Araştırmacılar, Endonezya yağmur ormanlarındaki orangutanın kendi yüzündeki yarayı tedavi ettiğini söylüyor: 'Kasıtlı ortaya çıktı'

poem

New member
Endonezya'nın koruma altındaki bir yağmur ormanı bölgesinde yüzünden yaralanan bir orangutan yarayı kendisi tedavi ettiBu ayın başlarında Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre.

erkek primat Araştırmaya göre, antiinflamatuar, antibakteriyel ve ağrı giderici özellikleriyle bilinen bir bitkinin yapraklarını çiğnedi ve ardından çiğnenmiş yapraklardan yaptığı macunu yüzündeki yaraya uyguladı.

Almanya'daki Max Planck Hayvan Davranışı Enstitüsü'nden ve Endonezya'daki Universitas Nasional'dan araştırmacılar, 2022 yazında birkaç hafta boyunca Rakus adlı orangutanı gözlemlediler.

SADECE 4 AYLIK GORİL, ZOO ZİYARETÇİLERİNİ KOMİK YÜZLERLE SEVİYOR: 'ÇOK MUTLU'

Yarasının beş gün içinde kapandığını belirtti.

Yayınlanan rapora göre, bir aydan kısa bir süre sonra zar zor görülebilen bir yara iziyle tamamen iyileşmiş görünüyordu.



Bu ayın başlarında Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, sol tarafta görülen yüzünde yara olan bir orangutan, yarayı kendisi tedavi etti. Sağdaki resimde yara izi çok az fark ediliyor. (Armas Fitra & Safruddin & TNGL & KLHK & MPI & UNAS & YEL)


Bu, erkek bir Sumatra orangutanı tarafından uygulanan “biyolojik olarak aktif olduğu bilinen bir bitki maddesi” ile aktif yara tedavisinin gözlemlenen ilk vakasıdır. vahşi doğada.

Araştırmacılar, yayınlanan çalışmalarında “Yaprakları yutmadan çiğnemeye ve parmaklarını kullanarak ağzından aldığı bitki suyunu doğrudan yüzündeki yaranın üzerine sürmeye başladı” dedi.

“Bu davranış birkaç kez tekrarlandı.”

ARİZONA İNSANCILIK DERNEĞİ'NE BIRAKILAN 'KEDİLER' BAŞKA BİR ŞEY OLDU

“Rakus daha sonra kırmızı et tamamen yeşil yaprak materyaliyle kaplanana kadar yaranın tamamına bitki posası sürdü. Daha sonra bu bitkiyle beslenmeye devam etti” diye devam ettiler.

Orangutan Endonezya'daki Suaq Balimbing araştırma sahasında gözlemlendi.

Bir haber bültenine göre burası, yaklaşık 150 kritik tehlike altındaki Sumatra orangutanına ev sahipliği yapan bir yağmur ormanı alanıdır.

Araştırmacılar, “Burada bildirilen Sumatra flanşlı erkek orangutanın davranışının kasıtlı olduğu ortaya çıktı” diye yazdı.

“Tüm süreç oldukça fazla zaman aldı.”

Araştırmanın yazarları, hayvanın yüzündeki yaranın muhtemelen komşu bir erkekle kavga sırasında meydana geldiğini söyledi.

TİKTOK'UN 'ORMANDA YAKLAŞMIŞ OLMAK' ÜZERİNDE 'İNSAN VEYA AYI' İLE İLGİLİ TREND SORUSU STRATEJİK İPUÇLARI VERİYOR

Almanya'daki Max Planck Hayvan Davranışı Enstitüsü'nde primatolog ve bilişsel biyolog olan ve araştırmanın önde gelen yazarlarından biri olan Isabelle Laumer, Haberler Digital'e gönderdiği bir e-postada primatın Fibraurea tinctoria adı verilen bir tırmanma bitkisi kullandığını söyledi.

Bitki analjezik etkileriyle bilinir ve kullanılır. Geleneksel tıp sıtma gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için.'

Rakus'un bu bitkiyi kendi yarasını tedavi etmek için kullanmayı nasıl bildiği sorulduğunda Laumer, “Fibraurea tinctoria ile yara tedavisinin tesadüfi bireysel inovasyon yoluyla ortaya çıkması mümkündür.”

“Bireyler Fibraurea tinctoria ile beslenirken yanlışlıkla yaralarına dokunabilir ve bu nedenle farkında olmadan bitkinin suyunu yaralarına uygulayabilirler. Fibraurea tinctoria'nın güçlü bir etkisi vardır. analjezik etkilerRakus, anında bir ağrının dindiğini hissetmiş olabilir, bu da davranışı birkaç kez tekrarlamasına ve ardından katı bitki maddesi uygulamasına neden olmuş olabilir.”

UTAH CAT YANLIŞLIKLA AMAZON İADE KUTUSUNDA GÖNDERİLDİ, DEPO ÇALIŞANI TARAFINDAN EVİNDEN 650 KM UZAKTA BULUNDU

Laumer, Rakus'un araştırma sahasında doğmadığını söyledi.

Uzman, erkek orangutanların ergenliğe ulaştıklarında başka bir bölgede yeni bir yuva kurmak için genellikle geniş mesafelere dağıldıklarını belirtti.

Laumer, “Doğduğu bölgedeki orangutanların bu davranışı göstermesi mümkün” dedi.


Dr. Isabelle Laumer


Almanya'daki Max Planck Hayvan Davranışı Enstitüsü'nde primatolog ve bilişsel biyolog olan Dr. Isabelle Laumer, araştırmanın baş yazarlarından biriydi. (Alice Auersperg)


Geçmişte diğer primatlarda da benzer türde kendi kendine tedavi rapor edilmişti.

Araştırmacılar, büyük maymunların parazit enfeksiyonlarını tedavi etmek için belirli bitkileri yuttuğunu ve ağrıyan kasları tedavi etmek için derilerine bitki materyali sürdüğünü bildirdi.

“Belki onlardan insan tıbbı hakkında bir şeyler öğrenebiliriz.”
Bir haber bültenine göre “bu davranışın etkinliği hala bilinmiyor” olmasına rağmen, Gabon'daki bir grup şempanzenin de yaralara böcek uyguladığı gözlemlendi.

Bu tür gözlemler insanlara potansiyel tedavide yardımcı olabilir sağlık koşullarıaraştırmacılar dedi.


Goril yaprakları ile


Araştırmanın yazarları, Rakus'un yüzündeki yaranın muhtemelen komşu bir erkekle yaşanan tartışma sırasında meydana geldiğini söyledi. (Saidi Agam & TNGL & KLHK & MPI & UNAS & YEL)


Laumer, Haberler Digital'e şunları söyledi: “Şimdiye kadar, insanların hayvanları gözlemleyerek bitkilerin tıbbi özelliklerini öğrendiğine dair birkaç rapor duydum.”

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Araştırmada yer almayan veteriner Dr. Robin Sturtz, bulgular hakkında yorum yaptı.

Haberler Digital'e “Bu görüntüleri yakalamaları harika” dedi ancak yayınlanan raporun gözlemsel olduğunu da belirtti.


Şifalı yapraklar


Araştırmacılar, primatın yüzdeki yaranın iyileşmesine yardımcı olmak için Fibraurea tinctoria adı verilen tırmanma bitkisini kullandığını söyledi. (Saidi Agam & TNGL & KLHK & MPI & UNAS & YEL)


Sturtz Haberler Digital'e “Bunun bu hayvanda mı yoksa başka bir hayvanda mı tekrarlandığını görmemiz gerekiyor” dedi.

“Ancak inanılmaz derecede akıllılar ve çabuk öğreniyorlar” diye ekledi. “Belki hakkında bir şeyler öğrenebiliriz insan ilacı onlardan.”

Yayınlanan çalışmanın ortak yazarlarından Caroline Schuppli, bir haber bülteninde aktif yara tedavisi biçimlerinin insanlarla sınırlı olmadığını kaydetti.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

“[They] hem Afrika hem de Asya'daki büyük maymunlarda da bulunabilir” dedi.

“Tıbbi veya fonksiyonel özelliklere sahip maddelerin yaralara tanınması ve uygulanması için ortak bir temel mekanizmanın mevcut olması ve son ortak atamızın zaten benzer merhem davranışı biçimleri göstermiş olması mümkündür.”

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.



Amy McGorry, Haberler Digital'e katkıda bulunan bir sağlık yazarıdır. Onu Twitter'da takip et @amymcgorry.