Kırmızı et zengin bir protein, demir ve diğer besin kaynağı olsa da, yakın tarihli bir çalışma bunu artan bir demans riskiyle ilişkilendirdi – ancak bazı doktorlar iddiadan şüphe uyandırıyor.
Bir basın açıklamasına göre, Harvard Th Chan Halk Sağlığı ve Kütle Genel Brigham'dan araştırmacılar, belirli miktarda işlenmiş kırmızı etlerin günlük tüketiminin demans riskini%13 artırdığını buldular.
Ayrıca, öznel bilişsel düşüş ve daha hızlı beyin yaşlanması geliştirme riskine% 14 daha yüksek bir riskle bağlanmıştır.
Beyin ve hafıza belirli bir diyet yiyerek güçlendirilir, çalışma bulur
Boston'daki Harvard Th Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan bir araştırmacı olan baş çalışma yazarı Yuhan Li, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bulgular bizi gerçekten şaşırtmadı” dedi.
Harvard Th Chan Halk Sağlığı Okulu ve Kütle Genel Brigham, belirli miktarda işlenmiş kırmızı etlerin günlük tüketiminin demans riskini artırdığını, ancak bazı doktorların şüphe duyduğunu buldular. (Istock)
“Sonuçlar genellikle hipotezimizle uyumludur, daha yüksek kırmızı et alımının, özellikle işlenmiş kırmızı et alımının, demans ve daha kötü biliş geliştirme riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir.”
Araştırma makalesine göre, risk artan risk, günde işlenmemiş etlerin en az dörtte birini yiyen insanlarda görüldü. Bu, bir sosisli sandviç, iki dilim pastırma veya bir buçuk dilim bologna'ya eşittir.
Beslenme uzmanları kırmızı gıda boyasına tepki verir: 'Çok uzun sürdü'
Araştırmacılar ayrıca, günde bir porsiyon işlenmiş kırmızı etin bir porsiyon fındık ve baklagil ile değiştirilmesinin demans riskini% 19 oranında azaltabileceğini ve balıklarla değiştirilmesinin riski% 28 oranında azaltabileceğini öne sürdü.
Çalışma, 11.173'ü dört on yıl boyunca demans tanısı alan 133.771 kişi içeriyordu. Veriler, katılımcıların diyet seçimlerini ve sağlık durumunu izleyen Hemşirelerin Sağlık Çalışması (NHS) ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması'ndan (HPFS) geldi.
Artan risk, günde işlenmemiş etlerin en az dörtte birini yiyen, yaklaşık iki dilim pastırma, bir sosisli sandviç veya bir buçuk dilim bologna'ya eşit olan insanlarda görülmüştür. (Istock)
Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen çalışma, 15 Ocak'ta Neurology dergisinde yayınlandı.
Bulgular ilk olarak 2024 yılının başlarında Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda (AAIC) sunuldu.
Uzmanlar bulgulara tepki verir
NYU Langone Health ve Haberler kıdemli tıp analisti klinik profesörü Dr. Marc Siegel, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Çok fazla kırmızı etin demansla bağlantılı olduğuna inanmak için birçok neden var” dedi.
Yeni araştırmaya dahil olmayan Siegel, “Pastırma ve jambon gibi işlenmiş et durumunda, eklenen kimyasallar, iltihaplanma ve nöroinflamasyon yoluyla demansa da yol açabilir.”
Araştırmacılar, günde bir porsiyon işlenmiş kırmızı etin bir porsiyon fındık ve baklagil ile değiştirilmesinin demans riskini%19 oranında azaltabileceğini öne sürdü. (Istock)
Doktor ayrıca potansiyel olarak kilo alımına ve obeziteye yol açan kırmızı eti uyardı, bu da iltihaplanmaya neden olabilir ve buna karşılık demans riskini artırabilir.
Siegel, “Kırmızı et de demans riskini artıran kalp hastalığına yol açabilir.”
New York'taki Beslenme ve Diyetetik Akademisi için kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı ve sözcüsü Theresa Gentile, önceki araştırmaların kırmızı et – özellikle işlenmiş kırmızı et – ve tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskinin arttığını belirtti. her ikisi de bozulmuş bilişsel sağlık ile ilgilidir.
Bazı uzmanlar, riskin, belirli etlerden ziyade genel olarak ultra örtülü gıdalara bağlı olduğunu ileri sürmüştür.
Araştırmacılardan biri (resimde değil), “Sonuçlar genellikle hipotezimizle uyumludur, daha yüksek bir kırmızı et alımının, özellikle işlenmiş kırmızı et alımının artmış demans ve daha kötü biliş riski ile ilişkili olduğunu gösterir.” Dedi. (Istock)
Heather M. Snyder, Chicago'daki Alzheimer Derneği'nde tıbbi ve bilimsel ilişkiler kıdemli başkan yardımcısı Ph.D.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Örneğin, AAIC 2022'deki bir rapor, büyük miktarda ultra örtülü gıda yiyen insanların bilişte daha hızlı bir düşüşe sahip olduklarını buldu.”
Diyabet, kalp hastalığı vakaları patlak veriyor – ve bilim adamları önemli bir neden öneriyor
Diyerek şöyle devam etti: “Günlük ultra örtülü gıdaların alımının% 20'sinden fazlası, bellek ve sözlü akıcılık da dahil olmak üzere küresel bilişsel puanlarda% 28 daha hızlı bir düşüşe yol açtı.”
Snyder'a göre, bir yemeğin “Alzheimer kadar karmaşık bir hastalık üzerinde önemli bir faydalı veya zararlı etkisi” olması “olası” değildir.
“Titiz bilimsel araştırmalar yoluyla Riski artırdığı, Alzheimer veya diğer demansları veya diğer demansları tedavi ettiği, önlendiği, tedavi ettiği, tedavi ettiği veya iyileştirdiği gösterilen tek bir gıda veya bileşen yoktur.”
Potansiyel çalışma sınırlamaları
Siegel, çalışmanın gözlemsel olduğunu belirtti, yani “hiçbir katı sonuç çıkarılamaz”.
“Daha kesin sonuçlar çıkarmak için hala çift kör, randomize çalışmalara ihtiyacımız var” dedi.
Bir uzman, bir gıdaların “Alzheimer kadar karmaşık bir hastalık üzerinde önemli bir faydalı veya zararlı etkisi” olması “olası” değildir. (Istock)
Baş çalışma yazarı Yuhan da potansiyel sınırlamaları kabul etti.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Hemşirelerin sağlık çalışması kadın kayıtlı hemşireleri kaydetti ve sağlık profesyonelleri takip çalışması bize erkek sağlık profesyonellerini kaydettirdi.”
Erken çalışmada kolon kanserine bağlı yemek yağı iltihaplanmaya bağlı
Diyerek şöyle devam etti: “Bu katılımcılar daha yüksek eğitimsel kazanım ve gelir seviyelerine sahip olma eğilimindedir ve bu nedenle çalışmanın genelleştirilebilirliği sınırlı olabilir. Buna ek olarak, bu çalışma gözlemsel bir çalışma olduğu için, artık karıştırıcı bir olasılık olmaya devam etmektedir.”
Tennessee'deki bir aile hekimi ve diyabet uzmanı olan Dr. Ken Berry, çalışmaya dahil değildi, ancak sonuçları potansiyel olarak çarpıtma “sağlıklı kullanıcı yanlılığı” hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
Araştırma hakkında konuşurken bir doktor, “Bu çalışmalarda en az işlenmiş et ve en az miktarda kırmızı et yiyen insanlar – her gün egzersiz yapıyorlardı.” (Istock)
Geçen hafta YouTube kanalında yayınlanan bir videoda, “Bu çalışmalarda en az işlenmiş et ve en az miktarda kırmızı et yiyen insanlar – her gün egzersiz yapıyorlardı.” Dedi.
“Kesinlikle sigara içmediler. Fazla içmediler. Sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışıyorlardı.”
“Herhangi bir beslenme uzmanının bununla tartışacağını sanmıyorum,” dedi, ancak kırmızı etin daha yüksek demans riskiyle bağlantılı olduğuna dair “hiçbir kanıt” olmadığını da sözlerine ekledi.
Sağlıklı diyet ipuçları
Gentile, pastırma, sosis, sosisli sandviç ve şarküteri gibi işlenmiş kırmızı etlerin porsiyonlarının günde bir porsiyonun dörtte birinden daha azını sınırlandırmasını ve balık, fındık, baklagil ve tavuk gibi daha sağlıklı protein alternatiflerini düşünmesini önerir.
Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın
Gentile, “Protein kaynakları ve hizmet boyutu açısından dengeli bir diyet anahtardır.” Dedi. “Diyetiniz işlenmiş kırmızı etlerde ağırsa, fasulye, balık veya tavuk için bu porsiyonlardan birini değiştirmeyi deneyin.”
Kayıtlı bir diyetisyen, işlenmiş kırmızı etlerin porsiyonlarını sınırlandırmayı ve balık, fındık, baklagiller ve tavuk gibi protein alternatiflerini dikkate almayı önerdi. (Istock)
Beslenme uzmanı ayrıca meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar gibi her gün beyin artırıcı gıdalar da dahil olmak üzere önerdi.
Snyder, Alzheimer Derneği'nin Alzheimer hastalığını ve diğer tüm demans tiplerini önlemeye yardımcı olmak için uzun süredir dengeli bir diyet yemeyi teşvik ettiğini belirtti.
Sağlık bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bu, vücudumuzun gerekli besinleri almasını sağlamak için daha az işlenmiş gıdaları içerir, çünkü daha düşük bilişsel düşüş riski ile ilişkilendirildi.”
“Araştırma devam ettikçe, riskimizi artıran veya azaltan diğer diyet kalıplarını ortaya çıkarabiliriz.”
Berry, kendi kendini tanımlayan bir “etobur” iken, tamamen “anti-plan” olmadığını belirtti.
“Ben, sebze ve meyveler ve fındıklarla düşük karbonhidrattan birkaç meyveye ve sebze ve fındık ile keto'ya, lezzet ve garnitür için sadece biraz sebze ile değişen uygun bir insan diyetinin savunucusuyum. Carnivore'a kadar, “dedi videosunda.
Daha fazla sağlık makalesi için ziyaret edin www.Haberler/health
Herhangi bir birey için en iyi diyet, genel metabolik sağlık, yaş, ağırlık, genetik ve bağırsak mikrobiyomu da dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olmalıdır.
Berry, “Bu uygun insan diyet spektrumu.”
Melissa Rudy, Kıdemli Sağlık Editörü ve Haberler Digital'deki yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.
Bir basın açıklamasına göre, Harvard Th Chan Halk Sağlığı ve Kütle Genel Brigham'dan araştırmacılar, belirli miktarda işlenmiş kırmızı etlerin günlük tüketiminin demans riskini%13 artırdığını buldular.
Ayrıca, öznel bilişsel düşüş ve daha hızlı beyin yaşlanması geliştirme riskine% 14 daha yüksek bir riskle bağlanmıştır.
Beyin ve hafıza belirli bir diyet yiyerek güçlendirilir, çalışma bulur
Boston'daki Harvard Th Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan bir araştırmacı olan baş çalışma yazarı Yuhan Li, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bulgular bizi gerçekten şaşırtmadı” dedi.
Harvard Th Chan Halk Sağlığı Okulu ve Kütle Genel Brigham, belirli miktarda işlenmiş kırmızı etlerin günlük tüketiminin demans riskini artırdığını, ancak bazı doktorların şüphe duyduğunu buldular. (Istock)
“Sonuçlar genellikle hipotezimizle uyumludur, daha yüksek kırmızı et alımının, özellikle işlenmiş kırmızı et alımının, demans ve daha kötü biliş geliştirme riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir.”
Araştırma makalesine göre, risk artan risk, günde işlenmemiş etlerin en az dörtte birini yiyen insanlarda görüldü. Bu, bir sosisli sandviç, iki dilim pastırma veya bir buçuk dilim bologna'ya eşittir.
Beslenme uzmanları kırmızı gıda boyasına tepki verir: 'Çok uzun sürdü'
Araştırmacılar ayrıca, günde bir porsiyon işlenmiş kırmızı etin bir porsiyon fındık ve baklagil ile değiştirilmesinin demans riskini% 19 oranında azaltabileceğini ve balıklarla değiştirilmesinin riski% 28 oranında azaltabileceğini öne sürdü.
Çalışma, 11.173'ü dört on yıl boyunca demans tanısı alan 133.771 kişi içeriyordu. Veriler, katılımcıların diyet seçimlerini ve sağlık durumunu izleyen Hemşirelerin Sağlık Çalışması (NHS) ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması'ndan (HPFS) geldi.

Artan risk, günde işlenmemiş etlerin en az dörtte birini yiyen, yaklaşık iki dilim pastırma, bir sosisli sandviç veya bir buçuk dilim bologna'ya eşit olan insanlarda görülmüştür. (Istock)
Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen çalışma, 15 Ocak'ta Neurology dergisinde yayınlandı.
Bulgular ilk olarak 2024 yılının başlarında Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda (AAIC) sunuldu.
Uzmanlar bulgulara tepki verir
NYU Langone Health ve Haberler kıdemli tıp analisti klinik profesörü Dr. Marc Siegel, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Çok fazla kırmızı etin demansla bağlantılı olduğuna inanmak için birçok neden var” dedi.
Yeni araştırmaya dahil olmayan Siegel, “Pastırma ve jambon gibi işlenmiş et durumunda, eklenen kimyasallar, iltihaplanma ve nöroinflamasyon yoluyla demansa da yol açabilir.”

Araştırmacılar, günde bir porsiyon işlenmiş kırmızı etin bir porsiyon fındık ve baklagil ile değiştirilmesinin demans riskini%19 oranında azaltabileceğini öne sürdü. (Istock)
Doktor ayrıca potansiyel olarak kilo alımına ve obeziteye yol açan kırmızı eti uyardı, bu da iltihaplanmaya neden olabilir ve buna karşılık demans riskini artırabilir.
Siegel, “Kırmızı et de demans riskini artıran kalp hastalığına yol açabilir.”
New York'taki Beslenme ve Diyetetik Akademisi için kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı ve sözcüsü Theresa Gentile, önceki araştırmaların kırmızı et – özellikle işlenmiş kırmızı et – ve tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskinin arttığını belirtti. her ikisi de bozulmuş bilişsel sağlık ile ilgilidir.
“Bu, uzun bir süre boyunca yapılan büyük bir çalışmaydı ve karıştırıcı faktörler için ayarlandı ve yine de üç farklı grupta daha fazla işlenmiş kırmızı et yemenin daha az yemekten daha az yemekten daha fazla bilişsel düşüşle ilişkili olduğunu buldu.” Çalışmada Haberler Digital'e söyledi.Diyerek şöyle devam etti: “Alzheimer veya diğer demanslara neden olduğu, riski artırdığı, önlediği, tedavi ettiği, tedavi ettiği veya iyileştirdiği gösterilen tek bir yiyecek veya bileşen yok.”
Bazı uzmanlar, riskin, belirli etlerden ziyade genel olarak ultra örtülü gıdalara bağlı olduğunu ileri sürmüştür.

Araştırmacılardan biri (resimde değil), “Sonuçlar genellikle hipotezimizle uyumludur, daha yüksek bir kırmızı et alımının, özellikle işlenmiş kırmızı et alımının artmış demans ve daha kötü biliş riski ile ilişkili olduğunu gösterir.” Dedi. (Istock)
Heather M. Snyder, Chicago'daki Alzheimer Derneği'nde tıbbi ve bilimsel ilişkiler kıdemli başkan yardımcısı Ph.D.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Örneğin, AAIC 2022'deki bir rapor, büyük miktarda ultra örtülü gıda yiyen insanların bilişte daha hızlı bir düşüşe sahip olduklarını buldu.”
Diyabet, kalp hastalığı vakaları patlak veriyor – ve bilim adamları önemli bir neden öneriyor
Diyerek şöyle devam etti: “Günlük ultra örtülü gıdaların alımının% 20'sinden fazlası, bellek ve sözlü akıcılık da dahil olmak üzere küresel bilişsel puanlarda% 28 daha hızlı bir düşüşe yol açtı.”
Snyder'a göre, bir yemeğin “Alzheimer kadar karmaşık bir hastalık üzerinde önemli bir faydalı veya zararlı etkisi” olması “olası” değildir.
“Titiz bilimsel araştırmalar yoluyla Riski artırdığı, Alzheimer veya diğer demansları veya diğer demansları tedavi ettiği, önlendiği, tedavi ettiği, tedavi ettiği veya iyileştirdiği gösterilen tek bir gıda veya bileşen yoktur.”
Potansiyel çalışma sınırlamaları
Siegel, çalışmanın gözlemsel olduğunu belirtti, yani “hiçbir katı sonuç çıkarılamaz”.
“Daha kesin sonuçlar çıkarmak için hala çift kör, randomize çalışmalara ihtiyacımız var” dedi.

Bir uzman, bir gıdaların “Alzheimer kadar karmaşık bir hastalık üzerinde önemli bir faydalı veya zararlı etkisi” olması “olası” değildir. (Istock)
Baş çalışma yazarı Yuhan da potansiyel sınırlamaları kabul etti.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Hemşirelerin sağlık çalışması kadın kayıtlı hemşireleri kaydetti ve sağlık profesyonelleri takip çalışması bize erkek sağlık profesyonellerini kaydettirdi.”
Erken çalışmada kolon kanserine bağlı yemek yağı iltihaplanmaya bağlı
Diyerek şöyle devam etti: “Bu katılımcılar daha yüksek eğitimsel kazanım ve gelir seviyelerine sahip olma eğilimindedir ve bu nedenle çalışmanın genelleştirilebilirliği sınırlı olabilir. Buna ek olarak, bu çalışma gözlemsel bir çalışma olduğu için, artık karıştırıcı bir olasılık olmaya devam etmektedir.”
Tennessee'deki bir aile hekimi ve diyabet uzmanı olan Dr. Ken Berry, çalışmaya dahil değildi, ancak sonuçları potansiyel olarak çarpıtma “sağlıklı kullanıcı yanlılığı” hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Araştırma hakkında konuşurken bir doktor, “Bu çalışmalarda en az işlenmiş et ve en az miktarda kırmızı et yiyen insanlar – her gün egzersiz yapıyorlardı.” (Istock)
Geçen hafta YouTube kanalında yayınlanan bir videoda, “Bu çalışmalarda en az işlenmiş et ve en az miktarda kırmızı et yiyen insanlar – her gün egzersiz yapıyorlardı.” Dedi.
“Kesinlikle sigara içmediler. Fazla içmediler. Sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışıyorlardı.”
Araştırmalar, düzenli olarak egzersiz yapmanın ve bütün, işlenmemiş gıdaların demans riskini azaltabileceğini göstermiştir.“Daha kesin sonuçlar çıkarmak için hala çift kör, randomize çalışmalara ihtiyacımız var.”
“Herhangi bir beslenme uzmanının bununla tartışacağını sanmıyorum,” dedi, ancak kırmızı etin daha yüksek demans riskiyle bağlantılı olduğuna dair “hiçbir kanıt” olmadığını da sözlerine ekledi.
Sağlıklı diyet ipuçları
Gentile, pastırma, sosis, sosisli sandviç ve şarküteri gibi işlenmiş kırmızı etlerin porsiyonlarının günde bir porsiyonun dörtte birinden daha azını sınırlandırmasını ve balık, fındık, baklagil ve tavuk gibi daha sağlıklı protein alternatiflerini düşünmesini önerir.
Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın
Gentile, “Protein kaynakları ve hizmet boyutu açısından dengeli bir diyet anahtardır.” Dedi. “Diyetiniz işlenmiş kırmızı etlerde ağırsa, fasulye, balık veya tavuk için bu porsiyonlardan birini değiştirmeyi deneyin.”

Kayıtlı bir diyetisyen, işlenmiş kırmızı etlerin porsiyonlarını sınırlandırmayı ve balık, fındık, baklagiller ve tavuk gibi protein alternatiflerini dikkate almayı önerdi. (Istock)
Beslenme uzmanı ayrıca meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar gibi her gün beyin artırıcı gıdalar da dahil olmak üzere önerdi.
Snyder, Alzheimer Derneği'nin Alzheimer hastalığını ve diğer tüm demans tiplerini önlemeye yardımcı olmak için uzun süredir dengeli bir diyet yemeyi teşvik ettiğini belirtti.
Sağlık bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bu, vücudumuzun gerekli besinleri almasını sağlamak için daha az işlenmiş gıdaları içerir, çünkü daha düşük bilişsel düşüş riski ile ilişkilendirildi.”
“Araştırma devam ettikçe, riskimizi artıran veya azaltan diğer diyet kalıplarını ortaya çıkarabiliriz.”
Berry, kendi kendini tanımlayan bir “etobur” iken, tamamen “anti-plan” olmadığını belirtti.
“Ben, sebze ve meyveler ve fındıklarla düşük karbonhidrattan birkaç meyveye ve sebze ve fındık ile keto'ya, lezzet ve garnitür için sadece biraz sebze ile değişen uygun bir insan diyetinin savunucusuyum. Carnivore'a kadar, “dedi videosunda.
Daha fazla sağlık makalesi için ziyaret edin www.Haberler/health
Herhangi bir birey için en iyi diyet, genel metabolik sağlık, yaş, ağırlık, genetik ve bağırsak mikrobiyomu da dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olmalıdır.
Berry, “Bu uygun insan diyet spektrumu.”
Melissa Rudy, Kıdemli Sağlık Editörü ve Haberler Digital'deki yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.