Araştırmaya göre tuzu atlamak kalp hastalığı riskini neredeyse yüzde 20 azaltabiliyor: ‘Ne tükettiğinizi bilin’

poem

New member
Tuzu atlamak kesebilir kalp hastalığı riski Bu hafta Amsterdam’da düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sunulan araştırmaya göre, yaklaşık %20 oranında bir artış yaşandı.

Hiç yapmayanlar yemeklerine tuz katmak Güney Kore’deki Kyungpook Ulusal Üniversite Hastanesi’nden araştırmacılar, her öğüne tuz ekleyenlerle karşılaştırıldığında düzensiz kalp atışı veya aritmi olarak da bilinen atriyal fibrilasyon tanısı alma riskinin %18 daha düşük olduğunu keşfetti.

Atriyal fibrilasyon tedavi edilmezse felç, kalp yetmezliği ve kan pıhtıları gibi yaşamı tehdit eden durumlara neden olabilir.

ÇALIŞMA BULGULARINA GÖRE, KALP KRİZİNDEN SONRA GÜNLÜK ASPİRİN KULLANILMASI GELECEKTEKİ OLAYLARIN RİSKİNİ AZALTABİLİR

Araştırmacılar, Birleşik Krallık’ta 40 ila 70 yaşları arasındaki 500.000’den fazla katılımcıyı içeren Birleşik Krallık Biobank’tan gelen verileri analiz etti.

Halihazırda kalp hastalığı, kalp yetmezliği, felç veya atriyal fibrilasyonu olan kişileri hariç tuttular.



Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin bu haftaki yıllık toplantısında sunulan araştırmaya göre, tuzu atlamak kalp hastalığı riskini yaklaşık %20 oranında azaltabilir. (iStock)


Katılımcıların tamamı yemeklere ne sıklıkta tuz eklediklerini “hiçbir zaman/nadiren”, “bazen”, “genellikle” ve “her zaman” seçenekleriyle belirtmişlerdir.

Araştırma ekibi daha sonra grupları 11 yıl boyunca takip etti.

Yiyeceklerini her zaman tuzlamaktan asla tuzlamayanlara geçiş yapanlar riskte %18’lik bir azalma gördü.

BREZİLYA’DA YAPILAN ÇALIŞMADA ‘GÜLME TERAPİSİNİN KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTTIĞI GÖSTERİLDİ: ‘GÖRMEK HEYECAN VERİCİ’

Bazen tuz ekleyen kişilerde kalp sorunlarına yakalanma ihtimalinin %15 daha düşük olduğu görüldü.

Yiyeceklerini genellikle tuzlayanlar bile, her zaman tuz kullananlara kıyasla %12 daha az risk gördüler.

Tuzun olumsuz etkileri


Briana Costello, MD, girişimsel ve genel kardiyolog Teksas Kalp Enstitüsü Kardiyovasküler Bakım Merkeziçalışmanın bulgularına şaşırmadığını kaydetti.

Costello çalışmaya dahil değildi.


Kaşık dolusu tuz


Yeni bir araştırmaya göre, yemeğine hiç tuz eklemeyenlerin, her öğüne tuz ekleyenlere kıyasla atriyal fibrilasyon tanısı alma riski %18 daha düşüktü. (iStock)


Haberler Digital’e “Tuzun kalp-damar sağlığı açısından kimseye fayda sağlamadığı iyi biliniyor” dedi.

Costello, New England Journal of Medicine’de yayınlanan 2021 tarihli bir araştırmaya dikkat çekti. İnme öyküsü olan veya 60 yaş ve üstü kişiler arasında yüksek tansiyonTuz yerine kullanılan bir madde kullanıldığında felç, kalp sorunları ve ölüm oranları normal tuz kullanımına kıyasla daha düşüktü.

“Tuz vücudunuzun su tutma oranını artırır ve kardiyovasküler hastalıkların önde gelen nedeni olan kan basıncını artırabilir.”
Costello, “Tuzun olduğu yerde su da vardır” dedi. “Tuz vücudunuzun su tutma oranını artırır ve kardiyovasküler hastalıkların önde gelen nedeni olan kan basıncını artırabilir.”

Araştırmada yer almayan Pennsylvania’daki Lehigh Valley Kalp ve Damar Enstitüsü’nden kardiyolog Ronald Freudenberger (MD), tuzun vücudun sıvı tutmasına neden olduğu konusunda uyardı.


Tuz kullanan kadın


New England Journal of Medicine’de 2021 yılında yapılan bir araştırma, tuz ikamesi kullanıldığında felç, kalp sorunları ve ölüm oranlarının normal tuz kullanımına kıyasla daha düşük olduğunu buldu. (iStock)


Haberler Digital’e “Sıvıyı vücut dokularınızdan kan dolaşımınıza çekiyor” dedi. “Bu, vücudunuzun etrafında pompalanacak daha fazla sıvı olduğundan kalbinizin daha fazla çalışmasını sağlar ve bu da kan basıncını artırır.”

Doktor, bunun özellikle kardiyovasküler sorunları olan kişiler için tehlikeli olduğunu söyledi.

BİR DOKTORA SORUN: ‘YÜKSEK KOLESTEROLÜ NASIL ÖNLEYEBİLİRİM?’

Freudenberger, “Yaşlandıkça kan damarlarımız ve kalbimiz daha az esnek hale gelir” dedi. “Daha sert kan damarlarına ve daha sert bir kalbe pompalanacak daha fazla sıvının olduğunu hayal edebiliyorsanız, bu kalbinize baskı uygulayacaktır.”

Doktor, kan damarlarının veya kalbin bu ekstra sıvıyı karşılamakta zorlanması durumunda, bunun yüksek tansiyon veya atriyal fibrilasyon gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Tuz tüketimini azaltmak için ipuçları


ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), günde yaklaşık 1 çay kaşığı sofra tuzuna eşdeğer olan 2.300 mg’dan daha az günlük sodyum alımını önermektedir.

Ancak Amerikalılar bundan çok daha fazlasını tüketiyor; günde ortalama 3.400 mg sodyum tüketiyorlar.


Göğüs ağrısı


Diyette tuz tüketiminin risk faktörlerini azaltmak için uzmanlar, özellikle zaten hipertansiyonu olan veya kalp yetmezliği olan kişiler için gıdalara tuz eklemekten kaçınmayı öneriyor. (iStock)


Diyette tuz tüketiminin risk faktörlerini azaltmak için uzmanlar, özellikle zaten hipertansiyonu olan veya kalp yetmezliği olan kişiler için gıdalara tuz eklemekten kaçınmayı öneriyor.

Costello, sofra tuzu eklemenin ötesinde işlenmiş gıdaların büyük bir gizli tuz kaynağı olabileceğini söyledi.

NORMAL ŞEKER VS. YAPAY TATLANDIRICI: SİZİN İÇİN BİRİ DİĞERİNDEN DAHA KÖTÜ MÜ? UZMANLAR BAŞVURU YAPIYOR

“Çoğu insan hazır gıdalara ne kadar sodyum eklendiğinin farkında değil” dedi. “İlk adım, halihazırda ne tükettiğinizi bilmek, böylece gerekli önlemleri alabilirsiniz. yaşam tarzı değişiklikleri

Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nde kayıtlı diyetisyen Antonette Hardie, diğer gizli tuz kaynaklarının arasında tatlılar, hamur işleri ve ekmek yer aldığını belirtti.


Ekmekler


Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nde kayıtlı diyetisyen Antonette Hardie, gizli tuz kaynaklarının arasında tatlılar, hamur işleri ve ekmek yer aldığı konusunda uyardı. (iStock)


Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Tuz, unlu mamullerin düzgün bir şekilde pişmesi için kimyasal olarak gereklidir; ancak bazı unlu mamullerin tadı daha tatlı olsun diye tuz oranı daha yüksektir” dedi.

Bir başka gizli tuz kaynağı da diyet içeceklerdir.

Hardie, “Tuz yine yiyeceklerin tadını daha tatlı hale getiriyor, dolayısıyla diyet içeceklere tuz eklendiğinde tüketiciler için daha lezzetli hale geliyor” dedi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Freudenberger, yediğiniz gıdadaki sodyum içeriğine dikkatlice bakmanın önemli olduğunu belirtti.

Haberler Digital’e şöyle konuştu: “Düşük sodyum olarak adlandırılan şeyler bile daha doğru bir şekilde ‘düşük sodyum’ olarak adlandırılıyor çünkü bazen önemli miktarda sodyum içeriyorlar.”


Baharat


Gerçekten “tuz vuruşuna” ihtiyaç duyanlar için bir kardiyolog, düşük sodyumlu bir alternatif olarak tuz yerine geçen bir maddenin kullanılmasını önerdi. “Soğan tozu, kırmızı biber, biberiye, adaçayı ve kekik gibi size sodyum olmadan istediğiniz lezzeti verebilecek birçok baharat var” dedi. (iStock)


“Bazen bir kutu düşük sodyumlu çorbada 1000 mg sodyum bulunur ve eğer yüksek tansiyonunuz varsa bir günde almanız gereken tek şey budur.”

Gerçekten bir “tuz vuruşuna” ihtiyaç duyanlar için Freudenberger, düşük sodyumlu bir alternatif olarak tuz yerine geçen bir maddenin kullanılmasını önerdi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

“Soğan tozu, kırmızı biber, biberiye, adaçayı, kekik gibi size sodyum olmadan istediğiniz lezzeti verebilecek birçok baharat var” dedi.

Doktor, “Tuz ikame maddelerinin etiketlerini dikkatlice inceleyin, çünkü ikame maddelerin çoğu potasyum içerir ve bunun fazlası da tehlikeli olabilir” diye uyardı.



Melissa Rudy, Haberler Digital’in sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir.