Beslenme uzmanları kırmızı gıda boyası yasağına tepki gösterdi: 'Çok uzun sürdü'

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), potansiyel kanser riski nedeniyle bu hafta gıdalarda ve ağızdan alınan ilaçlarda 3 numaralı kırmızı boyanın veya eritrosinin yasaklandığını duyurdu.

Associated Press'in haberine göre, gıda üreticilerinin ürünlerinden boyayı (Kırmızı 3) çıkarmak için Ocak 2027'ye kadar, ilaç üreticilerinin ise Ocak 2028'e kadar süreleri var.

Boya, yaklaşık 35 yıl önce aynı kanserle ilgili endişeler nedeniyle kozmetiklerden çıkarıldı.

FDA, OLASI KANSER RİSKİ NEDENİYLE KIRMIZI GIDA BOYALARINI YASAKLADI

Yeni yasağın Çarşamba günü duyurulmasının ardından beslenme uzmanları ve diğer sağlık uzmanları, katkı maddelerinin Amerika'nın gıda tedarikinden kaldırılmasını alkışladılar.

Los Angeles merkezli kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı Ilana Muhlstein, FDA'nın şeker, tahıl gevrekleri ve çilek aromalı içeceklerde “çok uzun süredir” bulunan sentetik boyayı “nihayet” yasaklamasıyla ilgili heyecanı paylaştı.



Kırmızı 3, en çok şekerlemeler ve renkli tatlılar olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinde bulunabilir. (iStock)


Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Çılgın olan şey, bu kararın, aynı boyanın ruj gibi kozmetiklerde yasaklanmasından 30 yıl sonra alınmasıdır çünkü bunun hayvanlarda kanserle bağlantılı olduğunu gösteren yeterli kanıt vardı” dedi.

KALİFORNİYA BAZI GIDA ÜRÜNLERİNİN YASAKLANMASINI SUNARKEN BESLENME UZMANLARI 'BRÜT' MALZEMELER KONUSUNDA KENDİNE KORKUYOR

“Yıllardır tüketici savunuculuğu grupları ve araştırmacılar, yalnızca kanser risklerini değil aynı zamanda çocuklarda hiperaktivite ve DEHB ile olası bağlantıları da öne sürerek bu değişiklik için baskı yaptılar.”

Sertifikalı bütünsel beslenme uzmanı ve New York merkezli The Power of Food Education'ın kurucusu Robin DeCicco, Red 3'ün yasaklanmasının “zamanının geldiğini” yorumladı.


Şeker yiyen kadın


Sertifikalı bir bütünsel beslenme uzmanı (resimde gösterilmemiştir), bazı ürünlerde “asla beklemeyeceğiniz” bir şekilde 3 numaralı kırmızı boyanın görüldüğü konusunda uyardı. (iStock)


Haberler Digital'e yaptığı açıklamada, “Boyanın neden 30 yıl önce ruj ve allıklardan çıkarıldığı halde gıda stoklarımızda bulunmasına izin verildiği bana hiçbir zaman mantıklı gelmedi” dedi. “On yıllardır boyanın farelerde kansere neden olduğuna dair kanıtlar var.”

“Çocuklarımız daha iyisini hak ediyordu ve harekete geçmenin bu kadar uzun sürmesi sinir bozucu.”
Yasağın “kamu sağlığı açısından bariz bir kazanım” olmasına rağmen, bu kadar uzun sürdüğü için hâlâ “hüsrana uğradığını” söyledi.

“FDA 1980'lerde risklerin farkına vardı ve AB gibi diğer ülkeler de 3 yıl önce kırmızı boyayı yasakladı” dedi. “Ancak büyük gıda üreticileri bu yapay boyaların ucuz, kullanışlı ve karlı olması nedeniyle bu kararı geciktirmek için yoğun lobi faaliyetleri yürüttü.”


çilek sütü


Uzmanlara göre çilek aromasında 3 numaralı kırmızı boya sıklıkla kullanılıyor. (iStock)


Boyanın, öncelikle çocuklara pazarlanan renkli lolipoplar, şekerler ve kahvaltılık gevrekler gibi ürünlerde yaygın olarak kullanıldığını belirtti.

Muhlstein, “Çocuklarımız daha iyisini hak ediyordu ve harekete geçmenin bu kadar uzun sürmesi sinir bozucu” diye ekledi.

'Bilgili kalın'


Yasak “ileriye doğru atılmış bir adım” ama Muhlstein bunun aynı zamanda “ailelerimizi neyle beslediğimiz konusunda bilgi sahibi olmamız” gerektiğini de hatırlattığını söyledi.

Uzmanlara göre, 3 numaralı kırmızı boya, önceden paketlenmiş bazı vegan etler, meyve kapları, mini muffin atıştırmalıkları, patates püresi, sarı pirinç ve şekersiz su aromaları gibi çok belirgin olmayan diğer ürünlerde de yer alıyor.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

DeCicco, tüketicileri her zaman içerik etiketini okumaya ve bu ürünler için doğal alternatifler aramaya teşvik etti.


bir kase mısır gevreği yerken gülümseyen kız


Boya, renkli lolipoplar, şekerler ve kahvaltılık gevrekler gibi öncelikli olarak çocuklara pazarlanan ürünlerde yaygın olarak kullanıldı. (iStock)


“Bu, yoksunluk veya kısıtlamayla ilgili değil; her zaman bunun yüksek kaliteli malzemeler içeren yiyecekler yemekle ilgili olduğunu söylerim” dedi. “İçerikler her şeyden daha önemli ve onlar oradalar.”

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health

DeCicco, “DEHB'li çocukları olan birçok aileyle çalıştım ve şekeri, yapay gıda boyalarını ve katkı maddelerini ortadan kaldırmak bazı durumlarda semptomları azaltabilir (tedavinin bir parçası olarak)” diye ekledi.

Kanserojen madde içermeyen renkli yiyecekler


Beslenme uzmanları tüketicilere etiketinde kırmızı boya veya eritrosin içeren gıdalardan uzak durmalarını önerirken, gıdaları eğlenceli hale getirecek daha sağlıklı, doğal alternatifler de mevcut.


tepside pembe kekler


Beslenme uzmanlarına göre kırmızı boya için nar suyu veya meyve tozu gibi alternatifler kullanmak yemeği eğlenceli hale getirebilir. (iStock)


Muhlstein, hamura doğal bir kırmızı renk tonu vermek için vanilyalı kek gibi bir pişirme tarifine 1 ila 2 yemek kaşığı nar suyu eklenmesini önerdi.

Ayrıca ezilmiş, dondurularak kurutulmuş çileklerin beyaz krema veya çırpılmış kremayla karıştırılmasını da önerdi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

“Pancar tozu, ebegümeci tozu ve hatta ahududu püresi de harika alternatiflerdir” diye ekledi.

Haberler Digital'den Melissa Rudy haberciliğe katkıda bulundu.