Araştırmaya göre müzik demansla mücadelenin sırrı olabilir: 'Derin etki'

poem

New member
Sizi özel bir zamana ve yere götürecek nostaljik bir şarkı gibisi yoktur ve şimdi yeni bir çalışma, müziğin bu anıları bir ömür boyu korumaya yardımcı olabileceğini gösterdi.

Exeter Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir basın açıklamasına göre, yaşamları boyunca “müzikle meşgul olan” kişilerin yaşlandıkça hafızalarının daha iyi olduğunu ve genel beyin sağlığının daha iyi olduğunu keşfetti.

Bulgular Uluslararası Geriatrik Psikiyatri Dergisi'nde yayınlandı.

BELLEĞİ GELİŞTİRMEK BİR MULTİVİTAMİNİ PATLATMAK KADAR KOLAY OLABİLİR, ÇALIŞMA BULGUSUNA GÖRE: 'VASKÜLER DEMANSI ÖNLÜYOR'

Exeter Üniversitesi'nde demans araştırmaları profesörü olan baş araştırmacı Anne Corbett Haberler Digital'e şöyle konuştu: “Buradaki ana mesaj, hayat boyunca müzikle ilgilenmenin farklı yollarının farklı faydalarla bağlantılı olabileceğidir.”

“Bunun halk sağlığı açısından, müziğin genel eğitime dahil edilmesinin ve yaşam boyunca sürdürülmesinin veya yaşamın orta ve geç dönemlerinde yeniden ele alınmasının önemi üzerinde etkileri var” diye devam etti.



Yeni bir çalışma, müziğin hafızayı ve bilişsel işlevleri ömür boyu korumaya yardımcı olabileceğini gösterdi. (iStock)


Bilim insanları, demans tanısı konmamış 40 yaş ve üzeri 1.107'den fazla kişinin verilerini analiz etti. Hepsi, Birleşik Krallık'ta uzun süredir devam eden bir araştırma girişimi olan PROTECT çalışmasının katılımcılarıydı. beyin sağlığı ve demans 2015'ten beri çalışıyor.

UZUN ÖMÜR UZMANLARINDAN 10 ilgi çekici ipucuyla beyin sağlığını artırın ve zihinsel yaşlanmayı yavaşlatın

Bu özel çalışmanın verileri Mart 2019 ile Mart 2022 arasında toplandı. Katılımcılar, bir müzik aleti çalmak, şarkı söylemek, müzik okumak ve müzik dinlemekle ilgili deneyimlerini bildirdikleri anketleri doldurdular.

Ayrıca yeteneklerinin seviyesini de değerlendirdiler.

Yüzde 83'ü kadın olan ve ortalama yaşları 67 olan katılımcılar, hafızalarını ve yürütme işlevlerini ölçmek için çevrimiçi bir bilişsel teste de tabi tutuldu.


Yaşlılar şarkı söylüyor


Araştırmaya göre düzenli olarak şarkı söyleyenlerin beyin sağlığının da daha iyi olduğu görüldü ancak araştırmacılar bunun sosyal faktörlerin de bir sonucu olabileceğini belirtti. (iStock)


Müzik enstrümanı çalan katılımcıların, çalmayanlara göre daha yüksek bilişsel becerilere ve gelişmiş hafızaya sahip olduğu görüldü.

Piyanonun en büyük bilişsel faydaya sahip olduğu gösterildi. Kişi ne kadar uzun süre oynarsa, fayda da o kadar büyük olur.

Düzenli olarak şarkı söyleyenlerin de daha iyi performans sergiledikleri görüldü. beyin sağlığıÇalışma şunu buldu, ancak araştırmacılar bunun sosyal faktörlerin bir sonucu olabileceğini de belirtti.

“Bulgularımız, müzik öğrenmenin ve müzikle ilgilenmenin, yeni bir dil öğrenmeye benzer şekilde beynin dayanıklılığını artırabileceğini gösteriyor.”
Corbett, “Çalışmamızın ölçeği ve elimizdeki bilgiler nedeniyle, farklı müzikalite türleri arasındaki ilişkiye bakmak için sonuçları parçalara ayırabildik” dedi. “Şarkı söylemek, daha iyi yürütme işleviyle ilişkilendiriliyordu; bunun nedeni koroda olmanın sosyal yönü olabilir.”

Yazılı müzik yoluyla daha fazla şey öğrenen kişilerin sayısal hafıza yeteneklerinin daha iyi göründüğünü ancak klavye çalmanın genel faydalarla bağlantılı olduğunu belirtti.

Corbett, “Yalnızca müzik dinlemenin hiçbir etkisi olmadığını gördük; örgün öğrenme çok önemliydi” diye ekledi.


Gitar çalan kadın


Müzik enstrümanı çalan katılımcıların, çalmayanlara kıyasla daha yüksek bilişsel becerilere ve gelişmiş hafızaya sahip olduğu görüldü. (iStock)


Bu bulgulara dayanarak araştırmacılar, beyin sağlığını korumanın bir yolu olarak müzik eğitiminin ve katılımın çocukluktan itibaren teşvik edilmesini öneriyor.

“Bunun genel yaşam tarzı tavsiyelerine dahil edilebileceğini düşünüyoruz. Sağlıklı beslenme ve aktif olmak, ileriki yaşamlarımızda beynimizi keskin tutmaya yöneliktir” dedi Corbett.

“Bulgularımız, müzik öğrenmenin ve müzikle ilgilenmenin, yeni bir dil öğrenmeye benzer şekilde beynin dayanıklılığını artırabileceğini gösteriyor.”

ARAŞTIRMALARDA ALZHEIMER HASTALIĞININ TIBBİ PROSEDÜRLER YOLUYLA ONLAR ÖNCE BULAŞTIĞI BELİRTİLDİ

Araştırmacı, çalışmanın bazı sınırlamaları olduğunu paylaştı.

Corbett, “Araştırmamızda belirli enstrümanları çalan kişilerin sayısı oldukça azdı, dolayısıyla bulduğumuz etkinin bir kısmını bu açıklamış olabilir” dedi.

“Aynı zamanda bir enstrümanı ilk kez kullanmanın daha sonraki yaşamda faydası olup olmayacağına da bakmadık, ancak bunun kesinlikle bir zararı yok ve insanlar keyif almaktan ve sosyal etkileşimden faydalanacaktır. Beyin üzerindeki herhangi bir etkiye bakmak gelecekteki araştırmalar için ilginç bir yol olabilir.”


Piyano huzurevi


Piyanonun en büyük bilişsel faydaya sahip olduğu gösterildi. Kişi ne kadar uzun süre oynarsa, fayda da o kadar büyük olur. (iStock)


Araştırmada yer almayan, Austin NeuroSolution Merkezi'nde fonksiyonel nörolog olan Dr. Brandon Crawford, enstrüman çalmak ve şarkı söylemek de dahil olmak üzere müzik aktivitelerinin beyin üzerinde yarattığı “derin etkiyi” doğruladı.

Haberler Digital'e “Müzik enstrümanları çalmak ve şarkı söylemek hafıza, dikkat ve yürütme işlevleri dahil olmak üzere çeşitli bilişsel süreçleri harekete geçirir ve güçlendirir” dedi.

“Anahtar, aktiviteyi sürdürmek ve nörolojik faydadan yararlanmak için çok önemli olan tutarlı katılım ve keyiftir.”
Crawford şöyle devam etti: “Bunlar nöroplastisiteyi, yani beynin yeni sinirsel bağlantılar kurma yeteneğini geliştiriyor, öğrenmeye ve büyümeye elverişli bir ortam sağlıyor.” “Müzik aynı zamanda duygusal süreci de harekete geçiriyor ve ruh halini iyileştirerek tedavi edici bir fayda sağlıyor.”

Doktor, müzik aktivitelerinin yararlarının hem önleyici hem de iyileştirici olduğunu söyledi.

“Bilişsel bozukluğu olmayan bireyler için bu aktiviteler, bilişsel işlevlerin korunmasına ve hatta iyileştirilmesine yardımcı olabilir ve bilişsel gerilemeye karşı koruyucu bir önlem olarak hizmet edebilir” dedi.


Müzik okumak


Bir nörolog, “Piyano veya keman gibi enstrümanlar iki el arasında koordinasyon, müzik okuma ve duygusal ifade, beynin geniş bir alanıyla etkileşim gerektirir” dedi. (iStock)


“Bu sırada, [for] Halihazırda bilişsel gerileme belirtileri yaşayanlarda müzik aktiviteleri bu tür belirtilerin ilerlemesini yavaşlatabilir ve bazı durumlarda beynin olağanüstü uyum sağlama ve değişme yeteneği sayesinde bilişsel işlevleri geri getirebilir.”

Crawford'un kendi hastalarından bazılarının müzik aktivitelerinin bir sonucu olarak hafıza, ruh hali ve bilişsel işlevlerde gözle görülür iyileşmeler yaşadığını söyledi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

“Örneğin, düzenli olarak piyano çalmaya veya şarkı söylemeye başlayan demansın erken belirtileri olan hastaların hatırlama yeteneklerinde iyileşmeler ve semptomlarının ilerlemesinde azalma görüldü” diye paylaştı.

Hepsi müzikal aktiviteler Crawford, bazı araçların ihtiyaç duydukları becerilerin karmaşıklığı nedeniyle daha önemli bilişsel uyarım sağlayabileceğini belirtti.


Koroda şarkı söylemek


Baş araştırmacı, “Şarkı söylemek, daha iyi yürütme işleviyle ilişkiliydi; bu da koroda olmanın sosyal yönünden kaynaklanıyor olabilir” dedi. (iStock)


“Piyano veya keman gibi enstrümanlar iki el arasında koordinasyon, müzik okuma ve duygusal ifade, beynin geniş bir alanıyla etkileşim gerektirir” dedi.

Crawford'a göre en önemli şey kişinin aktiviteden keyif almasıdır.

“Anahtar, aktiviteyi sürdürmek ve nörolojik faydalardan yararlanmak için çok önemli olan tutarlı katılım ve keyiftir” dedi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Corbett şunu ekledi: “Beynimizi daha sonraki yaşamlarımızda mümkün olduğunca keskin tutmak için yaşam tarzı faktörlerinin önemli olduğunu biliyoruz.”

“Hayat boyunca müzikle ilgilenmek, egzersiz, sağlıklı beslenme, beslenme gibi faktörlerin yanı sıra bu yaşam tarzı tavsiyesinin bir parçasını oluşturabilir. sigarayı bırakmak ve çok fazla alkol içmemek.”

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.



Melissa Rudy, Haberler Digital'in sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.