olmak, aç olmadığında yemek istemek, başa çıkma mekanizması olarak yemek istemek, tok hissettikten sonra bile yemek yemek, alım üzerindeki kontrolün azalması, yoksunluk belirtileri yaşamak ve olumsuz sonuçlara rağmen belirli yiyecekleri yemeye devam etmek yer alır. .
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, KİLO VERME VEYA HASTALIKLARI ÖNLEME AMAÇLI ŞEKER İLAVELERİNİN ÖNERİLMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Freirich, Haberler Digital’e şunları söyledi: “Yemeğin tadını sonuna kadar çıkarırken, yiyecek bağımlılığı, hayatınızın geri kalanında zararlı etkiler yaratacak sağlıksız bir bölgeye doğru kaymaya başlıyor.”
“Örneğin, rahatlık noktasını aşan ya da sindirim sıkıntısına neden olacak kadar aşırı yemek yemek ya da yiyecek ve öğünlerin yanı sıra diğer konulara konsantre olmakta zorlanmak, yiyecek bağımlılığının işaretleri olabilir.”
Yeme bağımlılığının belirtileri arasında sürekli olarak yemek hakkında düşünmek veya takıntılı bir şekilde yemek düşünmek; aç olmadığınızda yiyecekleri arzulamak; bir başa çıkma mekanizması olarak yiyecekleri arzulamak; tok hissettikten sonra yemek yemek; alım üzerindeki kontrolün azalması; yoksunluk belirtileri yaşamak; Bir uzman, olumsuz sonuçlara rağmen belirli yiyecekleri yemeye devam etmenin önemli olduğunu söyledi. (iStock)
Gearhardt, 103 ülkenin “şekerle tatlandırılmış içecek vergileri”ni yürürlüğe koyduğunu, bazılarının ise aşırı işlenmiş gıdalar için ek vergiler getirdiğini kaydetti.
Kendisi, 20’den fazla ülkenin de bu gıdalara besin değeri etiketi eklediğini yazdı.
Gearhardt, açıklamada, “Bu ultra işlenmiş gıdalara olan bağımlılığı küresel olarak, özellikle de düşük ve orta gelirli ülkelerde anlamak çok önemli.” dedi.
Freirich, birçok ülkenin zararlı olduğu gösterilen bazı katkı maddelerinin bulunduğu gıdaların üretimini yasakladığını kaydetti.
SALATALARINIZI SIKICIDAN BOLLUĞA GETİRMENİN 6 YOLU: SAĞLIKLI YAĞLAR VE AKILLI HAZIRLIK SIRLARDAN SADECE BAZILARI
“USDA ve FDA, gıdaların tüketim için güvenli olmasını sağlamak için benzer adımlar atabilir” diye önerdi.
Erin Palinski-Wade, New Jersey merkezli Diyabet ve beslenmeye odaklanan diyetisyen, gıdaların da uyuşturucular kadar bağımlılık yapıcı olabileceği konusunda şüpheci. (Araştırmada yer almadı.)
Bir uzman, “Yemek isteği karmaşıktır ve yalnızca yiyeceğin beslenme profiline değil, aynı zamanda yemeyle ilgili duygulara ve öğrenilmiş davranışlara da bağlıdır” dedi. (iStock)
Haberler Digital’e şunları söyledi: “İlave şeker açısından zengin yiyecekler beyindeki iyi hissettiren kimyasalları uyarıp alışkanlık haline getirse de, şekerin kendisi kokain veya diğer uyuşturucular kadar bağımlılık yapıcı değil.”
“Şekeri tüketmek ve ardından onu diyetten çıkarmak veya azaltmak, gerçek bir bağımlılıkta olduğu gibi yoksunluk belirtilerine veya yan etkilere neden olmayacaktır” diye devam etti.
“Yemek isteği karmaşıktır ve yalnızca yiyeceğin beslenme profiline değil, aynı zamanda yemeyle ilgili duygulara ve öğrenilmiş davranışlara da bağlıdır.”
GÜNDE BİR ELMA — VE SAĞLIKLI, LEZZETLİ VE EĞLENCELİ DİĞER 4 HARİKA SONBAHAR YEMEK SEÇİMİ
Palinski-Wade, duyguların, stresin, genel metabolik sağlığın, uyku alışkanlıklarının ve öğrenilmiş beslenme davranışlarının hepsinin insanların yiyecek seçimlerini, davranışlarını ve tepkilerini şekillendirdiğini söyledi.
“Yemek arzusu veya aşırı yeme neredeyse her zaman duygusal bir tepkiye bağlıdır” dedi. “Kronik diyet, gıda utancı, gıda erişilebilirliği ve hatta erken çocukluk dönemindeki beslenme deneyimleri, gıda seçimleri ve düzensiz yeme alışkanlıklarıyla ilişkilendirilebilir.”
Palinski-Wade, hiçbir yiyeceğin tek başına bağımlılık yaratmadığına inansa da, ilave şeker veya ilave yağ oranı yüksek gıdaların en güçlü istek ve arzuyla ilişkili olma eğiliminde olduğunu kabul etti.
Bir beslenme uzmanı, öğünlerin çoğunu minimum düzeyde işlenmiş gıdalarla doldurmanızı önerir; çünkü bunların daha fazla tüketilmesi, daha az ultra işlenmiş gıda tüketilmesine neden olabilir. (iStock)
“Bu gıdalar genellikle beyinde dopamin gibi iyi hissettiren kimyasalların salınımını tetikleyerek iştahlara ve potansiyel olarak bağımlılık benzeri yeme davranışlarına yol açıyor” dedi.
Palinksi-Wade, “Bu gıdalardan giderek daha fazla tükettikçe, dopamin toleransı geliştiriyorsunuz, bu da aynı zevk tepkisini deneyimlemek için bu gıdadan daha fazla yemeniz gerektiği anlamına geliyor” dedi. yeme isteği ve yeme davranışı üzerindeki kontrolün kaybı.
Uzmanların hepsi, gıda ve bağımlılık arasındaki ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
Freirich, Michigan Üniversitesi çalışmasının diğer birçok çalışmanın verilerinin gözden geçirilmesi ve derlenmesi olduğuna dikkat çekti.
“İdeal olarak, yiyeceğin türünün bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için, bir yemek planını ultra işlenmiş yiyeceklerle, diğerini ise minimum düzeyde işlenmiş yiyeceklerle tüketen insanlarla kontrollü bir çalışma yürütebilir ve ardından tepkilerini ölçebilirsiniz – yiyecekle ilgili düşünceler, yemekten alınan zevk oranı. yiyecek, istek ve dopamin seviyeleri” dedi.
Uzmanlar, düzensiz yeme, aşırı yeme veya kontrolsüz yemek yeme isteğiyle mücadele edenlerin bir terapist veya kayıtlı diyetisyenle çalışmasını öneriyor. (iStock)
Bunlarla mücadele edenler yeme bozukluğuPalinski-Wade, aşırı yemek yeme veya kontrolsüz yiyecek isteklerinin, yeme bozuklukları konusunda deneyimli bir terapist veya kayıtlı diyetisyenle doğrudan birlikte çalışması gerektiğini önerdi.
“Yemekle ilgili davranışlarınızı ve duygularınızı daha iyi anlamanıza ve yiyecekle ilişkinizi geliştirmenize, böylece istek ve bağımlılık yaratan davranışların azalmasına yardımcı olabilirler” dedi.
Ek olarak Freirich, öğünlerin çoğunun minimal işlenmiş gıdalarÇünkü bunlardan daha fazlasını tüketmek, daha az ultra işlenmiş gıda tüketmenize neden olabilir.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Son olarak, kişisel sağlık hedefleriniz için diyetinizi değiştirmeye nasıl başlayacağınız konusunda bir diyetisyenle konuşun” dedi.
Haberler Digital, ek yorumlar için Michigan Üniversitesi araştırmacısına ulaştı.
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.
Melissa Rudy, Haberler Digital’in sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.
dan yeni bir çalışma Michigan üniversitesi durumun böyle olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar 36 farklı ülkeden 281 çalışmayı incelediler ve yetişkinlerin %14’ünün ve çocukların %12’sinin bağımlılık belirtileri gösterdiğini buldular. ultra–işlenmiş gıdalarYale Gıda Bağımlılığı Ölçeği’ne (YFAS) göre.
ULTRA İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİMİ YUMURTALIK VE MEME KANSERLERİNDEN DAHA YÜKSEK ÖLÜM RİSKİYLE BAĞLANTILI: YENİ ÇALIŞMA
BMJ dergisinde yayınlanan çalışma makalesinde, bunun alkol ve tütün için görülen bağımlılık düzeylerine yakın olduğu belirtildi.
Ultra işlenmiş gıdalar, şeker, dondurma ve patates cipsi gibi karbonhidrat ve yağ oranı yüksek olanlardır.
Michigan Üniversitesi’nin yeni bir araştırması, aşırı işlenmiş gıdaların bağımlılık yaratabileceğini öne sürüyor. (iStock)
Çalışma, bazı insanların bu gıdaları tüketmesinin şu kriterleri karşılayabileceğini öne sürüyor: madde kullanım bozukluğu“bağımlılığın biyopsikolojik mekanizmalarına ve klinik açıdan önemli sorunlara” yol açar.
Araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların bağımlılık yapıcı özelliklere sahip olmasının nedenlerinden birinin, yağları ve karbonhidratları bağırsağa minimum işlenmiş gıdalardan çok daha hızlı iletmeleri olduğunu yazdı.
Bu gıdalar aynı zamanda onları daha bağımlılık yapıcı hale getirebilecek tat ve doku katkı maddeleri de içerir.
BU SAĞLIKSIZ BESİNLERİ YİYENLERDE DEPRESYON RİSKİ ARTIYOR, ÇALIŞMA BULGUSUNA GÖRE: ‘TESADÜF DEĞİL’
Michigan Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan baş araştırmacı Ashley Gearhardt, çalışmayı duyuran bir basın bülteninde, “Ultra işlenmiş gıda bağımlılığının geçerliliği ve klinik önemi konusunda tutarlı ve tutarlı bir destek var” dedi.
“Belirli işlenmiş gıda türlerinin bağımlılık yapıcı madde özelliklerine sahip olduğunu kabul ederek küresel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabiliriz.”
Ultra işlenmiş gıdalar, şeker, dondurma ve patates cipsi gibi karbonhidrat ve yağ oranı yüksek olanlardır. (iStock)
Tanya Freirich, kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı Charlotte, Kuzey KarolinaAraştırmaya dahil olmayan, gıdayla ilgili bağımlılık yaratan davranışlara dair çeşitli uyarı işaretlerini dile getirdi.
Bunlar arasında her zaman yemek hakkında düşünmek veya takıntılı olmak, aç olmadığında yemek istemek, başa çıkma mekanizması olarak yemek istemek, tok hissettikten sonra bile yemek yemek, alım üzerindeki kontrolün azalması, yoksunluk belirtileri yaşamak ve olumsuz sonuçlara rağmen belirli yiyecekleri yemeye devam etmek yer alır. .
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, KİLO VERME VEYA HASTALIKLARI ÖNLEME AMAÇLI ŞEKER İLAVELERİNİN ÖNERİLMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Freirich, Haberler Digital’e şunları söyledi: “Yemeğin tadını sonuna kadar çıkarırken, yiyecek bağımlılığı, hayatınızın geri kalanında zararlı etkiler yaratacak sağlıksız bir bölgeye doğru kaymaya başlıyor.”
“Örneğin, rahatlık noktasını aşan ya da sindirim sıkıntısına neden olacak kadar aşırı yemek yemek ya da yiyecek ve öğünlerin yanı sıra diğer konulara konsantre olmakta zorlanmak, yiyecek bağımlılığının işaretleri olabilir.”
Yeme bağımlılığının belirtileri arasında sürekli olarak yemek hakkında düşünmek veya takıntılı bir şekilde yemek düşünmek; aç olmadığınızda yiyecekleri arzulamak; bir başa çıkma mekanizması olarak yiyecekleri arzulamak; tok hissettikten sonra yemek yemek; alım üzerindeki kontrolün azalması; yoksunluk belirtileri yaşamak; Bir uzman, olumsuz sonuçlara rağmen belirli yiyecekleri yemeye devam etmenin önemli olduğunu söyledi. (iStock)
Gearhardt, 103 ülkenin “şekerle tatlandırılmış içecek vergileri”ni yürürlüğe koyduğunu, bazılarının ise aşırı işlenmiş gıdalar için ek vergiler getirdiğini kaydetti.
Kendisi, 20’den fazla ülkenin de bu gıdalara besin değeri etiketi eklediğini yazdı.
Gearhardt, açıklamada, “Bu ultra işlenmiş gıdalara olan bağımlılığı küresel olarak, özellikle de düşük ve orta gelirli ülkelerde anlamak çok önemli.” dedi.
“İnsanları aşırı işlenmiş gıdalara yönlendiren bunları ve diğer ekonomik ve yapısal faktörleri değiştirmek için cesur adımlar atılması gerekecek.”“Kronik diyet, gıda utancı, gıda erişilebilirliği ve hatta erken çocukluk dönemindeki beslenme deneyimleri, gıda seçimleri ve düzensiz yeme alışkanlıklarıyla ilişkilendirilebilir.”
Freirich, birçok ülkenin zararlı olduğu gösterilen bazı katkı maddelerinin bulunduğu gıdaların üretimini yasakladığını kaydetti.
SALATALARINIZI SIKICIDAN BOLLUĞA GETİRMENİN 6 YOLU: SAĞLIKLI YAĞLAR VE AKILLI HAZIRLIK SIRLARDAN SADECE BAZILARI
“USDA ve FDA, gıdaların tüketim için güvenli olmasını sağlamak için benzer adımlar atabilir” diye önerdi.
Erin Palinski-Wade, New Jersey merkezli Diyabet ve beslenmeye odaklanan diyetisyen, gıdaların da uyuşturucular kadar bağımlılık yapıcı olabileceği konusunda şüpheci. (Araştırmada yer almadı.)
Bir uzman, “Yemek isteği karmaşıktır ve yalnızca yiyeceğin beslenme profiline değil, aynı zamanda yemeyle ilgili duygulara ve öğrenilmiş davranışlara da bağlıdır” dedi. (iStock)
Haberler Digital’e şunları söyledi: “İlave şeker açısından zengin yiyecekler beyindeki iyi hissettiren kimyasalları uyarıp alışkanlık haline getirse de, şekerin kendisi kokain veya diğer uyuşturucular kadar bağımlılık yapıcı değil.”
“Şekeri tüketmek ve ardından onu diyetten çıkarmak veya azaltmak, gerçek bir bağımlılıkta olduğu gibi yoksunluk belirtilerine veya yan etkilere neden olmayacaktır” diye devam etti.
“Yemek isteği karmaşıktır ve yalnızca yiyeceğin beslenme profiline değil, aynı zamanda yemeyle ilgili duygulara ve öğrenilmiş davranışlara da bağlıdır.”
GÜNDE BİR ELMA — VE SAĞLIKLI, LEZZETLİ VE EĞLENCELİ DİĞER 4 HARİKA SONBAHAR YEMEK SEÇİMİ
Palinski-Wade, duyguların, stresin, genel metabolik sağlığın, uyku alışkanlıklarının ve öğrenilmiş beslenme davranışlarının hepsinin insanların yiyecek seçimlerini, davranışlarını ve tepkilerini şekillendirdiğini söyledi.
“Yemek arzusu veya aşırı yeme neredeyse her zaman duygusal bir tepkiye bağlıdır” dedi. “Kronik diyet, gıda utancı, gıda erişilebilirliği ve hatta erken çocukluk dönemindeki beslenme deneyimleri, gıda seçimleri ve düzensiz yeme alışkanlıklarıyla ilişkilendirilebilir.”
Palinski-Wade, hiçbir yiyeceğin tek başına bağımlılık yaratmadığına inansa da, ilave şeker veya ilave yağ oranı yüksek gıdaların en güçlü istek ve arzuyla ilişkili olma eğiliminde olduğunu kabul etti.
Bir beslenme uzmanı, öğünlerin çoğunu minimum düzeyde işlenmiş gıdalarla doldurmanızı önerir; çünkü bunların daha fazla tüketilmesi, daha az ultra işlenmiş gıda tüketilmesine neden olabilir. (iStock)
“Bu gıdalar genellikle beyinde dopamin gibi iyi hissettiren kimyasalların salınımını tetikleyerek iştahlara ve potansiyel olarak bağımlılık benzeri yeme davranışlarına yol açıyor” dedi.
Palinksi-Wade, “Bu gıdalardan giderek daha fazla tükettikçe, dopamin toleransı geliştiriyorsunuz, bu da aynı zevk tepkisini deneyimlemek için bu gıdadan daha fazla yemeniz gerektiği anlamına geliyor” dedi. yeme isteği ve yeme davranışı üzerindeki kontrolün kaybı.
Uzmanların hepsi, gıda ve bağımlılık arasındaki ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
Freirich, Michigan Üniversitesi çalışmasının diğer birçok çalışmanın verilerinin gözden geçirilmesi ve derlenmesi olduğuna dikkat çekti.
“İdeal olarak, yiyeceğin türünün bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için, bir yemek planını ultra işlenmiş yiyeceklerle, diğerini ise minimum düzeyde işlenmiş yiyeceklerle tüketen insanlarla kontrollü bir çalışma yürütebilir ve ardından tepkilerini ölçebilirsiniz – yiyecekle ilgili düşünceler, yemekten alınan zevk oranı. yiyecek, istek ve dopamin seviyeleri” dedi.
Uzmanlar, düzensiz yeme, aşırı yeme veya kontrolsüz yemek yeme isteğiyle mücadele edenlerin bir terapist veya kayıtlı diyetisyenle çalışmasını öneriyor. (iStock)
Bunlarla mücadele edenler yeme bozukluğuPalinski-Wade, aşırı yemek yeme veya kontrolsüz yiyecek isteklerinin, yeme bozuklukları konusunda deneyimli bir terapist veya kayıtlı diyetisyenle doğrudan birlikte çalışması gerektiğini önerdi.
“Yemekle ilgili davranışlarınızı ve duygularınızı daha iyi anlamanıza ve yiyecekle ilişkinizi geliştirmenize, böylece istek ve bağımlılık yaratan davranışların azalmasına yardımcı olabilirler” dedi.
Ek olarak Freirich, öğünlerin çoğunun minimal işlenmiş gıdalarÇünkü bunlardan daha fazlasını tüketmek, daha az ultra işlenmiş gıda tüketmenize neden olabilir.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Son olarak, kişisel sağlık hedefleriniz için diyetinizi değiştirmeye nasıl başlayacağınız konusunda bir diyetisyenle konuşun” dedi.
Haberler Digital, ek yorumlar için Michigan Üniversitesi araştırmacısına ulaştı.
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.
Melissa Rudy, Haberler Digital’in sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.